duminică

O întâlnire cosmică


VENUS și JUPITER- spectacolul de după apus

         Dacă ați privit în partea sud-vestică a cerului imediat după apusul Soarelui ați putut observa prezența a două corpuri cerești proeminente și strălucitoare care se apropie unul de celălalt pe zi ce trece. Venus și Jupiter sunt în constelația Virgo, corpuri mari pe bolta cerească, având mărimi aparent apropiate, și nu sunt stele, cum s-ar crede, ci planete, aflându-se în ascensie comună. (Venus trece la 0°16❜ nord de Jupiter). Cele două planete îți vor atrage atenția prin strălucirea lor. Datorită unei poziționări deosebite, Venus și Jupiter vor părea, pentru observatorii din emisfera nordică, foarte apropiate una de cealaltă. singura condiție pentru a profita de acest spectacol astronomic este să avem un cer degajat. Fenomenul va fi vizibil timp de o oră și jumătate, înainte de răsăritul Soarelui. Acesta este unul dintre evenimentele astronomice spectaculoase din luna noiembrie, care vor putea fi admirate cu ochiul liber din emisfera nordică.
         Conjuncția Venus- Jupiter se produce anual dar condițiile de observare ale acestui fenomen pot fi diferite. Pentru a ne putea bucura de spectacolul ceresc trebuie să avem orizontul sud-vestic liber și să privim cerul imediat după apusul soarelui (undeva, în jur de 16.50), pentru că Venus apune repede în această perioadă (în jurul orei 19). Apropierea maximă va fi în seara de 29 noiembrie după care cele două planete încep să se îndepărteze una de cealaltă. 

         Mâine dis-de-dimineață planetele Venus și Jupiter își vor da întâlnire, într-un fenomen astronomic spectaculos. Trezește-te devreme să nu pierzi această întânire cosmică!


         Planeta VENUS- întotdeauna luminoasă și strălucitoare, într-o puternică nuanță argintie și JUPITER, cu o strălucire destul de palidă, într-o nuanță alb-argintie. Conjuncțiile dinte Venus și Jupiter sunt destul de frecvente, însă se întâmplă destul de rar ca aceste două planete să pară așa de apropiate. Aceste două planete pot fi observate în același câmp vizual al unui binoclu sau chiar cu ajutorul unui telescop, dacă vom folosi un ocular de câmp larg. Conjuncția planetelor Venus și Jupiter are loc în dimineața zilei de 13 noiembrie 2017 la ora 6.15.




Cer senin tuturor!

Niciun comentariu: