duminică

Ne mor frații în străinătate



România din afara României

Moartea este cel mai nefericit moment al vieții. Nașterea și căsătoria sunt însoțite de veselie și lacrimi de fericire în timp ce moartea este întâmpinată întotdeauna de suferință și lacrimi amare de tristețe. În România, conform ultimilor statistici, mor peste 250.000 de cetățeni anual. Aceleași statistici oficiale ne informează că 4500 dintre aceștia mor în străinătate, departe de rude. Indiferent unde se produce decesul famiile de români au mari probleme când apare acest eveniment în viața lor. Dacă decesul are loc în România, din punct de vedere etic și financiar problemele sunt ceva mai simple. Dacă, însă, decesul unei persoane are loc în străinătate, lucrurile se complică foarte mult pentru că apar probleme legale, informative, organizatorice, administrative la care membrii familiei defunctului nu s-au gândit niciodată până atunci.
Autoritățile din România nu știu exact nici câți români sunt plecați la muncă în străinătate, fără forme legale, nici câți români mor anual și nici măcar nu pot fi repatriați, pentru a fi înmormântați.

Mii de români zac în morgi din străinătate

Goniți din țară de sărăcie, românii își îndeplinesc uneori visul, alteori devin nume în raportele poliției- dar nu de puține ori sfârșesc dramatic iar ghinionul pare să-i urmărească și după moarte, căci rudele nu au bani să-i repatrieze, autoritățile nu-i au în evidență iar birocrația este imensă.
În general, atunci când o persoană a murit în altă țară și se dorește ca trupul neînsuflețit să fie transferat pentru înmormântare sau pentru incinerare, se poate vorbi despre două situații: repatriere, când trupul trebuie adus în România sau expatriere, când persoana a murit în România iar trupul trebuie transferat într-o altă țară. Indiferent de situație, există firme de servicii funerare care vă pot ajuta cu toate formalitățile necesare. În prezent, potrivit Ministrului Afacerilor Externe, în unitățile de medicină legală din țările europene cu comunități mari de români se află trupurile neînsuflețite a 27 cetățeni, cauzele întârzierii repatrierii fiind lipsa banilor ( în Italia 12 cazuri, în Germania 9, în Marea Britanie 6). Pentru că cei mai mulți politicieni își amintesc de cei 4 milioane de români doar în campaniile electorale, cerșindu-le votul, promițănd, mințind, vorbindu-ne nouă, celor rămași în țară despre cum contribuie la prosperitatea națională cei plecați la muncă în străinătate, despre banii trimiși de ei, despre ,,civilizarea” lor în occident, despre puținele exemple ale româbilor care reușesc să se descurce, pe cont propriu, printre străini. Sunt destul de mulți cei care se amăgesc și care-i cred, perpetuându-le visul. Dar ei habar n-au câte lacrimi și câtă umilință îndură românii care muncesc pentru străini, pentru că tragedia lor nu ajunge până acasă, fiind imposibilă tranzacționarea prin Western Union.

Servicii funerare și repatriere

În situația în care vă confruntați cu un deces al unei rude aflate peste hotare, este posibil ca întreg procesul de rapriere să vi se pară un lucru greu de realizat. Sunt destule firme care vă pot oferi ajutor și vă pun la dispoziție un serviciu funarar complet pentru a putea aduce la bun sfârșit procedura de repatriere.
Procedurile de transport funerar și de repatriere decedați Germania sau alte țări apartenente la UE, presupun ca transportul să fie făcut în condiții excelente atât din punct de vedere igienic, sanitar, estetic cât și legal atât pe cale terestră, aeriană sau dacă, de exemplu, se dorește incinerare, se poate opta pentru repatrierea cenușii. Majoritatea familiilor optează pentru transportul terestru fiind mai rapidă și mai convenabilă din punct de vedere financiar. Anul acesta s-au înregistrat un număr îngrijorător de mare de cazuri de repatriere decedați Italia, majoritatea fiind femei.

Și totuși...

Datele statistice arată o situație halucinantă- peste 4,5 milioane de români muncesc în țările europene- mulți nefiind înregistrați iar în fiecare zi sunt sute de români abuzați de angajatorii care îi forțează să lucreze în condiții mizere. Cu toate acestea cifrele oficiale arată că românii au trimis acasă peste 55 de miliarde de euro, mai mult decât investitorii străini și mai mult decât a primit România de la Uniunea Europeană. 

Niciun comentariu: