vineri


De-acum nu mai ești singur! Descarcă aplicația VIA și ... descarcă-te!!!




Cancerul este o afecţiune grea, atât pentru pacient dar și pentru familia acestuia. Foarte puţini vorbesc despre această afecţiune şi la fel de puţini cunosc cu adevărat ce duce la apariţia cancerului, care sunt simptomele acestuia şi cum, deodată, tocmai lor li s-a pus un diagnostic atât de clar și nedrept. Cancerele sunt cauzate de expunerea la virusuri, la substanțe naturale sau chimice, la radiații. Aceasta are ca efect inducerea de mutații sau de exprimări neadecvate ale diferitelor gene numite oncogene, implicate în proliferarea celulelor, în diferențierea lor și în reglarea acestor fenomene. Oncogenele se afla în mod normal sub controlul genelor inhibitoare, antioncogenele, care pot fi pierdute sau pot suferi ele însele o mutație sub acțiunea agenților mai sus enumerați, funcția lor fiind în acest caz redusă. Dar aceste antioncogene pot lipsi în mod ereditar, ceea ce explică, în parte, existenta predispozițiilor familiale la cancere. Diagnosticul cancerului nu este uşor, nici pentru medic, dar nici pentru pacient sau familia sa. 

Din ce în ce sunt mai numeroși pacienții care trăiesc ani de zile cu un cancer care nu poate fi eradicat, dar a cărui evoluție este oprită sau, cel putin, frânată suficient de mult pentru a fi îndepărtat orice pericol pe termen mediu. Această stabilizare a bolilor încă incurabile este, adesea, primul pas spre viitoarele vindecări. Ea crează noi raporturi pe care pacienții și medicii învață să le realizeze, astfel încât ea le modifică în mare măsură comportamentele, făcându-i pe primii să aibă mai multă încredere, iar pe ceilalți să dovedească mai multă transparență. Aceasta situație nouă generează noi probleme medicale, integrate în viața zilnică a bolnavilor.

În ceea ce privește starea psihică, aceasta merită cea mai mare atenție din partea medicilor, care pot prescrie medicamente împotriva anxietății, cu condiția de respectare a contraindicațiilor. Durerile, dacă există, pot fi calmate întotdeauna. Medicii, uneori, le subestimează; pacientul trebuie să țină cont de ele și să le trateze. 
În sfârșit, cineva s-a gândit și la acest aspect! 

VIA este prima aplicație mobilă destinată tinerilor adulţi afectaţi de cancer din România. Mai precis, tineri bolnavi de cancer sau supravieţuitori de cancer cu vârsta cuprinsă între 18-39 de ani, pentru care sistemul de sănătate şi îngrijire din România nu este pregătit. Pentru ei este gândită şi creată această aplicaţie. Ca să întrebe orice, să aibă curajul să atingă subiecte tabu, să se conecteze cu tineri care au trecut prin experienţe similare, să se descarce şi să îşi găsească ancore sănătoase prin care să facă faţă experienţei.
Aplicaţia se poate utiliza de către tinerii adulţi bolnavi de cancer, cu vârsta cuprinsă între 18-39 de ani. Unul dintre beneficii este faptul că le oferă tinerilor un spaţiu securizat, virtual, în care să poată comunica între ei, să își poată împărtăși experiența liberi, să pună întrebări și să afle răspunsuri de la persoane care au trecut prin același tratament.
De asemenea, pot lega prietenii cu persoane față de care nu au teama de a fi respinși, care îi înțeleg și le oferă siguranță că nu sunt singuri în această luptă. Cu cât vor cunoaște mai multe detalii despre boala cu care se confruntă, cu atât se vor simți mai siguri și mai puternici. Aplicația este disponibilă tuturor tinerilor adulți afectați de cancer din toate centrele de tratament din țară.
Producătorul aplicației VIA este Asociația Little People și aceasta poate fi descărcată gratuit din AppStore sau Google Play. 
Aplicația VIA te conectează cu alți tineri peste 18 ani care știu ce înseamnă experiența cancerului. Descarcă și descoperă! Nu eşti singur!



Niciun comentariu: