luni

Condimente lichide de la Vegeta


Unul din secretele unui grilling de top este marinarea. Dacă doriți ca preparatul vostru să fie cel mai bun, să aibă gust și o aromă perfectă, tot ce trebuie să faci este să pui carnea la marinat. Mie îmi place să adaug și legumele în marinată. 
Marinarea este procesul de îmbibare și maturare a produselor alimentare prin păstrarea lor, pentru o anume perioadă de timp, într-un amestec umed sau uscat (marinata sau marinada) cu scopul frăgezirii și aromatizării. Acest proces nu trebuie confundat cu cel de macerare a fructelor, în general (cel mai adesea fructele se introduc într-un lichid: alcool, ceai, pentru a-l aromatiza).
Cei ce folosesc cel mai des marinarea, cu rezultate spectaculoase, sunt asiaticii. În multe rețete asiatice carnea este asezonată, frăgezită, colorată și chiar parțial gătită prin marinare. Multe alte bucătării (latino-americană, arabă, mediteraneană) folosesc și ele marinatele, dar este ciudat că în bucătăria românească sunt așa de puțin întâlnite.
Marinarea este un proces simplu dar care trebuie luat în calcul și planificat, pentru că marinarea, pentru a avea efectul scontat durează cca o oră. Dacă ieșiți la un grătar e bine să luați în calcul marinarea cărnii și chiar a legumelor, deoarece majoritatea marinatelor previn dezvoltarea bacteriilor și oxidarea legumelor.
Avantajele marinării sunt multiple:
*alimentul marinat capătă un plus de aromă și culoare:
*alimentul capătă, prin absorbție, un surplus de lichid, ceea ce-l face să fie mai suculent când este gătit; de asemenea, surplusul de lichid asigură protecție în cazul supratratării termice a alimentelor, căci ele se vor usca mai greu; 
*pierderile în greutate suferite de alimente după gătit vor fi mai mici datorită surplusului de umiditate;
*desfacerea ș ruperea fibrelor de către acizii din marinată scad timpii necesari tratamentului termic.
Deja știți că sunt fan Vegeta de foarte mulți ani, am copilărit cu Vegeta pentru că părinții mei făceau aprovizionarea în fiecare vară, în Eforie, de la nudiști (prietenii știu cum și de ce).
Azi vreau să vă prezint un produs Vegeta care este, de fapt, un condiment lichid pentru marinare. 
Am citit ingredientele: apă, oțet de mere, ulei de floarea soarelui, sare de bucătărie, ceapă deshidratată, zahăr, morcov deshidratat, suc concentart de ananas, condimente, țelină deshidratată, usturoi deshidratat, amidon de porumb, colorant (extract de ardei roșu), frunze de pătrunjel, conservant (sorbat de potasiu), agent de îngroșare (gumă de xantan), antioxidanți (extract de rozmarin). WOW! Păi, fără câteva ingrediente, exact așa făceam și eu marinata! Am știut dintotdeauna că Vegeta este aliatul meu de încredere în pregătirea mesei ca un adevărat Chef! 

Azi am pregătit 2 pulpe de cocoș marinate la cuptor. (cocoș de curte, nestresat, hrănit cu boabe) :D
Am ținut pulpele în marinată nu 30 de minute cum scrie pe plic că este necesar, ci cam 90 de minute, ca să pătrundă bine în carne toate aromele, mai ales că cele 2 pulpițe erau de la un pintenat trecut de an.
Într-adevăr Vegeta Condiment Universal pentru Marinare este detaliul care face diferența între o mâncare bună și una fantastică! De-acum și tu poți deveni mai bun, descoperind maestrul bucătar din tine, pentru că acum ai la îndemână minunatele produse Vegeta!

Niciun comentariu: