vineri


Începem coborârea- James Meek






JAMES MEEK s-a născut în 1962, la Londra, şi şi-a petrecut copilăria în Scoţia, la Dundee. Are un masterat în literatură engleză de la Edinburgh University şi unul în jurnalism de la City University din Londra. 
Şi-a început cariera jurnalistică în 1985, de-a lungul celor douăzeci de ani de carieră jurnalistică, a fost reporter în cele mai fierbinți zone ale Globului iar reportajele sale despre conflictul cecen, Guantanamo Bay și Irak i-au adus numeroase distincții internaționale. Între 1991 şi 1994 a fost corespondent al ziarului Guardian la Kiev, unde a învăţat limba rusă, iar în 1994 s-a mutat la Moscova, unde a lucrat în biroul ziarului britanic, al cărui şef a devenit în 1998. În 1999 s-a întors la Londra, ocupând diferite poziţii în redacţia ziarului Guardian. 
În toamna lui 2001 a fost trimis de ziar în Afganistan, de unde a transmis reportaje despre războiul împotriva talibanilor şi eliberarea Kabulului. Au urmat reportaje incendiare din Irak şi de la Guantánamo Bay. În 2006 renunţă la cariera de jurnalist în favoarea scrisului. James Meek a publicat două volume de povestiri – Last Orders (1992), The Museum of Doubt (2000) – şi cinci romane: McFarlane Boils the Sea (1989), Drivetime (1995), Un gest de iubire (The People's Act of Love, 2005; Humanitas Fiction, 2007, 2011), recompensat în 2006 cu Scottish Arts Council Book of the Year Award, Royal Society of Literature Ondaatje Prize şi nominalizat la Booker PrizeÎncepem coborârea (We Are Now Beginning Our Descent, 2008; Humanitas Fiction, 2011), distins cu Premiul Prince Maurice şi Invaziile inimii (The Heart Broke In, 2012). 



,,Începem coborârea”We Are Now Beginning Our Descent a fost distins cu Premiul Prince Maurice. 
Recenzii:
,,Un roman al vremurilor noastre construit impecabil, iluminat de inteligență pe fiecare pagină”- Daily Mail
,,Adam Keflas este unul dintre cei mai puternici antieroi ai prozei de azi”- Sunday Telegraph
,,Un roman puternic, cât se poate de veridic, despre iubire, prietenie și încercarea de a rămâne onest într-o lume care și-a pierdut încrederea în certitudini” - New Statesman

James Meek este un jurnalist multipremiat, una din vocile cele mai  autentice și valoroase ale romanului contemporan britanic, cărțile sale fiind traduse în peste douăzeci și cinci de țări. Este cunoscut în special pentru relatările sale din punctele cele mai fierbinți ale globului. ,,Începem coborârea” este cel mai recent roman al său și este inspirat din războiul din Afganistan. Dar și despre dragoste, aș spune eu.
O treime din carte are ca decor Afganistanul, o treime Europa și o treime din acțiunea cărții se petrece în America, purtând fiecare câte un război, dar în feluri diferite. Adam Kellas, personajul principal, un scriitor ratat, dezamăgit de lumea literară, alege să devină corespondent de război pentru că oricum nu mai are nimic de pierdut. Viața lui Kellas se împarte cumva haotic între cele trei țări fiind obligat să facă față provocărilor și contrastelor ivite la tot pasul. Iubirea și războiul se întrepătrund pe tot parcursul romanului creând o situație tensionată, ușor previzibilă. Adam se pare că nu este pregătit pentru întâlnirea cu Astrid, o ziaristă americană de care, până la urmă se îndrăgostește; legătura acestora fiind scurtă, intensă și se termină inexplicabil pentru că jurnalistul este nevoit să se întoarcă acasă, în Londra. Scenele inpresionante din Afganistan sunt puse în oglindă cu petrecerile din restaurantele selecte din Londra, oferind astfel o perspectivă  complexă asupra lumii contemporane aflate în plină criză.
O carte excelentă, cu un final neașteptat, cu tot ce trebuie pentru o carte bună- aventură, pericol, umor dar, mai ales, dragoste. Dragostea crește și în timpul și în afara războiului și războiul are, cumva, darul de a mări și intesifica sentimentele, ridicând mizele pentru cei doi îndrăgostiți. Deși pare un clișeu, Meek ne prezintă dragostea celor doi cu patimă, ridicându-se cu mult deasupra banalului.

James Meek, vorbind despre roman:
„Începem coborarea” a câștigat Premiul Prințul Maurice și, ca urmare, mi s-a oferit o vacanță de două săptămâni pentru mine și pentru încă o persoană într-un hotel luxos din Mauritius. Asta a fost drăguț. Dar, la întoarcere, m-am oprit pentru o zi și-o noapte cu prietena mea la Paris, unde locuiește, și am închiriat biciclete cu care ne-am plimbat în jurul orașului, într-o dimineață de aprilie. Asta îmi oferă mai multă plăcere decât orice: să mă plimb pe două roți într-o lume însorită, liber și bine, cu o persoană pe care o iubesc și care, și ea, ține la mine. O călătorie întâmplătoare, ca viața.

Recomand să citiți și ,,Invaziile inimii” pe care o puteți găsi, alături de ,,Începem coborârea” la Libris.ro.


Niciun comentariu: