miercuri

Poveste de iarnă

Cafea cu aromă de Crăciun


cafea


         Crăciunul este o perioadă magică pentru noi toți- fie că suntem mai mici sau mai mari, că avem copii sau că suntem îndrăgostiți, că petrecem singuri sau cu prietenii. Dar, cu siguranță, pentru fiecare din noi, Crăciunul are o semnificație aparte, cel mai adesea legată de amintirile din copilărie. În preajma sărbătorilor de iarnă ceea ce contează cel mai mult sunt momentele petrecute alături de cei dragi. În timpul anului suntem mereu pe fugă, prinși în proiecte și dead-line-uri, de Crăciun e timpul să ne bucurăm de lucrurile cu adevărat importante pentru noi. Și fie că ne amintim de cadourile de sub brad sau de emoția așteptării Moșului, de scrisorile pe care i le scriam încercând să-i arătăm cât de cuminți am fost de-a lungul anului, fie că ne amintim de colindătorii care vesteau minunea nașterii sfânte sau de aroma cozonacilor și a vinului fiert cu scorțișoară, vorbim despre perioade de poveste ce tuturor ne-au marcat, cu siguranță, copilăria. 
         Dintre toate tipurile de amintiri, memoria olfactivă este printre cele mai puternice. Datorită faptului că nervul olfactiv este situat în apropierea amigdalei, zona creierului care gestionează emoțiile și amintirea emoțiilor, mirosurile sunt adesea legate de stări emoționale puternice. Tocmai de aceea pentru mulți dintre noi Crăciunul înseamnă arome... Arome de brad natural, aromă de portocală, miros de scorțișoară sau mere coapte, de cafea... Pentru mine, aroma dulce și cu totul specială a scorțișoarei e minunată în orice perioadă a anului dar se potrivește perfect lunilor de iarnă și, mai ales, de Crăciun.
         Căci ce poate fi mai frumos decât să-l aștepți cu înfrigurare pe Moș Crăciun în sunet de zurgălăi și clopoței, într-o locuință curată și primitoare care miroase a cozonaci proaspeți și-a cafea proaspăt râșnită, unde vinul curge ghiurghiuliu în pahare fără să se oprească. Că doar Crăciunul e și vacanță și toți ne dorim să ne încărcăm bateriile, să ne relaxăm și să ne bucurăm de prezența celor dragi. Și ce poate fi mai gustos și mai energizant în vacanță decât o cafea fierbinte cu aromă de scorțișoară și vanilie?! Pentru mine, vacanța a avut, dintotdeauna, aroma unei cafele bune făcute la ibric, acasă. Cu  multă scorțișoară și vanilie. În zilele reci îmi place, mai ales, să-mi îmbogățesc ceașca de cafea și cu alte condimente - cuișoare, ienibahar, cocos sau chiar piper negru! Mmmm... Un gust intens, tonic, cuceritor.
cafea

         De regulă, o ceașcă de cafea nu este doar startul unei noi zile ci și companionul oricărui moment important al acesteia- fie că este vorba despre o cafea la birou tare, amară, de trafic (cum o mai numesc eu), cu arome tehnice, de afaceri, fie că este vorba despre o ședință de râșnit cafea boabe în familie sau cu prietenii. De cele mai multe ori, la birou eu găsesc cu ușurință inspirația și determinarea necesară fiecărei zile într-o singură monodoză de cafea, acasă, însă, savurez, pe lângă licoarea fermecată, zeci de experiențe noi, de discuții între prieteni sau în familie, povești de viață ce-și marchează aromat locul printre amintiri. Cred că nu greșesc când spun că aroma cafelei merge dincolo de plăcerea gustului către o stare, o emoție ce condimentează clipele de relaxare, și care reușește să facă din fiecare picătură băută o arhivă de vise și amintiri.

Articol SuperBlog2017

Niciun comentariu: