sâmbătă

Măcinici- cea mai simplă și gustoasă rețetă


         Măcinicii sau mucenicii, cum sunt numiți în diferite zone ale țării, reprezintă începutul anului agrar, la echinocțiul de primăvara, 9 martie, pe stil vechi, la hotarul dintre iarna și primăvară, între zilele friguroase ale Dochiei și cele mai călduroase ale Moșilor. Sărbătoarea măcinicilor din calendarul popular corespunde ca data calendaristică și partial, ca semnificație, cu cei 40 de Sfinti Mucenici din calendarul bisericesc jertfiți pentru credința lor în cetatea Sevastiei. Jertfele și sacrificiile umane săvârșite în vremurile de mult apuse sunt amintite astăzi prin formele antropomorfe ale aluatului fiert sau copt în ziua de Mucenici și, astfel, mâncat sacramental. 

          În zona de sud a țării se fac mucenici mici care sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.


Rețeta mea preferată este, însă, a măcinicilor copți:



Ingrediente: 
1 kg. făină,
400 gr. zahăr,
4-5 ouă-depinde de mărime,
40 gr. drojdie,
400 ml. lapte căduț,
200 g. miere de tei de la Apidava - este foarte parfumată și deosebit de gustoasă,
250 nuci măcinate,
50 ml. ulei
coajă de lămâie, esențe după gust.


Măcinicii se fac din aluat dospit- simplu sau, dacă nu este post, din aluat de cozonac. Eu i-am făcut anul acesta de post, dar au ieșit la fel de gustoși.

Se amestecă toate ingredientele și se frământă bine aluatul până când nu se mai lipește de mâini. Se lasă apoi la dospit cca o oră, până iși dubleză volumul.

Se modelează colăcei în formă de opt, mai mărișori și se pun în tavă (mie îmi intră cam 9 măcinici în tava mică și 12 în tava mare).

Când sunt gata se scot și se ung imediat cu miere din belșug și se presară cu nucă măcinată, scorțișoară și zahăr vanilat- toate adăugate în funcție de preferință.

Mierea mea preferată este cea de tei, de la Apidava. ,,Roua florilor” este cel mai cunoscut brand de miere din România. Produsele sunt certificate de organisme de certificare independente, în acord cu Apicultura Ecologică Europeană și reglementările privind mierea. De fapt, toată mierea comercializată de Apidava este 100% naturală. Mierea din gama Di Melio este ecologică, nu suferă nici un proces de omogenizare (de amestecare a mierii de la diverși apicultori), menținându-se astfel, intacte, calitățile mierii din fiecare stupină.


Niciun comentariu: