luni

Zilnic energizează-te maxim cu un smoothie extrem de sănătos și gustos, fără să exagerezi caloric!




         Dintotdeauna am iubit smoothie-urile!!!

         Smoothie-urile, delicioasele preparate obţinute în 2-3 minute, au nu doar avantajul de a fi proaspete şi savuroase, ci şi pe acela de a fi tonice, prin aportul substanţial de vitamine, minerale, glucide şi proteine. 

         Smoothie este o băutură din fructe, legume, gheață, lapte și sirop. Poate fi făcută din preparate proaspete sau înghețate.  Smoothie-ul este un preparat ingenios, bogat în vitamine și minerale, care poate fi pregătit atât la blender, cât și cu ajutorul unui robot de bucătărie. Eu le-am considerat mereu o bună ocazie pentru a introduce în alimentație verdețuri, suplimente, legume și fructe pe care nu le-aș consuma prea des altfel. Mi-e mult mai ușor să beau un smoothie verde de două ori pe săptămână decât să mănânc salată sau alte verdețuri în fiecare zi. 

         Deși smoothie-ul e considerat de majoritatea oamenilor un desert și-l tratează ca atare, adăugând doar fructe, ideal ar fi să procedăm invers. Această magică băutură poate ține cu succes locul unei mese (prânz, cină sau gustare) dacă în compoziția ei adăugăm mai multe legume și mai puține fructe. Un smoothie nu ar trebui să fie doar o băutură cu mult zahăr, ci una cu multe beneficii pentru sănătate.

         Lichidul pe care îl vei adăuga compoziției poate să fie apă, lapte, iaurt sau apă de cocos. Tocmai pentru că și fructele și legumele conțin apă la rândul lor, ține cont că nu vei avea nevoie de mai mult de 175-200 ml. de lichid pentru un smoothie. Dacă vrei un mod sănătos, natural, care să te ajute și să scapi de kilogramele în plus, încearcă să renunți la îndulcitori sau să-i înlocuiești cu miere. Trebuie să știi că raportul ideal pentru ca smoothie-urile să te ajute și la pierderea în greutate este următorul: 2 căni de fructe, 3-4 cești de verdețuri sau legume, 1 ceașcă de apă/lapte sau iaurt. Nu uita de miere, o lingură de miere naturală e sufientă pentru ca gustul să fie delicios și aromat iar smoothie-ul să conțină, cu adevărat, toți nutrienții de care organismul tău are nevoie pentru a te menține în formă. 

         Mie îmi place foarte mult mierea de mană. Chiar dacă e mai închisă la culoare, cu nuanțe verzui sau roșiatice și cu un gust pronunțat, mierea de mană se diferențiază de celelate tipuri de miere printr-un conținut foarte bogat în proteine și aminoacizi, uleiuri esențiale, acizi organici, enzime, vitamine și minerale. Este un produs rar, extrem de sănatos. Are foarte multe proprietăți speciale, fiind ideală și pentru tratarea anemiilor, răcelilor, afecțiunilor stomacului, dar și în afectiuni dermatologice, inflamatorii și ale sistemului imunitar. Realizată de albine din sevele pe care le găsesc pe diferiți arbori, precum bradul, molidul, frasinul, artarul, fagul sau stejarul, mierea de mană mai este cunoscută și sub numele de miere de pădure. Pentru a o obține, apicultorii își deplasează stupii în zonele de pădure. Astfel, atunci când mierea este 100% de mană, ea nu conține deloc polen.
      Mierea de mană, chiar dacă este mai scumpă din cauza efortului și costurilor suplimentare de producție, se distinge în primul rând prin aportul de excepție pe care îl prezintă pentru sănătatea noastră. Iar, dacă o vei gusta, cu siguranță te vei îndrăgosti și tu de gustul ei inconfundabil. Evident, și în cazul mierii de mană, este esential să ne asiguram că o cumpărăm de la producători de încredere, precum este Apidava.

         Cât despre legume, orice e permis! Spanacul, salata verde sau pătrunjelul, de exemplu, sunt sinonime cu sănătatea și energia. Pentru a te bucura de câți mai mulți nutrienți este foarte important să variezi legumele cât mai mult. Dacă nu folosești legume și fructe congelate, poți adăuga și gheață, pentru ca băutura ta să devină mai răcoritoare și mai voluminoasă.

         În funcție de preferințe, poți să adaugi și grăsimi sănătoase băuturii tale. E indicat, chiar, să încorporezi un sfert de avocado sau 1-2 linguri de nuci, pentru ca smoothie-ul tău să devină mai consistent și, totodată, mai sățios. Nu trebuie să ocolești nici semințele de chia sau pe cele de in.

          Poftă bună la sănătate!





Niciun comentariu: