Cheltuieli și socoteli
Mama și tata- sponsorii oficiali
Viața de student este departe de a fi ușoară, pe an ce trece parcă e tot mai scumpă, mai ales că acum și taxele de școlarizare cresc periodic! Studenții se împart în mai multe categorii sociale, în funcție de câștigurile părinților, mai ales, pentru că marea majoritate a studenților consumă o bună parte din bugetul familiei. Sumele diferă însă, în funcție de locuință, mijloc de transport sau de locurile unde ei aleg să se distreze. Pentru că azi viața de student înseamnă și cursuri, sesiune, examene dar și distracții maxime pe bani puțini. Dacă cei din ultimii ani își găsesc job-uri pentru a se întreține, bobocii aflați la început de drum exclud, de cele mai multe ori, această variantă. De aici vine și marea greutate de a se obișnui să trăiască cu puțin, fără să mai aibă parte de răsfățul de acasă.
Sunt student, dar mă descurc!
Dacă ești la facultate, mai mult ca sigur că trăiești de pe-o zi pe alta cu un buget destul de limitat. În viața studențească, (se știe!!!), bugetul restrâns predomină în fața cearcănelor din timpul sesiunii. Te uiți cu jind la banii trimiși de părinți, care mai mult pleacă decât vin... Nu mai vorbesc de momentele în care-ți dorești ceva mult, mult de tot și nu ai nici măcar o idee de unde să iei un împrumut rapid, sau cum să te autofinanțezi măcar. Dar și nevoia te învață! Și dacă nu-ți ajung banii pentru taxe sau pentru distracție, atunci vei vedea că vei fi nevoit să găsești diverse metode pentru a-ți mări bugetul. Și pentru că orice problemă are și-o rezolvare (sau nu numai), iată câteva sugestii care te vor ajuta dacă, uneori, vei depăși bugetul stabilit!
1. Participă la concursuri!
Hei, stai puțin!!! Citește în continuare!
Nu mă refer la acele concursuri cu premii constând în ,,supe la plic”(deși nu văd nimic rău nici la acestea). Mă refeream la concursurile organizate de facultate, firme importante sau ONG-uri. Aici trebuie să participi cu intelectul și, stai liniștit, nu sunt concursuri numai pentru olimpici! În general la aceste concursuri, premiile constau în sume destul de mari de bani sau în produse interesante și destul de scumpe (gadget-uri, electronice, chiar automobile). Avantajul este că deseori din aceste concursuri ies și frumoase colaborări pe termen scurt sau, chiar locuri de muncă. Cel puțin pentru o perioadă nu vei mai avea nevoie de niciun împrumut urgent.
2.Vinde!
Vinde lucrurile pe care nu le mai folosești: cărți vechi, haine pe care nu le mai porți, cadourile primite de care nu te-ai atins niciodată.. Când cureți mansarda sau vrei să dai un nou look camerei tale, vinde canapeaua și scaunele vechi la un anticariat, nu le arunca. Te uiți prin casă, prin pod, prin pivniță, îți întrebi părinții și prietenii la ce lucruri inutile pot renunța și vei vedea cum ți se deschide drumul spre succes/bani/distracție. Poți urmări și târgurile care se organizează prin diverse locații din oraș, unde-ți poți duce și pune la vânzare orice obiecte.
3. Reciclează gunoiul!
Nu numai pe al tău, poți face asta strângând aceste refolosibile și de la prieteni. Sunt firme care folosesc hârtia, plasticul, sticla sau fierul, cumpărând aceste materii prime de la populație.
4. Două mâini dibace
Dacă ai talent la meșterit brățări sau mini-lucruri, poți porni o afacere în domeniul ăsta. Și, dacă ai nevoie de materie primă, un credit urgent nu e chiar așa greu de obținut precum crezi! Apoi poți începe prin a-ți vinde obiectele prietenilor și încet, încet vei ajunge cunoscut dacă vei face lucruri de calitate. Și astfel poți aduna bani foarte ușor, făcând, de fapt, ceva ce-ți place!
5. Bussiness la cămin
Cea mai mare parte din bugetul unui student se duce pe mesele luate în oraș. Și, pe bune acum, cine are timp de gătit!?
Dacă ai mai multe cursuri deodată, e bine să ai la tine întotdeauna câteva snacks-uri pentru a evita să mai dai banii pe fast-food-uri în oraș. Sau ce-ar fi dacă ți-ai planifica mesele în avans și ai găti pentru mai multe zile? Vei mânca mai sănătos și, cu siguranță, vei cheltui mai puțin. Cu ajutorul unui credit nebancar eu mi-am luat luna trecută un aparat 3 în 1 pentru micul dejun (prăjește pâine, fierbe sau prăjește ouă, face ceai și cafea). O minunăție! Știi câți prieteni se strâng în fiecare dimineață în cameră!? Mulți, îți spun eu! Și toți sunt mulțumiți, că la mine nu e așa scump ca la restaurant!
Dacă te pricepi binișor la gătit poți organiza în unele seri un soi de cină regală la care să percepi o mică taxă de participare. Cu precădere în sesiune sunt momente când apare dorul de casă și, mai ales, de mâncarea mamei... Dacă te pricepi și la dulciuri vei fi, cu siguranță, cu un pas mai aproape de inimile (și portofelul) colegilor tăi!
Cele pe care le-am menționat mai sus sunt cele mai practice și mai la îndemână soluții cu ajutorul cărora te poți bucura de un mic ajutor financiar. Le-am ales doar pe cele care nu-ți vor neglija relația cu facultatea. Dacă stau și mă gândesc mai bine, îți zic eu că nu ideile acestea contează- pot să-ți mai ofer încă 10-15 astfel de idei (probate), însă nu asta contează, cu adevărat. Cea mai bună idee este cea pe care o pui tu în practică- fie că este vorba despre o afacere personală, de joburi part-time, de freelancing sau de intertship-uri, alegerea de a face ceva pe timpul studenției este numai a ta. Nu trebuie să aștepți să ți se ofere neapărat o slujbă, învață ce-ți place, experimentează și caută chiar tu singur!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu