luni

Secretele bucătăriei chinezești

Motto: ,,Noi, chinezii, am cucerit lumea 
cu mâncarea noastră!”- Lin Yutang

Chinezii se laudă cu cea mai populară și apreciată bucătărie din lume. Probabil, și una din cele mai sănătoase.Mâncarea chineazească și-a câștigat celebritatea datorită gustului ei delicios ce îmbină perfect tot felul de arome și ingrediente, dar și datorită asectului ei ispititor.
Bucătăria chinezească este una din cele mai bogate moșteniri culinare de pe pământ. Mâncarea chinezească solidă se mănâncă cu bețișoare (de obicei din bambus), dintr-un vas mai adânc iar cea lichidă cu o lingură cu fundul plat (de obicei din ceramică). Sper deosebire de mâncărurile vestice, unde proteina animală este principalul fel de mâncare, ingredientele principale dintr-o mâncare chinezească sunt carbohidratii (proveniti din orez, tăitei, etc.) 
Dacă și voi vă numărați printre iubitorii bucătăriei chinezești, sunt absolut convinsă că ați mâncat, măcar o dată, furnici în copac. Nume destul de dubios, pentru noi, românii... Dacă este adevărat că ați mâncat, știti deja că sub această denumire amuzantă se ascunde un preparat clasic din carne tocată, sos și tăiței. Probabil mulți dintre voi ați și savurat deja de nenumărate ori acest fel de mâncare renumit din bucătăria Sichuan. Mâncarea, pe lângă faptul că este delicioasă la gust, arată și tare bine; iar combinația aceasta de carne tocată și paste duce cu gandul mai degrabă la o mâncare italiană, nu vi se pare!? De fapt, acest fel de mâncare este pur chinezească și are o denumire puțin ambiguă, dar care nu are nimic de-a face cu frunicile. În China, multe dintre mâncăruri au o istorie la bază și există în arta culinară chineză de sute de ani. Zeci de preparate au nume de personaje importante din istoria Chinei, au combinații de nume de animale sau pur și simplu au denumire după modul de prezentare (cum arată mâncarea). Așa este și cu acest tip de mâncare: numele mâncării vine de la asemănarea preparatului, ca aspect, evident; cu o ,,armată” de furnici (grăunțele de carne tocată) care mărșăluiește pe crengile unui copac (tăițeii din orez). Și dacă vine din bucătăria asiatică, atunci siiiigur avem nevoie și de ardei iute!!! Vă garantez că este un preparat delicios și, o dată ce-l veți încerca, veți reveni constant asupra lui.
Ca mod de preparare, furnicile în copac se fac relativ ușor, doar să luați în calcul că trebuie să marinați carnea tocată măcar 30 de minute. Cât privește tipul de carne, se poate folosi atât carne de pui, cât și de vită sau de porc. Se folosește, de regulă un ulei cu ardei iute dar merge și un ulei vegetal simplu. În fine, este recomandat să se folosească piper Sichuan, că, deh!, preparatul de-acolo este. Ultima dată nu mai aveam sortimentul acesta de piper prin casă și-am pus piper normal. A fost bun, nu zic, nu; dar nu a ieșit la fel cu ce-am mâncat eu în restaurantele chinezești. Habar n-aveam de ce! Dar WuXing știe!
Piperul Sichuan nu face parte din familia piperului, ci din cea a citricilor, deci, nici pomeneala să semene cu piperul nostru la gust. WuXing știe și alte secrete și dedesubturi ciudate ale misterioasei bucătării chinezești, știe să prepare și să împacheteze zilnic cele mai gustoase Furnici în copac, cele mai proaspete Pachețele de primăvară și cele mai delicioase Urechi de lemn.
Și oricând ni se face poftă de mâncarea chinezească, WuXing știe și e pregătit să facă livrări și la domiciliu sau la birou. Și pentru că deja mi-a venit comanda, nu vă mai spun decât atât: 
WuXing e brandul nr.1 de mâncare chinezească în București!

Articol scris pentru SuperBlog 2016

Niciun comentariu: