joi

Inteligența corpului nostru



        Organismul uman are o colecție impresionantă de mecanisme de apărare ciclice și sisteme pe care cu greu le-am putem înțelege, dar care ne protejează de factorii externi ce ne-ar putea afecta în orice moment al zilei. Putem spune că de-a lungul anilor corpul uman și-a creat mecanisme proprii de auto-apărare, multe dintre ele rămânând până în zilele noastre, necunoscute. Iată câteva din cele mai banale mecanisme de apărare:
* Strănutul - De obicei, strănutăm când nasul se umple cu prea mulți alergeni, microbi, praf sau alte substanțe iritante (piper, boia, etc.). Pentru a scăpa de toate aceste impurități, strănutăm!
* Sughițul - este o reacție ce are o strânsă legătură cu stomacul și diafragma. Sughițăm atunci când mâncăm foarte iute sau foarte repede și înghițim bucăți mari din mâncare sau când, pur și simplu, ne supraîncărcăm și nervul pneumogastric (nervul vag) se irită. 
* Căscatul - Principalul scop al căscatului este acela de a răcori creierul după ce a fost supraîncălzit sau supraîncărcat.
* Lacrimile - Știm că lacrimile acționează ca o protecție pentru membrana mucoasă a ochiului atunci când acesta intră în contact cu obiecte străine dar mulți nu știu că lacrimile servesc și ca instrument de ,,apărare emoțională”. În situații de stres corpul nostru crează o nouă sursă de iritare, mai puternică, în scopul de a distrage atenția persoanei respective de la durerea cu care se confruntă în acel moment. 
* Streching-ul - Oricând simțim nevoia să ne întindem (la birou, acasă sau pe stradă), corpul nostru se pregătește pentru oricare efort fizic pe care l-ar putea întâmpina. În același timp, streching-ul ne îmbunătățește circulația sângelui, ne încordează mușchii și ne îmbunătățesc starea de spirit. Și eu care puteam jura că-i de la plictiseală...
* Pierderea memoriei - Se întâmplă să avem pierderi de memorie după evenimente mai mult sau mai puțin neplăcute. Creierul nostru încearcă să ,,șteargă” astfel momentele cumplite din amintirile noastre.
* ,,Pielea de găină” - Funcția primară a pielii de găină este aceea de a reduce cantitatea de căldură pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ne ajută apoi să ne încălzim mai ușor în condiții climatice nefavorabile.
* Încrețirea pielii - ,,Ridurile” care apar pe pielea mâinilor/ picioarelor atunci când stai mai mult în apă joacă un rol deosebit de important pentru întregul organism. Acest fenomen este cauzat de faptul că atunci când organismul se confruntă cu o cantitate mare de umiditate creierul presupune că mediul poate fi alunecos și imediat comandă pielii să se schimbe pentru a-ți fi mai ușor să te prinzi/ deplasezi pe suprafețele netede.
* Miocloniile (tresăritul în timpul somnului) - Mioclonia este starea care se produce în momentul în care ațipești. După câteva minute, întregul corp este inundat de un șoc, astfel că mușchii se contractă și te trezești imediat. Acest fenomen este confundat de creierul nostru cu ,,prevestirea morții” pentru că atunci când adormim brusc, frecvența cu care respirăm scade repede în timp ce pulsul încetinește iar mușchii se relaxează. Prin aceste șocuri creierul încearcă să ,,reînvie” corpul, transmitându-i un impuls de energie.

Corpul uman este un miracol. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să fim recunoscători acestuia pentru că el, cu siguranță, știe mai bine ca noi ce trebuie să facă pentru a ne proteja în fiecare zi.

Niciun comentariu: