miercuri

Secretele creierului uman

Creierul, o enigmă descifrată?!

Timp de milenii, creierul uman a fost o enigmă. Treptat, în ultimile secole, anatomia sa a devenit din ce în ce mai cunoscută deși aspectele funcționale au fost în continuare un mister. Abia în ultimile decenii, cu ajutorul super-tehnologiei moderne, oamenii de știință au început să deslușească secrretele fiziologice ale acestui organ, inclusiv aspecte electrice, biochimice, moleculare a căror descifrare oferă necontenit surprize. Nimeni nu pune la îndoială complexitatea creierului uman însă de multe ori, felul în care acesta funcționează, continuă să fascineze și să surprindă. Cu toate progresele formidabile realizate suntem convinși că suntem abia la începutul drumului și ne-au mai rămas multe lucruri de aflat.

Secretele creierului uman. De ce ne pierdem cheile de la mașină dar nu uităm să conducem și alte enigme ale vieții cotidiene by Sandra Aamodt, Sam Wang

Creierul este un sistem complex și esențial corpului uman. De-a lungul timpului oamenii de știință au încercat să descopere răspunsul la multe din întrebările legate de activitatea acestuia, cum funcționează de fapt și cum reușim să îmbunătățim performanțele acestuia. Și, mai ales, ce putem face pentru a îmbunătăți funcțiile sale? Răspunsul este simplu- trebuie să învățăm să-l cunoaștem mai bine. Cine ar fi crezut că cea mai complexă mașinărie din lume poate fi descrisă atât de amănunțit și atât de explicit?! Sandra Aamodt și Sam Wang, renumiți specialiști în neuroștiință, dezvăluie mecanismele dar și trucurile care ajută creierul să lucreze eficient în bestseller-ul internațional Secretele creierului uman. Această carte se adresează în special acelora care percep realitatea externă pe bază de logică, acelora cu înclinații speciale pentru științele exacte și, în același timp, poate fi înțeleasă destul de ușor atât de cititorii de 12 ani cât și de aceia cu o etate de peste 60. Cartea conține o mulțime de modele simbolice bazate în exclusivitate pe logică, creierul fiind tratat în mare parte ca un produs pur tehnologic, ceea ce poate pune mari probleme majorității oamenilor. Problema principală se referă la modul în care se asimilează cunoștințe noi de către majoritatea oamenilor. Inteligentă și amuzantă, plină de informații surprinzătoare, cartea poate devini lectură obligatorie pentru orice persoană cu creier.
Deci, tu cât de bine îți cunoaști creierul? Acesta se pare că are anumite capacități- chiar super-puteri- pe care le înțelegem prea puțin. Cartea arată ce rol are fiecare parte a creierului, de la cortexul prefrontal la amigdală și îți demostrează, pas cu pas, secretele acestei mașinării atât de complexe. A ne cunoaște cât mai bine creierul este nu numai amuzant dar și extrem de util. Din această carte vei putea afla, de exemplu, cum poți depăși efectele decalajului de fus orar, cum să îți antrenezi voința, cum să tratezi o fobie, cum să ai control asupra greutății corporale sau cum poți să-ți menți creierul în formă maximă. Autorii te poartă în lumea personajului principal -creierul și te învață cum să-ți controlezi emoțiile și să iei cele mai bune decizii în anumite momente ale vieții. 
http://www.libris.ro/carti/cultura-generala/cultura-generalaToată lumea încearcă să definească dragostea, nu-i așa?! Dar, cu siguranță, ai fi surprins dacă ai vedea că și aceasta are o explicație științifică! Cercetătorii consideră că doi neurotransmițători numiți oxitocină și arginin-vasopresina (AVP) sunt cei responsabili pentru producerea dragostei. Nucleul accumbus este cel care ne ajută să alegem partenerul potrivit. Cercetarea în acest domeniu devine tot mai interdisciplinară, combinând aspecte diverse din fiziologie, psihologie, medicină, etc., reflectând astfel complexitatea extraordinară a acestei uimitoare creații a naturii-creierul omenesc.
Recomand această carte tuturor celor care își doresc să afle mai multe lucruri despre această bijuterie complexă cu care suntem înzestrați!

Niciun comentariu: