marți


Alimentează-te cu sănătate!


Motto: ,,Oamenii se roagă zeilor să le dea sănătate, 
fără să știe că stă în puterea lor s-o mențină 
și că luptând împotriva ei prin lipsă de măsură, 
o trădează prin goana lor după plăceri.” 
- Democrit




Copii fericiți, părinți liniștiți


Dreptul la sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sănătatea unei persoane este definită ca ,,o stare de bine fizică, mentală și socială, și nu doar absența bolii sau a infirmității”. Din perspectivă publică, sănătatea constituie, datorită imenselor sale implicații individuale, dar și sociale și demografice, unul dintre elementele cele mai vizate de politicile și strategiile guvernamentale din întreaga lume.  
Sistemul educațional reprezintă un domeniu ideal pentru promovarea sănătății. Aceasta are la bază crearea unui ambient și a unor spații sigure și sănătoase, propice vieții de zi cu zi, muncii, studiului, dezvoltării. Educația pentru sănătate la nivelul școlii reprezintă una din principalele căi de promovare a cunoștințelor corecte privind diferite aspecte ale sănătății și totodată a atitudinilor și deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil și sănătos. 

Ceea ce vor sădi în ei, asta va rodi!


Încă de mic, fiecare copil trebuie deprins să se preocupe mai mult de sănătatea sa, pentru că numai o persoană sănătoasă va trăi în armonie cu sine, cu semenii săi și cu mediul înconjurător. Numai omul sănătos poate munci, gândi și crea pentru el, dar și pentru ceilalți. Și, cu siguranță, cel care are grijă de sănătatea sa va deveni un OM puternic. 

În România anului 2018 avem o rată a îmbolnăvirilor la copii din ce în ce mai mare, de aceea școala vine în ajutor cu proiecte diverse care să ofere copiilor și familiilor acestora o adevărată educație pentru sănătate. De cele mai multe ori adulții sunt cei care uită că sunt responsabili pentru dezvoltarea și sănătatea copiilor. De fapt părinții au reprezentat, dintotdeauna, modelele copiilor iar ei au devenit, încet, încet, oglinda părinților. Este foarte ușor să-i acuzăm pe cei mici și din ce în ce mai greu este să ,,vedem” ce se întâmplă cu ei, cum se simt, care sunt adevăratele lor nevoi. 
Școala a înțeles că toți copiii au nevoie de părinți responsabili care să înțeleagă că rolul lor principal este acela de a oferi siguranță, protecție, susținere, apreciere, acceptare, hrănire, înțelegere și, mai ales, iubire necondiționată. Cu ajutorul proiectelor pe care le derulăm în școală, încercăm să le demonstrăm părinților că 90% din educația emoțională se face cu încurajări, nu folosind critica, amenințarea, bătaia.

Și tocmai aceste comportamente sănătoase (aprecierea, încurajarea, etc) sunt învățate social de către copii prin observarea și imitarea adulților. De exemplu, alimentația, practicarea exercițiului fizic sunt comportamente care se învață din familie în perioada timpurie de dezvoltare (vârsta preșcolară) și au un rol definitoriu în dezvoltarea atitudinilor și practicilor din perioadele ulterioare de dezvoltare și din viața adultă relaționate cu stilul de viață sănătos. Totuși, cei mici pot fi foarte ușor modelați, dacă li se acordă atenție sporită: ei învață bunele maniere și le aplică, le crește încrederea, devin sociabili, mai buni.

Sano Vita- pledoarie pentru sănătate


Săptămâna trecută am participat ca invitat în calitate de speaker la un astfel de proiect internațional, o conferință pe tema ,,Sănătatea copiilor noștri”, unde a trebuit să abordez tema nutriției la copii, vizând grădinițele cu program prelungit din capitală dar și firmele de catering care au în grijă alimentația celor mici și, implicit, sănătatea lor. 

O singură întrebare era pe buzele mai multor părinți: ce se va întâmpla cu alimentația copiilor noștri la grădiniță? Ei doreau să știe ce se va întâmpla după acea perioadă frumoasă în care cu toții s-au străduit să ofere celor mici tot ce este mai bun și mai sănătos: alimente bio, făcute în casă, nu pui cu hormoni, curcan cu antibiotice, nu gluten, nu E-uri, ci doar mese curate, naturale, pline de vitamine.

Le-am răspuns că toate instituțiile de educație, grădinița și școala, sunt astăzi un mediu propice pentru promovarea unui mod de viață sănătos, inclusiv prin impactul pe care îl au asupra părinților. Știm că un comportament alimentar sănătos în perioada copilăriei, previne sau întârzie apariția unor boli ale societății moderne iar obiceiurile alimentare sănătoase se formează din primii ani de viață. Desigur, un rol important în formarea unui comportament alimentar adecvat îl joacă și părinții, nu numai școala.

Până acum câțiva ani, pentru meniul zilnic al unităților școlare erau folosite produse alimentare cu un conținut sporit de zahăr, sare și grăsimi dar și metode gastronomice necorespunzătoare. Meniul era sărac în fructe și legume, copiii nu beneficiau de o alimentație sănătoasă și echilibrată. Știm că e profund greșit ca un copil să primească la creșă sau la cămin ceai îndulcit cu zahăr și crenvurști. Acest lucru nu se va mai întâmpla în prezent pentru că noile parteneriate cu firmele de catering stipulează în mod clar ca toleranța față de alimentele nesănătoase în creșe, cămine și școli să fie zero. Meniurile vor fi diferite în fiecare zi, atât pentru mic dejun, prânz dar și gustare, special concepute pentru școli și grădinițe, verificate de specialiști în nutriție, tocmai pentru a asigura toate vitaminele de care are copilul nevoie. 

Zahărul va fi înlocuit în totalitate cu miere iar micul dejun va conține doar produse 100% naturale: lapte, ouă și fulgi de cereale sau produse din soia nemodificată genetic de la Sano Vita, una din firmele partenere care ne ajută să-i educăm pe cei mici (și nu numai) să consume alimente sănătoase și să-și formeze deprinderi alimentare corecte, cu beneficii majore asupra calității vieții. Din fructe proaspete vor fi alcătuite gustările zilnice, dar nu vor fi ocolite nici fructele uscate, în combinație cu alte tipuri de gustări: fructe de gojiprune, caise, ananas, merișoare, chipsuri din banane sau struguri de Corint infuzați; tocmai pentru că se consumă ușor, satisfac nevoia de dulce, conferă energie și aduc organismului foarte multe beneficii. Cei mici le adoră și le consumă cu plăcere chiar în combinații diferite de fructe, nuci și semințe, miere și fulgi de cereale, etc.

Copilăria este ultima șansă a noastră, a adulților de a influența alegerile alimentare ale copilului, și de aceea, impunerea unor obiceiuri și atitudini corecte față de mâncare vor ajuta viitorul adult să aibă o alimentație echilibrată și sănătoasă. O alimentație corectă, naturală este cheia sănătății copilului- a adultului de mâine. Cu toții ne dorim să oferim copiilor noștri o alimentație sănătoasă pentru că suntem deja conștienți că alimentația are un rol foarte important pentru sănătate.

Am dorit să le vorbesc în primul rând ca părinte, și, mai puțin din postura de educator, sperând ca, împreună, să și găsim răspuns la cât mai multe întrebări: cât de mult trebuie să-i împingem de la spate pe copiii noștri pentru ca ei să învețe lucrurile care contează cu adevărat în viață și câtă libertate trebuie să le lăsăm pentru a descoperi singuri ce este important pentru ei, cu adevărat? Cum să ne apărăm copilul de invazia mâncărurilor nesănătoase? Cum ne asigurăm că în hrana copilului nostru se află o proporție perfectă de nutrienți, vitamine, minerale și grăsimi ,,bune”? Suntem destul de capabili ca să trasăm acea linie fină dar atât de importantă dintre libertate și susținere!? Ce decidem azi, ca părinți, ca să nu regretăm mâine ca bunici și... ce să nu facem azi ca să poată face ei, copiii noștri, în viitor!?

Prin programele pe care le vom derula în școală ne vom strădui să răspundem la cât mai multe din aceste întrebări și în primul rând să învățăm copiii ce înseamnă o alimentație sănătoasă, astfel încât să ajungă adulți sănătoși și puternici. Fiecare copil va învăța cum să crească armonios, cum să devină inteligent intelectual, emoțional, lipsit de conflicte interioare, să relaționeze asertiv, să fie sociabil, bun, tolerant, înțelegător, să aibă încredere în el, dar și în ceilalți, în viață. Și, cu siguranță, cu Sano Vita copiii noștri vor avea toate șansele să trăiască autentic împlinirea și succesul.

#14 SuperBlog 2018

Niciun comentariu: