Lectură de vară: Dickens - Poveste despre două orașe
Pentru mine Dickens înseamnă copilărie și vacanțe lungi de vară la bunici, când timpul se întindea leneș între Oliver Twist, David Copperfield și Marile speranțe- cărți ușurele sau grele în funcție de momentele în care mă plictiseam de jocuri și prieteni și apoi, furișându-mă în bibliotecă, extrăgeam volumul preferat, fugeam în podul casei, îmi închideam tot zgomotul din cap și îmi permiteam brusc o evadare miraculoasă într-o altfel de lume.
,,Poveste despre două orașe” este unul din astfel de romane. Scris de Charles Dickens în anul 1859, acțiunea se desfășoară în Londra și Paris, înainte de Revoluția Franceză. Un lucru demn de remarcat este că acest roman se află pe locul întâi în lista celor mai bine vândute cărți, cu peste 200 milioane de copii vândute. Nu este o carte pe care s-o citești într-o zi, pe nerăsuflate, mai ales dacă nu-ți place istoria. Pentru a înțelege cel mai bine acest roman și mai ales motivațiile personajelor, ar trebui să ai cunoștințe solide despre cauzele și efectele Revoluției Franceze, în special a tensiunilor dintre aristocrați și țărani. Este unul din romanele în care nedreptatea este adusă în prim plan. Urmărind viața câtorva protagoniști care trec prin evenimente desfășurate înainte și după Revoluția Franceză, romanul sugerează că omenirea poate ieși din cercul vicios al crimelor și al răzbunării numai dacă va încerca să ierte greșelile celorlalți. Acest lucru devine destul de evident în cazul dr. Manette, închis pe nedrept între zidurile Bastiliei doar pentru că, printr-o scrisoare, a scos la iveală faptele crude și actele criminale ale fraților Evrmonde. Când a fost transportat în Anglia, împreună cu alți prizonieri, eroul a tot încercat să se readapteze la lumea reală, însă nu a reușit și nu a mai redevenit niciodată omul care a fost cândva.
Și, în timpul lecturii, te asigur că Bastilia te va îngrozi! Asta pentru că mulți dintre cei care au fost întemnițați acolo nu au mai avut parte de o judecată corectă, petrecându-și anii care au urmat în celule întunecate, singuri cu gândurile lor și, tocmai de aceea, mulți dintre ei și-au și pierdut mințile (dr. Manette). Bastilia era un simbol al opresiunii și a abuzului de putere, o fortăreață ce a devenit centrul revoluției, pe 14 iulie 1789 (Storming of the Bastille).
,,Poveste despre două orașe” se îndepărtează, cumva, de formatul tipic dickensian, prin faptul că personajele și acțiunea sunt concentrate într-o analiză mult mai complexă a uneia dintre cele mai tumultoase perioade a lumii. Astfel Charles Dickens își menține critica socială împotriva lumii europene, la fel ca și în alte romane ale sale, Revoluția Franceză oferindu-i un cadru perfect pentru a analiza limitele justiției și a ceea ce se întâmplă atunci când o clasă socială dominantă continuă să suprime voința poporului. Astfel, aici Dickens explorează cu ușurință teme fascinante: natura distructivă a răzbunării, revoluția, importanța sacrificiului sau învierea.
Pentru mine, primele rânduri ale unei cărţi au o importanţă aparte și cred că principalul lor scop este să fascineze cititorul şi să îl determine să devoreze cartea pe care o are în mână. Iată…
“Era cea mai bună dintre vremi, era cea mai năpăstuită dintre vremi, era epoca înţelepciunii, epoca neroziei, veacul credinţei, veacul necredinţei, răstimpul Luminii, răstimpul întunecimii, primăvara nădejdii, iarna deznădejdii, aveam totul în faţă, aveam doar nimicul în faţă, ne înălţăm cu toţii de-a dreptul la ceruri, ne cufundam cu toţii de-a dreptul în iad pe scurt, epoca aceea era atit de asemănătoare cu cea de acum, încât unele dintre autorităţile cele mai proeminente au stăruit să fie prezentată, în tot ce avea ea bun sau rău, numai la gradul superlativ.”
,,Poveste despre două orașe” este, de fapt, o tulburătoare poveste de dragoste care se desfășoară pe fundalul terifiant și exaltat în același timp al Revolutiei Franceze. Refăcută cu minuțiozitate (Charles Dickens folosind în acest sens Istoria Revolutiei Franceze de Thomas Carlyle), lumea epocii înseamnă întemnițări nedrepte, sacrificii, recunoașteri, crime, relații de prietenie și de rudenie puse în pericol de conjuncturi nefericite, dar și speranță, o nesfârșită încredere în adevăratele sentimente, într-o dragoste sinceră, curată. Pentru ca, așa cum scrie Dickens, ,,It was the best of times, it was the worst of times”…
Romanul îl poți cumpăra la un preț foarte bun de la Libris- tot aici vei găsi alte sute de cărți cu promoții și reduceri care mai de care mai tentante.
Și, ca un bonus, poți asculta aici ,,Poveste despre două orașe” de Charles Dickens și să te bucuri de o prestigioasă imprimare a Teatrului Național Radiofonic, într-o distribuție de excepție: Fory Etterle, Traian Stănescu, Magda Popovici, Constantin Codrescu, Constantin Brezeanu, Eugenia Bădulescu, Matei Alexandru, Ica Matache, Sorin Gheorghiu, Adrian Georgescu, Nicolae Luchian Botez, Dem Savu, Ion Henter, Alfred Demetriu, Virgil Popovici, Florian Pittiş, Victor Ştrengaru, Radu Iţcuş, Alexandru Arşinel, Jeanine Stavarache, Sorin Postelnicu, Jean Reder, Vasile Lupu, Nicolae Crişu, Paul Nadolski, Gheorghe Pufulete.
Audiție plăcută!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu