vineri

Dincolo de imaginație


         Cu toții ne-am pus întrebarea la un moment dat - există visul american? Și dacă DA, ce reprezintă el cu adevărat? ,,Visul american” este desprind din Declarația de Independență, unde apăreau pentru prima dată drepturile fiecărui american: ,,Life, liberty and the pursuit of happiness”. De-a lungul timpului, definițiile au variat ușor, însă esențialul a rămas același: poți veni de oriunde și să devii orice-ți dorești. Cam despre asta e vorba și-n cadrul programului work and travel USA. Cât mai curând am de gând să-mi fac bagajul, să-mi pun toate gândurile și speranțele-n el și să plec în America. Mentalitatea americană te prinde ușor, deoarece promovează o mare libertate de gândire și acțiune, însoțite, întotdeauna, și de un entuziasm molipsitor. Vreau să văd dacă pot deveni și eu exact ce-mi doresc, vreau să încerc pe pielea mea această experiență, vreau să trăiesc și eu visul american! Vreau să mă redefinesc, să mă reinventez, să cunosc America, oamenii și nu în ultimul rând, cultura. Chiar dacă de fapt...

Cultura americană este un oximoron

         Deși la început s-a format un popor din imigranți din mai multe culturi dintre care predominantă a fost cea engleză, eu cred că acest proces nu s-a încheiat nici acum. Statele Unite ale Americii au ajuns îndeajuns de puternice și bogate încât să ,,importe” exact oamenii de care are nevoie. Astfel că, majoritatea oamenilor de știință sau cei care aduc Statelor Unite prestigiu sunt de fapt mințile strălucite ale Europei care nu au o țară natală destul de dezvoltată sau de bogată pentru a le asigura fondurile necesare cercetării și un salariu pe măsură. Mulți artiști sau scriitori au ales ca destinație și chiar casă această țară, tocmai pentru că șansa de a duce o viață mai îndestulătoare din punct de vedere financiar este mai mare. Cultura americană este datorată străinilor. 
         De fapt, America este și prea tânără ca să aibă o cultură. Statele Unite ale Americii și-au câștigat independența în 1776 dar au devenit un adevărat stat mult mai târziu, după războiul civil din 1861-1865. Vorbim, deci, de o țară care are o istorie de în jur de 200 de ani. În acest timp nu putem spune că America a reușit să dezvolte o adevărată cultură întrucât nici nu a avut timpul necesar, în comparație cu românii care păstrează și astăzi impresionante monumente arhitecturale, scrieri filozofice, încă din antichitate.
         Și, totuși, e destul de vizibil- abia acum cultura americană începe să înflorească. Având în vedere cât de nouă este în comparație cu alte culturi, cea americană are nevoie de timp ca să ajungă să se dezvolte cu adevărat, asta nu înseamnă că nu există. De exemplu, scriitori americani ca Steinbeck, Hemingway- câștigători ai premiului Nobel, demonstrează valoarea crescândă a culturii americane. Și alte arte, cum ar fi cinematografia, evoluează în Statele Unite aducând un plus culturii americane. Chiar dacă America nu are o cultură proprie foarte vastă din cauza timpului scurt în care s-a dezvoltat, are totuși puterea de a asimila alte culturi. Fiind compusă din mai multe popoare cu diferite culturi străvechi, SUA și-a format o cultură asimilând câte ceva din fiecare. A prelua în acest fel valori importante și combinând ce e mai bun din fiecare a reușit să obțină ceva cu adevărat valoros. Datorită puterii sale de asimilare, cultura americană devine pe zi ce trece mai semnificativă și autentică.


Work & Travel în America 


         De când mă știu cultura americană m-a fascinat. Tocmai de aceea, am și participat de curând la o conferință care a avut ca tematică secvențe dedicate cunoașterii civilizației și culturii americane. Am vizionat filme în care s-au prezentat obiceiurile, sărbătorile și tradițiile americane, informații referitoare la arta culinară, dezbateri pe probleme de mediu, prezentarea unor celebrități americane dar și activități out-door. Pentru că-mi doresc și să-mi îmbunătățesc nivelul de comunicare scrisă dar mai ales orală în limba engleză, să înțeleg mai bine cultura și modul în care funcționează societatea americană și, poate, să și beneficiez de o experiență educațională inedită, cred că următorul meu pas se încadrează perfect în programul work and travel, derulat de CND Vacanțe Speciale. Statele Unite ale Americii reprezintă pentru mine un adevărat festin al culturilor și, totodată, o oportunitate pentru dezvoltare personală dar și profesională. Cu siguranță o astfel de vacanță specială mi s-ar potrivi mănușă și mi-ar oferi posibilitatea de a trăi ,,visul american”, de a-mi lărgi orizonturile și de a privi lumea cu alți ochi. Avantajele pe care acest program le oferă celor care beneficiază de el subnt absolut evidente: noi experiențe, noi prieteni, aprofundarea unei limbi străine, deprinderea anumitor abilități și multe, multe, altele. Conștientizez că numai plecând cu work and travel voi lua contact cu minunata cultură americană și, mai ales, cu ce au creat personajele importante de-a lungul istoriei. Dacă nu ar exista acest program, cu siguranță aș rămâne cu imaginea SUA și a americanilor de pe platourile Hollywood-iene, care nu e neapărat una falsă, însă nu cred că se compară nici pe departe cu senzațiile trăite ,,live”. 

Voi sunteți pregătiți să trăiți ,,visul american”?


Articol SuperBlog 2017

Niciun comentariu: