joi

Ultima noapte de somn agitat, prima noapte de somn liniștit




Somnul este esențial pentru fiecare intre noi, la fel ca apa și aerul, putem spune. Dar din ce în ce mai multe persoane întâmplină însă dificultăți legate de acesta- fie nu pot adormi deloc, fie se trezesc în toiul nopții, după doar câteva ore de repaus. În ambele cazuri, se spune că sunt victimele insomniei

Dar ce este insomnia?!

Insomnia este o boală ce afectează tot mai mulți oameni. statisticile de specialitate arată că o persoană din trei, la nivel mondial, suferă de această  afecțiune iar unii dintre ei sunt chiar copii. În plus, s-a constatat că această boală afectează de două ori mai multe femei decât bărbați.

Cum afectează organismul somnul de slabă calitate?

Oricare din noi are probleme cu somnul din când în când dar atunci când problemele devin obișnuință ar trebui să știi unde greșesti și cum vei putea să corectezi acest proces. Efectele unui somn de bună sau, dimpotrivă, de slabă calitate au fost intens studiate. Aici mă refer la numărul de ore dormite dar și la modul în care acesta are loc. Printre efectele negative constatate se numără: starea de oboseală și lipsa de motivație, stări dese de iritabilitate, dificultatea de a lua decizii și a controla stresul, scăderea imunității generale a organismului, infecții și răceli frecvente, creșterea riscului problemelor de sănătate (în special diabetul și bolile de inimă), concentrare generală scăzută, creativitate redusă și mai ales de rezolvare a problemelor, o viteză de reacție scăzută. Dacă toate acestea îți sună cunoscut înseamnă că ești de acord cu afirmația că lipsa unui somn suficient sau de calitate afectează performanța generală a organismului- adică modul în care judeci, reacționezi și gestionezi mediul din jur.

Sfaturi care te ajută să ai un somn liniștit și să te trezești odihnit

* Crează-ți un ritual înainte de a te duce la culcare. Așa făceam cu cei mici, dintr-un motiv extrem de bun- spălatul pe dinți, pijamaua, olița, povestea, etc. - după o vreme, nici nu terminam povestea și cei mici deja dormeau. Un astfel de obicei ne ajută să îi transmitem creierului nostru că ne pregătim de culcare. Noi, adulții, putem include o meditație, o rugăciune, citirea câtorva pagini dintr-o carte sau alte activitați liniștite potrivite. 

* Fără televizor sau laptop în dormitor! Delimitează clar spațiile- living-ul e spațiul perfect unde te poți uita la TV, la un film bun, meci sau spectacol. Indiferent cât de pasivi suntem când ne uităm la astfel de emisiuni, mintea noastră este stimulată. Combină așadar aceasta cu stresul și vei obține o insomnie de toată frumusețea. Ca și orice alt mijloc care agită și presupune activitate, telefonul sau orice alt gadget nu au ce căuta cu tine în pat. De cele mai multe ori acestea te vor tenta să mai verifici o dată mail-ul sau să termini nivelul jocului preferat. Și-un astfel de obicei te va face să adormi mult, mult prea târziu. Ține minte că dacă lucrezi, faci exerciții și te mai și distrezi prin diverse activități, creierul va fi pus la încercare și nu va recunoaște dormitorul ca un loc de odihnă. Se știe că dormitorul e făcut pentru somn (și pentru sex, desigur, pentru că e demonstrat că favorizează un somn bun), nu pentru alte activități agitate.

* Somniferul natural acționează eficient - Suplimentul alimentar SEDIRELAX tablete conține o asociere de plante ayurvedice care contrubuie la adaptarea organismului la stres, la menținerea calității somnului, la relaxarera organismului și la menținerea capacității de concentrare și de memorare. Susține funcționarea normală a sistemului nervos în situații de agitație emoțională, surmenaj, suprasolicitare intelectuală și fizică. Folosit în condițiile unui stil de viață agitat, produsul contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la menținerea vitalității și echilibrului natural al organismului. Se administrează pentru adulți câte 1-2 tablete de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă sau la o oră după masă. 

* Menține un stil de viață sănătos! Adptă o dietă cât de cât sănătoasă, fă mișcare, învață să-ți controlezi stresul, practică tehnici de relaxare. Nu te culca cu stomacul plin, dar nici gol. Unele alimente favorizează un somn ușor- ceaiul de tei sau laptele cald dar și altele mai puțin cunoscute ca bananele, migdalele, cartofii- în general produsele care conțin triptofan și animoacizi s-au dovedit a fi cele mai potrivite. Evită cafeaua, țigările și alcoolul cu 1-2 ore înainte de culcare. 

Nu uita că Sedirelax te poate ajuta la menținerea vitalității și echilibrului natural al organismului și că alimentația corectă este, deasemeni, esențială pentru sănătatea ta. Ea influențează toate procesele care au loc în organismul nostru iar o alimentație echilibrată și sănătoasă înseamnă și un somn mai bun și mai multă poftă de viață.

Niciun comentariu: