sâmbătă

Sfaturi pentru cei care fac ascensiuni pe munte



         Ca în orice alt domeniu, se întâmplă și în acest domeniu al mersului pe munte să căutăm să ajungem de fiecare dată, pe cele mai înalte culmi. Și nu este pierdere de vreme să începem să urcăm munții treptat. S-o facem cu cap, alegând ture și trasee potrivite cu nivelul de pregătire, de experiență și de condiție fizică. Deși cei mai mulți oameni se gândesc doar la condiția fizică și sunt convinși că pot începe cu cele mai grele trasee. Un traseu montan nu presupune doar mușchi și plămâni, ci și cap și inimă, în aceeași măsură.

         Iată câteva recomandări pentru cei care vor să facă în perfectă siguranță, ascensiuni pe munte:
  • Nu beți apă în timpul popasurilor, clătiți-vă doar gura de câteva ori; spălați-vă pe față, pe frunte, pe ceafă, pe mâini. În felul acesta vă veți răcori și senzația de sete va dispărea.
  • Când faceți o pauză mai amre, puteți bea un pahar de apă minerală ușor îndulcită cu sirop de vișine, zmeură sau afine sau un ceai fierbinte îndulcit.
  • Niciodată să nu beți apă luată direct din râuri.
  • Setea poate fi potolită sugând din când în când o feliuță subțire de lămâie sau de portocală.
  • După o ascensiune directă, când transpirați abundent, puteți bea apă în care ați dizolvat un vârf de cuțit de sare. Astfel, compensați pierderile de sare ale organismului.
  • În timpul ascensiunii nu se beau băuturi alcoolice. Acestea diminuează capacitatea de efort al organismului.
  • La coborâre, mergeți cu pas normal, sprijinind bine talpa pe pământ, cu trupul ușor înclinat spre spate. Nu grăbiți pasul, nu mergeți pe vârfuri sau pe călcâie, pentru că astfel veți obosi repede și veți favoriza instalarea unei intense febre musculare.
  • Pe terenurile surpate se coboară cu precauție, mergând în zig-zag. Această modalitate vă permite să coborâți mai comod și cu un plus de siguranță.
  • Trecerea prin vaduri trebuie precedată de explorarea loculuirespectiv pentru a se vedea adâncimea apei, forța curentului, etc. Nu treceți prin vad împotriva curentului dacă s-a lăsat ceața sau dacaă apa este prea rece, cu picioarele goale.
  • Nu mergeți noaptea, chiar dacă drumurile vă sunt cunoscute. În împrejurări excepționale, dacă sunteți, totuși, obligați să parcurgeți noaptea o parte de traseu, asigurați-vă o sursă puternică de lumină; dacă este vorba de un grup, acesta va fi deschis de cea mai experimentată persoană.
  • Nu aprindeți focul în pădure. Vatra va fi plasată la o distanță de cel puțin 10 metri de cei mai apropiați copaci.
  • Nu lăsați focul niciodată nesupravegheat. Când îl stingeți, aruncați epste el nisip sau pământ pentru a înăbuși eventualii tăciuni ce mai ard mocnit sub cenușă.
  • Carnea crudă se păstrează în stare proaspătă dacă este învedlită într-un șervet îmbibat cu oțet. Se mai poate păstra foarte bine dacă este împachetată în frunze de urzică.
  • Untul se păstrează proaspăt dacă-l țineți în apă rece sărată. Apa trebuie schimbată la 12 ore iar vasul trebuie păstrat la răcoare și întuneric.
  • Nu vă instalați cortul lângă arbori înalți. În caz de furtună puteți fi loviți de descărcările electrice.

         Muntele din tine este un munte cu vârfuri dar și prăpăstii, desigur, dar este, spre deosebire de absolut orice alt munte, mult mai la îndemână – mult mai aproape, mai accesibil – un munte pentru care nu trebuie să pleci nicăieri pentru a-l urca și pe care poți începe să urci chiar acum. Cu un gând, cu o carte, cu o intenție care să-ți schimbe viața. Cu înțelegerea că lucrurile exterioare pe care ți le dorești atât de tare sunt de multe ori o sursă mai mare de frustrare și tristețe, decât de bucurie – iar obținerea lor, pe lângă bucuria de moment obținută, nu va face decât să scoată la iveală alte surse de frustrare și tristețe, într-un cerc infinit din care nu poți ieși decât urcând, ridicându-te deasupra lui cumva.

         Ascensiuni ușoare, oriunde vei dori!


Niciun comentariu: