duminică

Salam de biscuiți - cel mai rapid și ieftin desert




         Salamul de biscuiți este desertul favorit al copilăriei mele - un dulce clasic, simplu și delicios. Încă din copilărie am fost o împătimită admiratoare a dulciurilor, mai ales cele de casă.  De fiecare dată când mă gândesc la copilărie, o și văd pe bunica și aromatul ei salam de biscuiți. Amintirea acelui desert și mai ales, gustul extrem de plăcut, m-a însoțit mereu, oriunde, prin lume, am călătorit. Am împărtășit rețeta atât prietenilor din țară dar, mai ales, celor din afara ei. Acestia din urmă au fost mirați, în special, de gustul aromat al desertului dar și de simplitatea și rapiditatea rețetei. 

         Vrei să mănânci un desert rapid și extrem de gustos? Nimic mai simplu- notează reteța și pregătește-te de felicitări!


       
 Ingrediente:

300 g. biscuți simpli
150 g. unt (margarină)
50 g. cacao
150 g. zahăr
100 gr. rahat
50 g. stafide înmuiate în rom
50 g. nuci măcinate
150 ml. lapte (sau apă- pentru rețeta de post)

       Mod de preparare:

1. Punem biscuiții într-un șervet (sau ziar) și trecem cu sucitorul peste ei, de vreo 5-6 ori. Nu-i zdrobim de tot ci trebuie să obținem bucățele de diferite dimensiuni.

2. Tăiem rahatul bucăți mici. Nucile le măcinăm sau le tăiem mărunt.

3. Punem la fiert laptele (apa) împreună cu zahărul și lăsăm să fiarbă, până se dizolvă în totalitate. Adăugăm untul (margarina) și cacaua, amestecând mereu cu un tel.

4. Începem să turnăm acest sirop, fierbinte, peste biscuiții amestecați cu rahatul și stafidele. Biscuiții vor absoarbe tot lichidul. S-ar putea să nu aveți nevoie de toată cantitatea de lichid sau, dimpotrivă, să mai adăugați un pic de lapte, eventual, pentru a rezulta un ,,aluat” ușor de modelat (să fie nici prea moale, dar nici foarte tare).

5. Luăm o bucată mare de folie alimentară și începem să modelăm salamul. Îl învelim în folie, îl legăm la capete și îl dăm la rece. 

         Sfat: Pentru un gust mai fin se poate adăuga în siropul fierbinte 1/2 de tabletă de ciocolată iar pentru un aspect deosebit se poate pune un strat de nucă de cocos presărată pe folia cu care învelim salamul. Într-o variantă mai profi, compoziția se poate turna într-o tavă de cozonac în care în prealabil s-a pus folie alimentară și se presează bine cu o lingură, pentru a lua această formă.

         Recomandare
E de preferat ca salamul să îl pregătiți seara pentru că el trebuie să stea câteva ore bune la rece pentru a se întări cum trebuie. A doua zi se pot tăia felii mai subțiri și mult mai aspectoase.

Dacă aveți poftă de Prăjituri și alte deserturi de casă cu gust de copilărie puteți răsfoi paginile cu rețete din caietul bunicii de la Libris.ro. Veți găsi aici 42 de rețete: unele simple, fără fasoane, rapid de pregătit, din ce se găsește prin frigider dar și prăjituri mai elaborate din foi multe, umplute cu creme sau gem ori din blaturi pufoase, acoperite cu fructe și bezea crocantă.

Spor la prăjiturit, dragile mele!

Niciun comentariu: