luni

Forma apei (Un alt caz al comisarului Montalbano) - Andrea Camilleri



         Andrea Calogero Camilleri (n. 1925) este unul dintre cei mai populari scriitori italieni contemporani. Poet promițător în tinerețe, apoi regizor de teatru, scenarist și producător de radio și televiziune, Camilleri a început să scrie romane târziu, după vârsta de patruzeci de ani. Astăzi, „Bătrânul”, cum îl numesc cu tandrețe contemporanii, este considerat un nume de referință al romanului polițist, contribuind la glisarea genului spre ficțiunea literară. 
         Primul său roman, Il corso delle cose, a fost publicat abia în 1978 (deși fusese scris cu zece ani mai devreme), însă consacrarea literară a cunoscut-o după alți cincisprezece ani, odată cu romanul La stagione della caccia („Sezonul de vânătoare”). În 1994, a apărut La forma dell’acqua (Forma apei), primul roman din seria Comisarul Montalbano, personaj care în scurt timp avea să se transforme într-un adevărat cult. Dintre titlurile seriei – care cuprinde 17 romane și 4 volume de povestiri până în prezent – menționăm: Il ladro di merendine (Hoţul de merinde), La voce del violino (Sunetul viorii), La gita a Tindari („Călătorie la Tindari”), L’odore della notte („Mireasma nopţii”), La pazienza del ragno („Răbdarea păianjenului”), La luna di carta („Luna de hârtie”) etc.
         Este greu să descrii Forma apei (sau oricare alt roman al lui Camilleri), fără a invoca cuvinte ca mister, crimă, bucătărie sau natură siciliană. Și asta, fără să mai punem la socoteală descrierile ample ale sălilor de masă sau a superbelor peisaje naturale siciliene. Camilleri scrie incredibil de sofisticat și dificil, uneori, dar în același timp totul este realizat în așa fel încât să pară deosebit de facil, fără pic de efort. În acest volum folosește mai puțin umor decât în altele dar continuă în același stil: cu un scris neted, cu răsuciri spectaculoase de situație și o oarecare emoție. Misterul se glisează extrem de bine pe întreaga poveste cu o luciditate elegantă care, de fapt, nu atrage deloc atenția asupra ei însiși. Din punct de vedere al complotului, întreaga carte este un adevărat mister cu dese răsturnări de situație în care navighează extrem de lin protagonistul Montalbano în timp ce descoperă adevărul.
         Inspectorul Montalbano este un personaj interesant, o personalitate foarte complexă, cu un intelect genial și o colecție de prieteni și cunoștințe  care sunt, totuși, destul de realiste. 
Povestea se referă la polițistul Silvio Luparello, care a fost găsit mort într-un loc dubios, plin de dealeri de droguri și prostituate. Deși arată ca și cum nu ar fi existat nicio lovitură și moartea este datorată unui simplu atac de cord,  Montalbano simte că este ceva în neregulă și cere o amânare de două zile pentru închiderea dosarului. În curând, acesta își dă seama că toată lumea pare să aibă câte ceva de ascuns.
         Un roman cu adevărat captivant. Ceea ce m-a intrigat cel mai tare a fost felul în care Camilleri creionează personajele la începutul romanului. În primele pagini apar cam 10 personaje, majoritatea episodice dar extrem de bine conturate astfel încât, atunci când afli rezolvarea misterului, deși ingenios și surprinzător, înțelegi ce l-a motivat pe ucigaș, știi ce fel de om este deși tu l-ai cunoscut în maxim 2-3 pagini și-n doar câteva replici. Romanul acesta este foarte aproape de literatura de calitate prin stil. Spre deosebire de Agatha Christie (care este ingenioasa, dar nu neaparat talentata) si de Simenon (care se vrea succint), Camilleri are un stil propriu, este, inainte de a fi un autor de roman politiste, un autor talentat!
        Aaa, și încă ceva: ca de obicei, am ,,savurat” înghițind în sec cam pe la toate referințele alimentare italiene. ☺ Recomand cartea tuturor celor care au nevoie de o vacanță dar nu au bani și pentru călătorie.
      Și nu uitați: #RespectYourself - Oferă-ți timp pentru lectură - o campanie Libris căreia m-am alăturat și eu cu mare drag. Există, oare, cineva căruia să nu-i placă deloc cărțile? Cu siguranță, NU! Doar de aceea există Libris! Aici oricine poate găsi cu ușurință tot ceea ce-și dorește să citească!

Niciun comentariu: