miercuri


Tataia-problemă și certificatul energetic



         Auditul energetic al unei cladiri urmărește identificarea principalelor caracteristici termice și energetice ale construcției și ale instalațiilor aferente acesteia și stabilirea, din punct de vedere tehnic și economic a soluțiilor de reabilitare sau modernizare termică și energetică a construcției și a instalațiilor aferente acesteia, pe baza rezultatelor obținute din activitatea de analiză termică și energetică a clădirii. Toți proprietarii sunt obligați să aibă acest certificat energetic a clădirilor în cazul înstrăinării sau închirierii unui apartament sau o casă, contractele încheiate în lipsa acestuia putînd fi anulate. Acest certificat de performanță energetică al clădirii urmărește declararea și afișarea performanței energetice a clădirii, prezentată într-o formă sintetică unitară, cu detalierea principalelor caracteristici ale construcției și instalațiilor aferente acesteia, rezultate din analiza termică și energetică.
Știu că vă întrebați de ce v-am adus readus la cunoștință aceste lucruri. 

Iată de ce...

         Anul acesta asociația de proprietari din blocul în care locuiesc a hotărât în majoritate (aici intervine problema) izolarea exterioară a blocului cu polistiren dar unul dintre proprietari (tataia-problemă) nu este de acord, pe premiza că izolarea cu polistiren duce în timp la igrasie și mucegai. Și că știe dânsul că peste câțiva ani lucrarea trebuie dată jos și refăcută iar el nu consideră oportună o asemenea cheltuială. Oricât i-am fi explicat acestuia că izolarea blocului cu polistiren nu duce la igrasie și mucegai, ci dimpotrivă, igrasia se produce în interior atunci când acesta nu este aerisit suficient și necesar, atunci când temperatura din interior este foarte scăzută și face ca vaporii de apă din aer să condenseze pe pereți exact în zonele în care nu ajung curenții de aer. I-am spus, desigur, și că izolarea exterioră duce la creșterea temperaturii interioare chiar în condițiile unei încălziri sumare a apartamentului. Tataia insista că nu dorește igrasie și mucegai în casă și nu semnează nimic pentru așa ceva. 

         Nu știu dacă mai țineți minte dar tataia-problemă este acela care voia să ,,desființeze” băncile din fața blocului și pe care ,,stau golanii toată ziua și fac scandal” exact la 2 metri de geamul unde doarme el, care este foarte bolnav; în fine... Au scăpat cu bine băncuțele într-un final, pentru că el chiar voia să le taie (v-am mai povestit pățania, parcă) s-a oprit doar când i-am spus că acestea au costat bani și că le va plăti integral dacă le strică.

         Deși tataia-problemă nu se poate opune izolării blocului pentru că această operațiune s-a hotărât în Adunarea Generală și este, așadar, obligat să contribuie la această lucrare, ca la oricare altă lucrare de întreținere sau modernizare a proprietății comune, (cf. Legii 230/2007 și a HG.1588/2007- unde se arată că majoritatea poate hotărî iar minoritatea se supune, nu mă întrebați de câte ori i-am repetat asta :D ). Și tot ceea ce am făcut noi este, de fapt, un principiu democratic și perfect legal.

         Pentru că-l respectăm pe tataia am hotărât să aducem câțiva specialiști care să să-l convingă că izolarea blocului cu polistiren nu duce la igrasie și mucegai, ci dimpotrivă. Aveam dovada chiar în Programul Național de Reabilitare Termică a Clădirilor dar noi pe tataia trebuia să-l convingem. Dacă voi credeți că am și reușit așa ușor, vă înșelați. Să vă spun, în mare, cam cum și-a motivat el refuzul - că există un calcul de transfer de aer în orice încăpere care se realizează prin tocurile ferestrelor și prin pereți și că betonul este hidroscopic, adică ,,suge” apa (iarna absoarbe apa și vara o cedează) și că dacă există termopan, acest transfer devine și mai mic. Și tocmai acest polistiren intrerupe acest transfer hidro și deci peretele nu mai respiră, nu se mai aerisește și acumulează mucegai. Cică toți constructorii știu acest lucru - a căutat el pe internet. Că doar noi, românii, mai facem astfel de izolări în secolul acesta, peste tot s-a renunțat pentru că s-au constat aceste efecte secundare. A mai afirmat că argumentul pe care l-am adus cu programul acesta național de reabilitare termică, l-a pus pe gânduri. Și recunoaște că acesta ar fi primul program românesc care conține ceva bun. 

         Așa că, împreună, am chemat un auditor energetic care să determine prin calcul consumurile de energie aferente sistemelor de instalații din clădire (încălzire, apă caldă menajeră, iluminat, climatizare și ventilare) și să ne încadreze clădirea într-una din clasele de eficiență energetică de la clasa A (foarte eficient energetic) la clasa G (foarte puțin eficient energetic). Deși majoritatea clădirilor din România se încadrează în clasa energetică C sau D pe noi D-ul nostru ne-a îngrijorat foarte tare. Și pe tataia, la fel. 

          Acum așteptăm primăvara, să ne apucăm de treabă!

Spring SuperBlog 2018

Niciun comentariu: