sâmbătă

Portbagaj


         De vreo câțiva ani buni susțin autorii contemporani români prin achiziție constantă și recenzii, considerând că aceste cărți sunt, de fapt, cele mai bune investiții ce pot fi făcute în zilele noastre. ,,Portbagaj”  a lui Ciprian Măceșaru este cea mai recentă achiziție pe care am făcut-o. Cartea a fost recompensată cu premiul ,,Tânărul scriitor al anului 2013” pentru roman în manuscris- acordat de Filiala București (seția proză) a Uniunii Scriitorilor din România. 
O carte pe care știu că mulți dintre voi o doriți și, pe bună dreptate, merită cel puțin o dată citită și apoi pusă la loc de cinste în bibliotecă. Într-una din librăriile mele preferate- Libris.ro, costă doar 9.00 lei, un preț minunat pentru o poveste extrem de interesantă.
         Romanul este, de fapt, o continuare a poveștii protagonistului din Superhero, scriitorul Paul Vasilescu, care și-a câștigat succesul prin furtul unui manuscris de la un veteran de război. Problemelor de conștiință legate de furtul acestui manuscris și se adaugă și cele de cuplu: Alina, soția scriitorului are o relație mai mult decât ciudată cu Ramona, o prietenă din copilărie. Pe un plan secund este relatată și relația lui Paul cu tatăl său, un bărbat extrem de irascibil care nu a reușit întreaga viață să-și apropie fiul. Frustrat și neîmplinit, Paul ajunge să își șantajeze soția cu propriul jurnal pe care-l găsește întâmplător și-l fură, ascunzându-l în portbagaj (de aici și numele romanului). De fapt, titlul romanului este cât se poate de sugestiv, multe alte lucruri par să se ascundă de ochii celorlalți: scrisoarea către fiu în care Paul recunoaște furtul, povestea tragică a Alinei, toate frustrările și complexele scriitorului, adevăratul motiv al sacrificiilor Ramonei...
         Un roman frumos, din păcate foarte scurt. Dialoguri intense, fără înflorituri și un final surprinzător și intens. Plus un capitol 11 fenomenal, alert, construit din două cadre distincte și doar patru fraze care se întind pe vreo cinci pagini, un capitol care are cel mai bun ritm din toată cartea. Romanul se citește foarte ușor, având în vedere și numărul mic de pagini dar și modul în care autorul își prezintă povestea. 

Niciun comentariu: