luni


Există viață și după 50 de ani!


Anii au trecut în zbor și mi-e din ce în ce mai greu să lupt cu ei. Mi-am dorit să rămân mereu tânără și frumoasă dar după o anumită vârstă am început să-mi pierd încrederea în mine și în corpul meu, au apărut diverse inhibiții, frustrări și griji referitoare, mai ales asupra imaginii mele. Mi-era din ce în ce mai frică să mă gândesc ce va fi după 50 de ani... 

Asta până mi-am dat seama că, de fapt, o persoană de 50 de ani se situează la o vârstă medie și că bătrânețea apare efectiv undeva după 75... Puține femei, însă, realizează care sunt beneficiile vârstei când ajung la 50 de ani. 

Un studiu realizat de departamentele de cercetare al unei universităţi britanice (normal :D ), în colaborare cu una din Statele Unite ale Americii (logic!), arată că fericirea există în viaţa omului sub forma literei „U”. Momentele maxime de satisfacţie se pare că sunt în jurul vârstelor de 20, respectiv 70 de ani, iar căderile puternice au loc la 40-50 de ani. Acest interval coincide cu aşa numita „criză de la mijlocul vieţii”, iar apariţia ei se pare că nu are nicio legătură cu sexul, statutul social şi cel marital al unei persoane. Îi afectează în aceeaşi măsură pe bogaţi şi săraci, iar femeile se pare că sunt „atinse” puţin mai devreme de acest declin în comparaţie cu bărbaţii. Cercetarea americanilor şi a britanicilor a fost efectuată pe un eşantion format din două milioane de persoane, din 70 de ţări, iar diferenţele, în funcţie de zonele globului, sunt nesemnificative, susţin cercetătorii. 

Știu că după vârsta de 50 de ani majoritatea oamenilor consideră că au îmbătrânit dar eu chiar îi cred pe studioșii ăștia. Se mai spune și că după această vârstă începe a doua tinerețe. De fapt, eu cred că fiecare vârstă are frumusețea ei. Nu trebuie decât să fim active, frumoase și să investim mai mult timp în propria persoană. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că trecerea pragului de o jumătate de secol de viață înseamnă pentru toate femeile nu numai un șoc biologic, determinat de bruscul deficit hormonal care bulversează funcționarea organismului, ci și unul psihologic care se repercutează negativ pe mai multe fronturi în viața femeilor. În general, după vârsta de 50 de ani, femeile trebuie să lupte nu atât cu timpul, ci mai ales împotriva efectelor nefaste ale sedentarismului. Din fericire, femeile mileniului trei au șansa de a putea beneficia de ,,arme” eficiente, care să le permită să-și conserve dinamismul, o anumită tinerețe și o reală putere de seducție. În definitiv, orice femeie bine informată trebuie să se organizeze un pic pentru a trece cu bine acest șoc. Pentru că, oricât ne-am dori, nu putem opri schimbarea, înaintarea în vârstă, modificarea ritmului de viață cu care ne-am obișnuit. Nu putem schimba cursul vieții, dar putem investi pe parcursul ei în propria persoană, suficient, încât mereu să avem preocupari, activități și interese care să ne mențină active. Timpul poate fi folosit în favoarea noastră, iar anumite plăceri și preocupări se pot dezvolta. Din acest motiv, tocmai aceste investiții pe care le facem în propria persoană, vor fi benefice pe termen lung. 

Am recunoscut întotdeauna că am anumite plăceri la care nu am renunțat niciodată și știu că nu voi renunța nici pe viitor. Am avut grijă mereu de cercul meu de prieteni și nu m-am îndepărtat de ei nici atunci când mi-am format o familie, dimpotrivă, am devenit mult mai apropiați. N-am refuzat niciodată un pahar de vin bun cu colegii sau o cafea cu cea mai bună prietenă, chiar dacă era miezul nopții. Parcă mă și văd la aniversarea de 50 de ani, alături de toți cei dragi, ciocnind un pahar de Galbenă de Odobești, glumind pe seama vârstei și a vieții. Sau, cine știe, făcând înconjurul lumii, așa cum mi-am dorit întotdeauna. Îmi place mult să călătoresc și recunosc că nu m-am gândit niciodată să investesc în obiecte ci doar în experiențe. Și, apropo, știați că Galbena de Odobești din gama Vincon împlinește anul acesta 50 de ani, ocazie pentru care a primit și o nouă etichetă, restilizată dar și o ediție aniversară!? Vă amintesc asta pentru că n-ar strica să veniți cu un astfel de cadou la ziua mea! :D 

Trecerea anilor nu mă mai sperie. Am să împlinesc 50 de ani curând și mă voi bucura de maturitatea mea și de compania celor din jur. Am înțeles că orice vârstă poate fi minunată atât timp cât ai o atitudine pozitivă, curajoasă și entuziastă. 

Tu ce vei face la 50 de ani!?



Niciun comentariu: