marți


Învățăm copiii să scrie viitorul!


Motto: Natura a avut grijă de toate, 
de aceea omul va găsi mereu ce să învețe de la ea


          Natura ne aseamănă, educația ne deosebește


         Natura este un iscusit creator. Pamântul reprezintă o minunată îmbinare de bogăţii şi frumuseţi, cuprinse într-un imens muzeu natural. Natura încă ne mai înconjoară cu frumusețe, curățenie și sănătate. Ea este un lucru fascinant, plin  de viață şi energie.  Deteriorarea mediului de către om înseamnă nu numai distrugerea echilibrului ecologic ci și apariția unei reacții inverse asupra oamenilor de către mediul modificat. Societatea umană a marcat o alterare a mediului de viață și de muncă caracterizat prin prezența rezidurilor și a deșeurilor în cantități tot mai mari, pentru a căror înlăturare se cer importante eforturi, printr-un peisaj care provoacă și insatisfacții mai ales de ordin estetic. La toate acestea se adaugă și expansiunea urbană. Am distrus aproape în întregime o împărăție a naturii- ușor, ușor, tot ce este verde, tot ce este viu în jurul nostru se stinge, se usucă... și din vina cui!? E timpul să realizăm și să vedem dezastrele din jurul nostru: distrugerea pădurilor, a parcurilor verzi, poluarea aerului și a apelor, dispariția anumitor specii de plante și animale, totul duce încet dar sigur la distrugerea acestei mirifice împărății a naturii și implicit, a sănătății noastre și a urmașilor noștri. 

         Suntem supraviețuitorii lumii moderne



         Atitudinea ostilă față de mediul care ne înconjoară, problemele sale din ce în ce mai grave cât și falsa impresie a unor persone că sunt superiorii naturii, m-au îndemnat, an de an, să inițiez proiecte educaționale în care am implicat elevii pentru a-i face să conștietizeze ideea că natura ne este prietenă numai dacă o tratăm cum se cuvine. Cunoașterea responsabilă a mediului înconjurător oferă copiilor posibilitatea de a gândi, de a învăța, de a-și dori un prieten care înseamnă însăși viața. Natura poate deveni centrul de interes al tuturor disciplinelor de învățământ dar și al multor activități extracurriculare, toate acestea pentru sensibilizarea copilului dar mai ales pentru schimbarea mentalităților. Astfel, toate proiectele demarate de-a lungul anilor și-au propus să determine elevii să-și reconsidere modul de a trăi în raport cu natura, să o protejeze pentru a putea beneficia de darurile vitale ce ni le oferă cu atâta generozitate.

         Sănătatea nu este totul dar fără sănătate totul este nimic- Schopenhauer


       ,,Adoptă un copac” este un proiect de suflet, proiect ce are ca scop creșterea suprafeței împădurite din România, în special perdele forestiere, fiind și cel mai recent la care am participat alături de elevii mei. Acest proiect permite oamenilor să se implice în schimbare- fie printr-o donație (cu ajutorul căreia va crește suprafața împădurită) fie participând la plantări. Pentru că doar prin implicare directă învățăm și evoluăm. Pentru că munca ,,la firul ierbii” ne ajută să apreciem și să respectăm mai mult ce ne oferă natura.

         Cu fiecare persoană care se implică, cu fiecare puiet plantat și îngrijit, facem un pas înainte spre un viitor în care să ne bucurăm de aer curat, de priveliști verzi, de climă stabilă, de biodiversitate, de armonie între oameni și natură.

         Nu e greu! Fii și tu formator de viitor!




Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. 
Visează… Obține cu AVBS!



Niciun comentariu: