24 ianuarie 1859 - Ce știi tu despre Mica Unire?
Mica Unire a pus bazele României de astăzi.
Dar ce știu românii despre Mica Unire?!
Știu cu siguranță că e zi liberă prin lege!
Poate unii știu și de 24 ianuarie 1859, de Cuza...
Unirea Principatelor Române sau ,,Unirea Mică” este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Unirea reprezintă de fapt unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie în Moldova și 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Unirea a fost, totuși, un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Acest proces a început încă din 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, ăn timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Însă, deznodământul războiului Crimeei a dus la un context european extrem de favorabil realizării unirii iar votul popular din ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus ca la Convenția de la Paris (1858) să se ajungă la o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. Totuși, la începutul anului următor, liderul unionist Cuza a fost ales ca domnitor a Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală. În anul 1862, împreună cu unioniștii din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând și unirea politică.
În anul 1866, după înlăturarea lui Cuza de la putere, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a pricipelui Carol de Hohenzollern- Sigmaringen iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat- România.
Primul pas important pe calea înfăptuirii statului român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 la Alba Iulia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu