marți

Suntem creștini-ortodocși- deci, ,,La mulți ani, Mărie”!



         Mulți români sunt în dilemă atunci când vine vorba de sărbătorirea Măriilor și Mărinilor pentru că există două sărbători religioase cu același nume. Țin minte că bunica-mi spunea, de fiecare dată când ne sărbătoream ziua de nume, că trebuie, de fapt, să cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm și ne ura mereu, pesemne cum au făcut-o și mama și bunica ei, cu glasul duios: ,,Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate! La mulți și binecuvântați ani!”
         Tot de la ea știu că toate sărbătorile din calendarul ortodox sunt ocazii de bucurie pentru creștini; toate praznicele împărătești, toate  sărbătorile dedicate sfinților și toate duminicile sunt vești bune, chiar și zile precum Vinerea Mare în care a fost răstignit Iisus cuprind în ele nemărginita bunătate și iubire a lui Dumnezeu față de întrega lume. În Biserica Ortodoxă sfinții se prăznuiesc în calendar cu ziua în care ei au trecut la Dumnezeu, moartea fiind pentru creștini nașterea în Împărăția Cerurilor. Deci, praznicul Adormirii Maicii Domnului nu este unul trist și nici mai trist decât cel al Nașterii Maicii Domnului, de fapt, în tradiția Bisericii noastre praznicul Adormirii este cea mai importantă sărbătoare din an închinată Născătoarei de Dumnezeu.
        Acum, revenind la dilema noastră cu privire la momentul în care creștinii ar trebui să-și sărbătorească ziua de nume, lucrurile sunt, de fapt, foarte simple. Așa cum toți ceilalți își sărbătoresc ziua numelui în ziua în care sfântul lor ocrotitor a trecut la Domnul (ex. Sf. Niculae pe 6 decembrie, Sfântul Andrei pe 30 noiembrie, etc) la fel și cei cu numele Maria (plus derivatele) își vor sărbători ziua numelui în ziua trecerii la Dumnezeu a Fecioarei Maria, adică pe 15 august.

Q.E.D ☺

Niciun comentariu: