duminică


Dezaburirea rapidă a parbrizului - metoda NASA


Pe timpul iernii, umiditatea aerului la exterior scade, la fel și temperatura. Prin contrast, aerul din interiorul mașinii este umed din cauza respirației pasagerilor, dar și mai cald, astfel încât atunci când intră în contact cu geamurile reci, apa din aer se condensează și aburește geamurile. Mai simplu spus, vremea umedă și rece duce la aburirea geamurilor sau chiar la înghețarea lor. 
Mai ales iarna, curățarea parbrizului este esențială pentru rularea în siguranță, atât ziua dar mai ales noaptea. Este momentul să schimbați lichidul de curațare folosit pe timpul  verii, cu unul special pentru temperaturi scăzute. 
Dacă geamurile ți se aburesc des este posibil să faci câteva greșeli- de exemplu, să lași sistemul de ventilare al mașinii pe recirculare, sau să umbli cu acest sistem plin de murdărie. Dacă ai nevoie urgent să vezi prin geamurile aburite cel mai ușor ar fi să deschizi toate geamurile, pentru a lăsa aerul mai uscat și rece de afară să egalizeze lucrurile. Dar nu vom putea circula așa în toiul iernii, nu-i așa? 
Aburirea parbrizului este o problemă frecventă. Deși nu durează foarte mult ca sistemul de ventilație al mașinii să-ți facă treaba, câteodată ești pe fugă și pur și simplu vrei ca totul să se petreacă mult mai repede.
Mark Rober, fost inginer la NASA, se confrunta deseori cu aceeași problemă și, dorind să găsească combinația optimă care să și funcționeze rapid, a analizat diferite combinații de măsuri și factori care duc la dezaburirea parbrizului și a găsit soluția perfectă:
* ventilatorul la putere maximă;
* căldura la putere maximă;
* aerul condiționat pornit;
* reciclarea aerului oprită;
* geamurile deschise puțin.
Exact așa cum vedeți și-n clipul de pe YouTube.
Voi cunoașteți și alte metode pentru dezaburirea rapidă a geamurilor?

Niciun comentariu: