Navitel- mai mult decât navigare
Americanul J.W. Jones a avut primul ideea creării unui sistem de ghidaj dând viață în 1909 unui sistem dedicat automobiliștilor destul de greoi, de altfel, numit Jones Live Map. Deplasarea cu ajutorul unui astfel de aparat era destul de greoaie și presupunea, de fapt, identificarea rutelor cu ajutorul unor hărți imprimate pe discuri și a unor cadrane speciale. Cu trecerea timpului sistemele de ghidaj s-au transformat în aparate tot mai complexe. Astăzi, cel mai cunoscut dintre ele este GPS-ul creat tot în Statele Unite Ale Americii, la început folosit exclusiv în scopuri militare. Începând cu anul 1980 această tehnologie a putut fi folosită pentru a ușura și a eficientiza transporturile civile dar și pentru a înlesni munca cercetătorilor.
Sistemul GPS este format din 3 mari segmente:
1. Spațial. Pe orbită există 24 de sateliți care fac înconjurul Pământului de cel puțin două ori pe zi, la o înălțime medie de circa 20.000 metri față de sol. Fiecare dintre ei transmite date, pe frecvențe militare sau civile, către receptorii de la sol. Primul astfel de satelit dintre cei 71 lansați cu succes a ajuns pe orbită în anul 1978.
2. De control. Sateliții sunt controlați, la acest moment, printr-o rețea terestră de antene și centre de control. Sistemul se numește Architecture Evolution Plan (AEP) și a fost pus în funcțiune în 2007. Guvernul Statelor Unite informează că, în câțiva ani, AEP va fi complet înlocuit de un sistem mult mai performant, numit Next Generation Operational Control System (OCX).
3. Al utilizatorilor. Este format din totalitatea celor care folosesc datele furnizate de sistem, în scopuri militare și civile. Fiecare utilizator civil poate, cu ajutorul receptorului său, să acceseze date provenite, simultan, de la 4 sateliți. În schimb, forțele aeriene americane navighează folosind date de la 24 de sateliți, simultan.
Funcția primară a oricărui sistem GPS este de a-ți comunica, în permanență, poziția pe care o ai. Coordonatele tale nu ți-ar fi, însă, de niciun folos, dacă n-ar fi suprapuse pe o hartă cu locuri recognoscibile și drumuri pe care să le urmezi către destinația ta.
Un sistem de navigație calitativ trebuie să-ți ofere indicații rapide și corecte, având hărți precise și oferindu-ți ajutor în deplasări mai puțin cunoscute, în orașe aglomerate, etc. Eu cred că orice mașină ar trebui să aibă încă din fabrică un astfel de sistem de navigație la bord nu numai pentru a adăuga o nouă dotare la mașina personală, ci mai ales, pentru siguranță și eficientizare. Aceste aparate pot fi foarte utile și în cazuri mai nefericite (de ex., înregistrări în cazul unui accident rutier).
Producătorul de hărți GPS Navitel este un furnizor de vârf de soluții de navigație pentru industriile de navigație auto, specializat în dezvoltarea și producerea de software de navigație prin satelit și cartografie. Are propriul departament geo, propriile hărți, propriul software și geocars pentru perfecționarea aplicației Navitel Navigator. Pentru orice altă aplicație (Waze, de ex.) e obligatoriu să-ți creezi un cont, pentru hărțile Navitel e suficient să folosești cheia de licență pentru a putea folosi oricând aplicația. Tocmai de aceea spun că din torpedoul oricărei mașini n-ar trebui să lipsească acest dispozitiv.
Navitel T700 3D -este o tabletă cu hărți prestabilite și navigație GPS precisă. Tableta cu Android benfiază de un ecran tactil de 7 inci, cu tehnologie IPS. Procesorul quad-core la 1.3 GHz asigură căutarea instantă a adreselor, construirea rapidă a rutelor și posibiliatea de a da zoom foarte rapid.
Software-ul Navitel Navigator instalat pe Navitel T700 3G oferă funcții avansate de navigație precum îndrumare vocală, alerte SPEEDCAM, mai multe tipuri de căutare și rute demo. Deasemeni, sunt deja incluse hărțile pentru toate țările europene. Tableta suportă, în plus, 3G, Bluetooth și WiFi. Are două sloturi SIm și suportă carduri microSD cu capacitate de până la 32GB. Cei 16GB memorie internă permit descărcarea de hărți adiționale și alte aplicații.
Pentru mai multe detalii și specificații tehnice, puteți urmări și un unboxing al tabletei, prezentat de blogatu.ro:
Chiar dacă ai mai bătut de multe ori un drum, merită să îl parcurgi, data viitoare, asistat de Navitel. Indicațiile primite de la sateliți te-ar putea ajuta să eviți aglomerația, să găsești scurtături sau drumuri mai bune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu