luni


Trenduri în moda masculină 




Moda suferă schimbări colosale de-a lungul timpului, iar trendurile tot apar și dispar în așa fel încât nu mai știi ce să porți azi și ce să porți mâine și, mai ales, ce articole vestimentare se potrivesc mai bine fiecăruia dintre noi. Să te îmbraci cu bun gust și să păstrezi o linie a trend-urilor actuale a fost mereu o dovadă de stil, iar această regulă încă este urmată de cei pentru care imaginea contează cu adevărat. Pe lângă toate acestea, cred că și cea mai mare problemă în ce privește moda pare să se lege, culmea, de bărbați. 

Feminizarea modei masculine

Am considerat dintotdeauna că eleganța stilului clasic nu se va demoda niciodată. Atât pentru tineri, cât și pentru bărbații ajunși în floarea maturității, actualul stil clasic cu tente moderne și minimaliste a luat amploare datorită comodității și versatilității cu care se prezintă. Dar, deși, designerii și brand-urile apelează tot mai mult la o paletă cromatică unisex, totuși, costumele, cămășile și pantalonii își păstrează nuanțele, asortându-se aproape abuziv și contopindu-se în aceeași culoare, doar cu tente diferite.

Cu siguranță, bărbații sunt interesați de modă, de schimbările trend-ului și de valul noilor sezoane. Își doresc să poarte ținute în tendințe, indiferent de cât de mult timp le ocupă munca și viața socială, recunosc deschis că este foarte important să se ghideze după trend-urile actuale și, mai ales, să-și compună un stil propriu, original, și cu ajutorul, mai mic sau mai mare, al detaliilor picante ale modei. 


Vor purta bărbații fustă și dantelă?

Cât de curând, aș zice eu... ☺Mai ales că acum trendurile în moda pentru bărbați sunt mai îndrăznețe ca niciodată. Moda fără gen pare să cucerească tot mai mult teren de la un sezon la altul. ,,Hainele pot fi complicate. Pot spune mai multe povești deodată. Așa că este cel mai probabil să fie mai multe noțiuni implicate în aceste haine care depășesc granițele sexului”(Singer). 

Bărbații experimentează moda, poate, uneori, chiar mai mult decât femeile. În 2019, trendurile dedicate bărbaților s-au dovedit a fi minimaliste, fiind subliniate doar de un strop de îndrăzneală și de masculinitate. În schimb, se vorbește, din ce în ce mai mult, despre feminizarea bărbatului și masculinizarea femeii, procese de actualitate pe care mie mi-e tare greu să le accept. 


foto: pixabay
foto: pixabay

Poate că doar stiliștii anilor ١70 ar mai aprecia aceste ciudate piese vestimentare actuale ale bărbaților și, cu siguranță, s-ar simți chiar onorați. Cert este că, atât în 1970, cât și acum, în 2019, bărbații s-au identificat, destul de izbitor, cu femeile, asemănarea dintre cele două perioade fiind chiar izbitoare: pulovere scurte până la buric sau cu decolteuri adânci, pantaloni extrem de colorați, cu pense, ușor bufanți, cu vedere la glezne și pantofi din lac, tricouri lipite de corp și extrem de decupate, pijamale și halate de baie din satin sau mătase fină, apoi, jeanși bărbătești, fie scurți sau lungi, extrem de mulați, și, ce crezi!? Am văzut chiar bărbați purtând ponchouri și veste croșetate! Pe bune, eu chiar nu înțeleg! De ce ai alege să porți așa ceva în locul unui palton bărbătesc clasic sau cu o croială slim fit, pentru a-ți evidenția statura atletică, dacă asta vrei neapărat!? Chiar nu-mi dau seama de ce unii bărbați vor să-și arate neapărat latura feminină (și) prin vestimentație.

Știu, tot aud în jurul meu: “Da, dar suntem în secolul XXI, adaptează-te! Ești prea close-minded“. La ce să mă adaptez eu!? Că bărbații devin femei și femeile devin bărbați!? Faptul că nu sunt de acord cu chestia asta, nu înseamnă că sunt close-minded! Înseamnă că am destulă tărie de caracter încât să nu mă las prins în această „transă” a feminității prin stilul meu.

Trendul ,,mankle”

Apoi, mai e celebrul hipster fashion- pantalonii bărbătești cu glezna la vedere, moda „mankle”, care a prins destul de bine și la români. Înțeleg... este o ținută relaxantă și nonconformistă, dar majoritatea bărbaților nu țin cont de anumite cutume ale acesteia. Acest trend se adresează în general bărbaților cu o statură minionă (deci, nu tuturor ,,cocostârcilor”), tocmai din dorința de a le alungi linia piciorului, înălțându-i prin descoperirea gleznei. Bineînțeles că ar fi indicat ca aceștia să fie ajutați și de o gleznă ce dă bine la ochiul privitorului și nu una ciolănoasă sau neîngrijită, acoperită de mult păr. Se mai recomandă ca această ținută să fie purtată cu șosete joase sau fără (pentru un efect maxim) și espadrile, pantofi de iaht, mocasini sau loaferși.

Dar cum să crezi că ești cool dacă-ți arăți gleznele goale atunci când porți o ținută elegantă – un costum, spre exemplu!? 

Aseară, am fost la Palatul Bragadiru, la un eveniment, și am văzut un băiețaș simpatic care purta sacou, cămașă albă, pantalon la dungă și pantofi… fără șosete!!! Și mie tot îmi venea să îl întreb dacă nu-i e frig... Acum, sincer, imaginile de acest gen mi se par penibile! Aaaaa, că ești la mare, la un party pe plajă și ai o ținută lejeră, smart casual, niște jeanși… okay, așa mai merge. Poți să renunți la șosete. Dar la palat? Neeeaah! Deși nu sunt vreun mare cunoscător în ale modei și nici n-am pus vreodată prea mare preț pe aceasta; treaba asta cu ‘fără șosete’ pe mine mă scoate din minți.

Clasic, practic și comod pe primul loc

Iată, în percepția mea, expresia masculinității transpusă în stilurile vestimentare preferate!

Dress code sport
Stilul sport este unul dintre preferatele mele, dar și al celor mai mulți bărbați, datorită gradului de comoditate pe care îl oferă o asemenea ținută. Tricourile, treningurile, short-urile și hanoracele cu sau fără fermoar sunt doar câteva dintre piesele vestimentare pe care bărbații le pot asorta pentru a obține un outfit sport comod și în tendințe.



Dress code business casual
Cred că masculinitatea poate fi reprezentată cel mai puternic prin adoptarea ținutelor business. Acestea sunt ideale pentru a transmite ideea de profesionalism, care poate fi redată prin câteva elemente specifice: cămăși, sacouri, pantaloni la dungă și accesorii precum ceasuri, cravate sau curele elegante. Un dress code business poate fi o cerință pentru participarea la evenimentele corporate sau la întâlnirile de afaceri, ori în zilele de lucru de la birou. 




Eee!? E o diferență, nu-i așa!?

Deși barierele dintre sexe sunt încălcate tot mai des, iar această tendință se concretizează și în moda pentru mase, sunt destui bărbați care rămân fideli stilului clasic. Sigur ai remarcat pe stradă destui tineri (și nu numai, din păcate) care poartă haine din ce în ce mai strâmte, se epilează pe tot corpul, își dau unghiile cu lac și chiar își modifică vocea. Și, cumva, această modă fără gen pare să cucerească tot mai mult teren de la un an la altul, mai ales că și marile case de modă propun haine pentru bărbați și femei cu elemente comune în ceea ce privește stilul, croiala, materialele și paleta coloristică. Provocarea unisex este evidentă iar diferenţele majore între hainele pentru bărbați și femei par să se fi estompat tot mai mult în viziunile propuse de marile case de modă.

Trăim într-o lume fenomenală din punct de vedere vestimentar. Moda vine și pleacă, dar stilul rămâne, este o vorba din popor. Ca bărbat, pentru a-ți duce stilul la nivelul următor, trebuie să îi pui o etichetă. A ta care este!?


- SuperBlog 2019 -

Niciun comentariu: