marți

Recompensele - cea mai bună cale de motivare




Recompensele sunt frecvent folosite în educația copiilor, mai ales în mediul școlar. Calificativele, notele și premiile nu sunt altceva decât recompense, la fel ca lauda sau aprecierea primita din partea cadrului didactic. Deși specialiștii în psihologia copilului atrag atenția ca recompensele deseori contribuie la scăderea motivației intrinseci (a dorinței copilului de a realiza o activitate de dragul activității în sine), ele continuă să fie o parte importantă a educației copiilor noștri.

Fiecare părinte visează să își modeleze copilul după chipul și asemănarea sa. Chiar dacă psihologii spun că e bine să fie luate în considerare mai mult abilitățile native ale copilului și mai puțin intențiile de transformare venite din partea părinților, unele atitudini au natură obiectivă, iar copii trebuie cumva modelați pentru a le respecta. Este vorba despre un comportament respectuos la adresa altor copii, atenția în traversarea străzii, interacțiunea cu adulții străini pe stradă, rezolvarea temelor pentru acasă sau obținerea de calificative bune la școală. Pentru a ghida copilul la aceste capitole, atât părinții, cât și învățătoarea au la dispoziție sistemul recompenselor și pedepselor.

Ce atitudine ar fi bine să aibă părinții față de recompense? 


Într-o lume ideală, copiii ar fi motivați intrinsec să învețe, să își facă ordine în cameră și să mănânce doar mâncare sănătoasă. În lumea reală, însă, pentru mulți părinți este dificil să trezească motivația intrinsecă a copiilor pentru aceste comportamente. De aceea, părinții se surprind oferind recompense pentru note bune, pentru sarcini casnice sau pentru alegeri culinare sănătoase. 

Recompensele sunt cea mai bună cale de motivare. Principiul este: “Dacă realizezi acest lucru, vei primi această recompensă”. Fie că e vorba de calificative mai bune, de un comportament axat pe respectul la adresa celorlalți sau de alte obiective, oferirea de mici recompense este benefică. Dacă încurajezi un anume tip de comportament prin oferirea de recompense, șansele ca acel copil să își modifice comportamentul în direcția dorită de tine, ca părinte, sunt mult mai mari decât dacă nu îi dai nimic. Îi poți oferi de la mâncăruri favorite la jucării, timp de joacă sau de timp în plus în fața televizorului, excursii – lucruri pe care oricum i le-ai fi oferit, dar dacă specifici exact și punctual motivul pentru care le primește, îi încurajezi un anume tip de atitudine și comportament.

Recompense sănătoase de la Apidava


Toți copiii adoră dulciurile: bomboane, ciocolată, caramele, prăjituri cu sau fără cremă... Și să fie tare dulce, deci zahăr din belșug!!! 

Dar din ce în ce mai mulți părinți sunt convinși de faptul că zahărul provoacă dependență la copii, ținând cont de manifestările comportamentale pe care le observă la cei mici. Zahărul este adăugat la multe alimente procesate, iar copiii sunt pe zi ce trece mai dependenți de dulciuri. Mulți copii sunt mai sensibili decât adulții la efectele zahărului; ei poftesc zahărul deoarece atunci când îl primesc au tendința să cedeze pe măsură ce acesta este digerat, determinându-i să dorească mai mult pentru a se simți mai bine. O treime din copii sunt supraponderali sau obezi, iar rata de obezitate infantilă s-a dublat și chiar s-a triplat în rândul adolescenților în decursul ultimilor 30 ani.

Atunci când copiii de vârstă mică ajung să guste în mod constant produse cu zahăr, papilele lor gustative devin condiționate să poftească zahăr, să creeze obiceiuri alimentare nesănătoase care îi pot urmări la maturitate. Studiile au demonstrat că acei copii care sunt supraponderali până la vârsta de 2 ani au șanse mai mari să fie supraponderali ca adulți, conducând la un risc crescut de probleme de sănătate.

Zahărul poate crea dependență; la fel ca și cocaina și alte medicamente, activează sistemul de recompensare din creier. Șoarecii de laborator dependenți de zahăr au prezentat simptome clasice de dependență, inclusiv toleranță, sevraj și pofte; și se pare că sunt dispuși să renunțe la cocaină în favoarea drogului preferat: zahărul. 

Copiii care au dependență de zahăr pot prezenta probleme comportamentale precum irascibilitate, schimbări de dispoziție, respect de sine scăzut, tantrumuri și vorbit excesiv; iar aceste comportamente dispar atunci când cei mici consumă zahăr. Scopul nostru, ca părinți și dascăli, este să eliminăm sentimentele negative pe care copilul le experimentează când corpul său poftește zahăr și să eliminăm treptat sursele de zahăr, înlocuindu-le cu alimente sănătoase- fructe, în special.


Pe lângă fructe, există o serie de dulciuri sănătoase: jeleurile, caramelele și bomboanele fără zahăr, dulciuri perfecte pentru toți aceia care vor să adopte un stil de viață mai sănătos. Apidava oferă o mulțime de astfel de dulciuri sănătoase, fabricate după o rețetă tradițională, adevărate delicatese foarte apreciate pentru gustul și aroma ingredientelor apicole naturale: miere, propolis și polen.

Mierea este considerată alimentul viu, dulcele natural și sănătos și este recomandată în dieta de zi cu zi. Este un îndulcitor natural și sănătos, care nu are efectele nocive ale zaharului. Folosită de milenii în ajutorul sănătății și frumuseții, mierea este un adevărat remediu naturist cu nenumărate calități nutriționale. 

Deci, fie că le-o oferim copiilor la micul dejun, fie că o folosim pe post de îndulcitor, mierea conține o serie de substanțe benefice pentru organismul celor mici. Există foarte multe tipuri de miere, unele monoflore, adică produse dintr-un singur fel de flori (de salcâm, de tei, rapiță, floarea-soarelui etc.), altele produse din zonele deluroase sau submontane cu multe flori (miere polifloră) sau mierea de mană, obținută de pe frunzele de fag, de frasin și de stejar. Acest ultim sortiment de miere se distinge prin aportul de excepție pe care îl prezintă pentru sănătatea noastră, prin conținutul foarte bogat în vitamine și minerale.

Sfat:
Produsele Apidava se pot cumpăra de pe www.honey-land.net. Dar, bineînțeles, ele pot fi achiziționate și din diferite alte magazin online sau fizice, cu produse apicole, naturale (de pildă, Farmaciile Bebe Tei, magazinele tip plafar Floare de Colt și RemediaVert).


7 comentarii:

CristinaB spunea...

Si eu aleg sa ii dau celui mic dulciuri mai naturale, asa cum sunt cele de la Apidava.

Deya spunea...

Si copilului meu ii place sa fie recompensat. Imi place sa primeasca cate ceva bun iar bombonele cu miere sunt excelente pentru el

Mikyangel spunea...

Folosesc si eu metoda recompensei cu Dragos, dar de obicei nu e nevoie fiindca intelege atunci cand il rog ceva si stie ca primeste ce-si doreste daca dorintele nu depasesc bugetul. :)

Georgiana Sabina spunea...

Si eu o folosesc uneori cu finutul meu, functioneaza.

Oana D. spunea...

Foarte buna ideea articolului! Intr-adevar, recompensele constante reduc dorinta copilului de a invata din dorinta de a cunoaste, si nici observatiile in public asupra celor care nu iau note mari nu sunt sanatoase pentru adultul de mai tarziu. In unele tari - de ex. Italia, notele se anunta de fiecare profesor in parte doar parintelui (nimeni altcineva nu le mai stie), si acesta poate alege daca-i spune copilului său ce note are sau daca doar il indeamna ca la unele materii sa se straduiasca mai mult ....

Elena Chedică Mateică spunea...

Mierea de mana de la Apidava este preferata mea, cred ca sunt la al patrulea borcan.

Rokolla spunea...

Recunosc ca mai ofer si eu recompense cate o bombonica sau o patratica de ciocolata. Nu prea pot rezista prea mult solicitarilor celei mici