sâmbătă

Cu ochii pe cer



Perseidele - 12-13 august 2017- fenomen unic văzut pe cer

În noaptea de 12 spre 13 august 2017 are loc un fenomen astrologic deosebit- Perseidele- o ploaie de meteori fantastică. Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi dintr-un an. Și ca în fiecare an, în luna august, stelele căzătoare fac deliciul pasionaților de astronomi- în această lună își face apariția curentul de meteori Perseide, meteori ce intră în atmosfera Pământului cu circa 60 de km/h. Cei mai mulți sunt particule de praf de mărimea granulelor de nisip, însă unii din ei pot ajunge la mărimea boabelor de mazăre. Majoritatea nu ajung pe suprafața Pământului. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteorid iar piatra care cade pe Pământ se numește meteorit.

Spectacol ceresc

Astronomii susțin că ploia de meteori din acest an va fi atât de luminoasă, încât va fi cea mai spectaculoasă din istoria omenirii. Ploia de meteori este considerată a fi o șansă unică, deoarece următoarea, la acest nivel, va fi abia peste 96 de ani.
Aceste fenomene astrologice le putem urmări cel mai bine din locurile cu cer curat. Din orașele mari, cu lumină multă nu se vor putea observa mulți meteori. La munte, de exemplu, se pot observa cu ușurință până la 100 de meteori pe oră, în timp ce la oraș se vor vedea doar 10-20 pe oră.
Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții până spre dimineață. Pentru a urmări Perseidele nu este nevoie de un instrument special, trebuie doar să privim cu atenție spre cer!

Niciun comentariu: