marți

Ce ne spunem când nu ne vorbim- Chris Simion




        Am citit cartea cu interes în măsura în care limbajul cărții nu era ceva chiar la ordinea zilei, ci o mare de idei sclipitoare, reflecții legate de materialul intangibil al sufletului, de limite și existență. Și nu este deloc ușor să ,,digeri” o astfel de carte care-ți demonstrează prin fiecare enunț ce înseamnă, de fapt, ,,a trăi în cineva”.

,, M-am retras în singurătate degeaba. Ești oriunde.”

        Romanul a apărut în anul 2011, la editura TREI și rămâne încă una din cele mai vândute  cărți din literatura contemporană deoarece integrează o serie de cugetări încărcate de substrat filozofic.

        ,,Ce ne spunem când nu ne vorbim” este o carte despre viață și despre marea iubire, de fapt, este o alegorie pe tema vieții și a morții, cu puternice accente filozofice. Și... DA, recomand această carte, cu tot sufletul, pentru că fiecare din noi se va regăsi, la un moment dat, într-o frază, mai mare sau mai mică, în paginile acesteia. În această carte veți citi, mai degrabă, despre universul intern al relației și mai puțin despre circumstanțele exterioare în care se dezvoltă (boala, fuga fetei, întâmplările povestite) într-un limbaj filozofic, imprimând, uneori, un stil greoi pentru o lectură facilă, rapidă. Citind-o, ai marea șansă, însă, să găsești o minunată carte despre tine, despre el, despre ea, despre noi toți, de fapt. Astfel, te vei trezi că vei citi o frază de mai multe ori și sensul ei să ți se pară mereu altul. Este o carte pe care n-o vei uita așa repede și cu greu îți vei găsi una care să te mai atragă așa de mult după ce-o termini de citit, pentru că, mult timp de acum încolo, te vor însoți în gânduri cei doi protagoniști fantastici ai cărții: Floarea Soarelui și Zmeul Albastru- două personaje fascinate care ne demonstrează că orice poate fi în viața aceasta o veritabilă floare a soarelui, chiar și-un zmeu albastru.

        ,, Când aveam vreo trei ani am întrebat-o pe mama de ce nu poate inima mea să bată o singură dată. Și mama mi-a răspuns: Dacă ar bate o singură dată, n-ar mai exista goluri între bătăi. Și de ce aș avea nevoie eu de golurile acestea? am întrebat-o, mai apoi. Și ea mi-a răspuns: Pentru ca într-o zi, cineva să vină și să ți le umple.”


        ,,Ce ne spunem când nu ne vorbim” este o călătorie spre Sine, o regăsire forțată de un nefericit diagnostic medical. Este despre pasiune, despre dragoste, despre ură, credință, Rai și Iad, despre VIAȚĂ. Cu siguranță nu toți cititorii vor trăi tot ce am simțit eu pe parcursul acestei incredibile povești de dragoste dar, impactul va fi la fel de mare, vă asigur, poate tocmai pentru că e vorba despre complexitatea cu care am fost înzestrați și efectiv amplificată de alegerile pe care le luăm pe parcursul întregii noastre vieți.

Mulțumesc, Libris.ro pentru șansa de a citi această carte!


Niciun comentariu: