miercuri


Franciza- o afacere la cheie


         Experienţa oamenilor a condus la concluzia că orice start în lumea afacerilor este extrem de complicat, deoarece nu sunt necesare numai resurse materiale solide, dar şi demersuri multiple necesare asigurării unui amplasament, elaborării unor strategii de marketing, de resurse umane, de publicitate, desfacere etc. Elanul dispare treptat şi ca urmare, frecvent se întâmplă ca momentul demarării unei afaceri să fie amânat. Astfel, există o formă de comerţ, relativ nouă pe piaţa românească, preluată de la americani, care permite o simplificare completă a lucrurilor. Această formă de comerţ poartă denumirea de franchising sau franciză, ea reprezentând o strategie de dezvoltare a unei afaceri. 

Franciza, o metodă de maturizare a mediului de afaceri

         Franciza este o operațiune sub forma unui contract în care o persoană numită francizor (eng. franchiser) îi acordă altei persoane, adică beneficiarul (eng. franchisee) dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrială sau intelectuală, scopul fiind cel de producție sau de comercializare a unui anumit tip de produse sau servicii. Obținerea francizei implică plata unei taxe  de intrare în sistem precum și alte taxe anuale, de cele mai multe ori sub forma unui procent din cifra de afaceri. Franciza este, deci, o formă de comerţ care pune în legătură un francizor – proprietar al unei mărci şi deţinător de know-how şi un comerciant independent care se mai numeşte și francizat. Pentru proprietarul afacerii, franciza este un mod de extindere a afacerii, iar pentru francizat este o oportunitate de a deschide şi a conduce o afacere sub o marcă recunoscută. 
        După deverse studii efectuate recent, s-a constatat că franciza pare să ocupe un loc important pe piaţa românească de business, această tendinţă pozitivă fiind confirmată şi de intrarea recentă a numeroaselor branduri de lux pe piaţa autohtonă. Cele mai ieftine francize în România pornesc de la 200 de euro iar cele mai scumpe ajung la câteva zeci de mii de euro. În țara noastră principala piedică în dezvoltarea acestui sistem este costul mare al finanțării, astfel de afaceri având o pondere de numai 10-15% din totalul comerțului. Majoritatea băncilor percep dobânzi și comisioane foarte mari și sunt foarte reticente în a împrumuta o firmă care, la rândul ei, ,,împrumută” o afacere. Există numeroase companii care își vând brandurile numai celor care-și deschid o firmă nouă, considerând că în acest fel se reduce riscul de compromitere a mărcii pe piață.
          Totuși, există mult mai multe avantaje. 
         Beneficiarul unei francize are avantajul de a exploata o marcă de prestigiu, și de a intra pe o piață concurențială folosind tehnici de producție, comercializare și marketing perfecționate în timp, și cu un grad înalt de rentabilitate. Probabil, cel mai important avantaj pentru francizat este achiziționarea sau utilizarea unui produs sau serviciu consacrat. Francizatul lucrează sub protecția unui brand ce este deja cunoscut și prezent în conștiința publicului. Astfel este mult mai ușor să atragi clienți. De asemenea, ei beneficiază de renumele, mărcile comerciale, dreptul de autor, secretele de producție comercială sau alte proceduri secrete și de succes deținute sistemul de franciză. 
         De obicei, în faza de demarare a afacerii, resursele de capital ale unui întreprinzător sunt destul de limitate. Capacitățile de împrumut de fonduri ale întreprinzătorului sunt, de obicei, foarte reduse. Formarea unei relații cu o afacere în franciză îi permite francizatului aspirant să își îmbunătățească abilitatea de a obține asistență financiară. 
         Concluzionând, avantajele afacerii în sistem de francize pentru francizor se rezumă în următoarele: extinderea francizei pe pieţe noi cu efortul financiar al francizaţilor - principalul avantaj pe care franciza îl oferă francizorului este acela ca îi permite să-şi extindă afacerea rapid cu minimum de capital. Pătrunderea francizorului pe pieţe noi se face, în principal, cu resursele financiare, umane şi de timp ale francizaţilor. În plus, prin extinderea în sistem de francize, riscul financiar al francizorului este redus.
         Acest tip de afacere a fost foarte bine primit în România, rata de succes a unei francize fiind de peste 80%. Dacă acum vreo 10 ani existau doar vreo 30 de lanțuri de franciză, acum există peste 400 de branduri francizate. Aceste francize, împreună, au o cifră de afaceri de cel puțin 900 de milioane de euro.


Logiscool- o școală de creație pentru copii


         Resimțim din ce în ca mai mult impactul tehnologiei în meseriile clasice - fabrici din ce în ce mai automatizate, agricultură indoor, drone care au înlocuit cu succes curieratul, o multitudine de aplicații software accesibile ce vor înlocui parțial sau chiar total, meserii demult consacrate. Astfel că, în viitorul apropiat multe dintre profesiile de astăzi nu vor mai fi disponibile pentru copiii noștri. Astfel, se preconizează, de exemplu, că în viitorul apropiat va fi nevoie de foarte mulți programatori buni. Trebuie să recunoaștem că trăim într-o lume digitală iar copiii noștri cresc cu diverse dispozitive în mână: telefon, tabletă, smartphone. Așa că educația digitală va deveni din ce în ce mai mult o cerință fundamentală a secolului XXI iar copiii vor dori să poată beneficia din plin de toate avantajele ce derivă de aici. Pentru că tot am vorbit de ,,afaceri împrumutate” și de curând am citit un articol amplu despre idei și oportunități de afaceri din care reieșea clar că Logiscool caută parteneri de franciză, eu aș zice că aceasta poate fi cu adevărat o afacere de succes - o franciză Logiscool!!! O afacere, cu siguranță, de succes, prin care să transform pe cei mici în posibili creatori ai lumii digitale, nu numai în utilizatori. Astfel, Logiscool tocamai asta face: îi învață pe copii dar și pe adolescenți, programare pe calculator într-o manieră veselă, la cursuri de after-shcool și în tabere de vară.
         Toți copiii folosesc în mod cât se poate de natural un computer, tableta, smartphone, încă de la vârste foarte fragede. Programarea cunoștințelor le oferă posibilitatea de a face același lucru nu numai într-un mod pasiv, receptiv, dar și activ, creativ- pentru a-și petrece timpul liber în fața acestor aparate. Logiscool crează spațiu pentru creativitate, lăsând copiii să experimenteze, să facă ce-și doresc ei cu adevărat- adică propriile jocuri pe calculator, animații, aplicații cool, roboți ce pot fi programați, etc. Logiscool îi ajută să-și dezvolte gândirea algoritmică, abilitățile sociale și emoționale, de rezolvare a problemelor, în general, cu o viziune amplă asupra proceselor actuale ale existenței și chiar să-și îmbunătățească rezultatele școlare. Deși este puțin probabil ca toți copiii să ajungă programatori, ei vor putea utiliza cunoștințele dobândite în aproape orice altă zonă de lucru din viața adultă.
         Logiscool este o școală de creație pentru copii, o școală la care copiii învață programare. În momentul de față există 35 de școli în Ungaria și cu siguranță și-n România va fi o afacere de succes. E stipulat, deasemeni, că partenerul de franciză nu trebuie să aibă studii în IT, ceea ce e super ok pentru mine, în schimb gândirea antreprenorială, implicarea emoțională și feeling-ul cred că sunt foarte importante. Investiția inițială în această franciză este de 35.000-50.000 de euro, redevența este de 15% iar amortizarea acestor costuri se face în 2-3 ani. 
         Unii specialişti consideră că, francizarea este categoric un factor de modernizare, iar la rândul lor, francizaţii vor aduce îmbunătăţiri conceptului, iar acestea vor crea un produs mai bun. Cu toate acestea, francizarea prezintă şi riscuri, chiar dacă acestea sunt mai reduse decât în cazul unui start-up clasic, deoarece presupune replicarea unei afaceri care deja a avut succes. Riscurile însă nu pot lipsi cu desăvârşire, iar beneficiarul poate întâmpina probleme care să fie determinate de specificul consumatorului, cu atât mai important este riscul, în cazul unei francize importate dintr-o altă ţară, adică riscul că ceea ce a funcţionat într-o zonă să nu funcţioneze la fel în aria teritoriala a francizatului (beneficiarului). Un beneficiar trebuie să se aştepte tot timpul şi la evenimente neplăcute, de genul sincopelor în aprovizionare, care deşi reduse în cazul francizei, pot totuşi apărea. 
         Deci, pentru a porni o afacere şi ca ea să aibă succes trebuie să ai un produs - un serviciu bun, să inovezi, să faci marketing, să ştii contabilitate, să rezolvi treburile administrative, deci, să înveţi.


Articol SuperBlog 2017

Niciun comentariu: