sâmbătă

Rolul și importanța unui proiectant în construcția unei case





Știi zicala ”nicăieri nu e ca acasă”!? Cât poate fi de adevărată! Nu e de ajuns să ai o casă, important e să o transformi în ”acasă”. Totul începe de la prima linie desenată pe hârtie. Proiectul casei este etapa cea mai importantă în construirea acesteia pentru că doar în această etapă ai șansa să pui pe hârtie casa visurilor tale. Totuși, de cele mai multe ori, proiectarea casei este o etapă tratată superficial de proprietari, considerată a fi în totalitate responsabilitatea arhitectului. Fie că ne dorim case cu etaj sau doar cu parter și mansardă, case de vacanță sau o combinație între toate acestea, construcția trebuie să înceapă, bineînțeles, cu alegerea unui proiect și a unui proiectant care să-și cunoască foarte bine meseria, astfel încât să poată duce proiectul casei visate la îndeplinire în timpul stabilit, la standarde înalte. 

Dar cum și mai ales unde îl găsim pe proiectantul casei visurilor noastre? 


Construcția unei case este o misiune foarte importantă pentru oricine pornește la acest drum iar rezultatul trebuie să fie plin de satisfacție și realizări: o casă de vis. Parcursul acesta începe cu alegerea unui proiect; faza de proiectare fiind una dintre cele mai importante, deși mulți îi percep mai mult rolul estetic. Proiectantului îi revine dificila sarcină de a elabora proiectul tehnic complet, detaliile de execuție, proiectele de instalații sanitare, termice și electrice, documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construcție și devizul estimativ cu necesarul și cantitățile de materiale prevăzute în proiectul tehnic. În funcție de nevoile de locuire, preferințe stilistice, dimensiunea și orientarea terenului se poate opta pentru un plan deja pre-stabilit ce poate fi personalizat, sau un plan 100% personalizat. Prețul proiectării este influențat de program, suprafață, complexitate și nu în ultimul rând, de biroul de proiectare (ca să vă faceți o părere, puteți accesa https://www.aia-proiect.ro/). Poate ca mulți dintre noi nu conștientizează acest lucru, însă în construcția unei case este absolut necesară colaborarea cu o firmă de proiectare. În caz contrar, dacă se alege varianta construirii în regie proprie, pot să se strecoare greșeli fie în proiectare, fie la punerea în execuție, care vor aduce ulterior un real disconfort.

Străin în propria casă


Înainte să încep, vreau să fac o mențiune: Aceasta este o poveste ce s-a derulat pe parcursul unui an, înainte de a face cunoștință cu actuala echipă de arhitectură de care sunt mulțumit.

Acum vreo zece, cincisprezece ani, când mi-am făcut eu casa, se construia repede, mai mult fără autorizație, fără vreun concept sau direcție, sub coordonarea directă a meșterului care se pricepea la absolut orice, cu destule modificări făcute din mers... Eu am vrut să fac totul ca la carte- și-am început cu proiectarea. Găsisem într-o revistă un proiect de casă care mi-a plăcut foarte mult (etaj, mansardă, jde camere, balcoane, etc) și voiam să găsesc repede un proiectant care să-mi facă toate actele și să mă apuc de construcția ei. 

Și l-am găsit! La prima vedere părea profesionist, dar în timp, s-a transformat în arhitectul demiurg care și-a impus propria concepție, manifestând și o fățișă superioritate, gen ȘTIU EU!, omorând dialogul dintre dorințe, expresii estetice, mijloace tehnice, chiar și sufletul viitoarei mele case. Nu vă gândiți că a fost ieftin, ba din contră, aș zice; căci a profitat din plin de naivitatea mea. Proiectul era cel mult mediocru, mi-am dat seama de toate dezavantajele și minusurile lui, mult prea târziu, după realizarea integrală a casei. Consider că arhitectul a fost primul complice la neîmplinirea mea, pentru că a acceptat servil și atât de repede soluția mea, cu toate neajunsurile acesteia, fără a evidenția neconcordanțele dintre ,,casa model” pe care i-am prezentat-o și numărul de membri, activitățile zilnice ale familiei, amplasamentul, costurile, în fine, situația reală. Tocmai de aceea l-am consider vinovat și din punct de vedere profesional, etic dar și uman. Un proiect mediocru, dintr-o revistă oarecare, a ajuns, astfel, locul în care-mi desfășor viața cu ai mei - în spații mult prea mari, prea expuse, prea reci, cu o dispunere eronată și o compartimentare ineficientă a acestora, simțindu-ne, parcă, străini în propria casă. Asta a și dus la dorința unei remodelări a locuinței și, deci, a alegerii unui nou arhitect. Acum știam că un proiect care conține erori sau este nepotrivit face ca investiția să fie mărită pentru remedierea sau adaptările ulterioare și nu mai voiam să facem aceeași greșeală.

Relația cu proiectantul


Relația dintre client și proiectant trebuie să fie bazată pe comunicare transparentă și înțelegere reciprocă: arhitectul trebuie să înțeleagă exact viziunea clientului, iar clientul trebuie să înțeleagă exact care sunt limitările tehnice ale dorințelor lui. Aș zice că trebuie să existe un echilibru între arhitect și beneficiarul său. Proiectantul ar trebui, mai întâi de toate, să asculte, să cunoască cât mai bine pe cel ce stă în fața sa și să afle ce fel de locuință își dorește; să fie capabil să creeze un concept adecvat, pornind de la aspirațiile beneficiarului său și, mai ales, filtrat prin experiența sa tehnică. Proiectul ca parcurs ar trebui să fie o călătorie comună, cu tatonări reciproce, ce ar trebui să aibă finalitate satisfacție atât pentru cei ce vor trăi în casa nouă, cât și pentru autorul proiectului. O construcție ar trebui, dincolo de rezolvarea funcțională, să transmită în plus și altceva: concept, emoție, caracter... Iar dialogul dintre client și proiectant tocmai asta face: evaluează soluțiile tehnice, costurile, modalitățile de implementare, toate detaliile proiectului, de fapt. Arhitectul are obligația etică de a expune ceea ce consideră corect și viabil tehnic clientului, ce impune riscuri, și ce nu, în execuție, ce este legal, și ce nu. Iar o relația corectă între părți presupune ca fiecare parte să asculte și să înțeleagă motivațiile și atitudinea celeilalte față de construcție. Ca orice tip de colaborare și în acest caz relația de încredere între arhitect și beneficiar poate genera proiecte remarcabile.


,,Îți fac o casă care să-ți folosească, nu una care să-ți placă. Plăcerea o rezerv pentru mine.”


Pe lângă buna comunicare cu proiectantul, un alt criteriu foarte important de selecție consider că este portofoliul acestuia (lucrările anterioare). Arhitectul nu ar trebui ales numai pe baza recomandărilor (căci eu așa am făcut în trecut) ci ar trebui să ne documentăm, mai întâi, verificând lucrările anterioare, să vedem dacă sunt pe gustul nostru. În general, arhitecții au o anume amprentă, proiectele lor având o linie asemănătoare. Dacă îți dorești o casă rustică, nu este indicat să apelezi la un arhitect care nu lucrează în acest stil. 

Iar criteriul prețului nu ar trebui să fie, în niciun caz, decisiv, deoarece în arhitectură există anumite standarde la care se lucrează, cu un anumit preț. Fiecare arhitect/ birou de arhitectură își stabilește un interval pentru tarife, iar acesta poate varia în funcție de tipul și complexitatea proiectului. Ca în orice domeniu, sunt proiectanți foarte buni și alții mai puțin pregătiți. Iar un proiectant cu un preț ridicat nu garantează, în niciun caz, profesionalism.

În concluzie, proiectul unei case este un pas important în construcția acesteia. Dacă vreți ca totul să iasă ca la carte, urmați sfaturile din acest articol, gândiți-vă la toate micile detalii și puneți-le pe hârtie, găsiți un arhitect bun, care să vă împărtășească viziunea și lucrați împreună la casa visurilor voastre. Succes!


- Articol SuperBlog 2019 -

10 comentarii:

Claudia spunea...

Multumesc pentru recomandare!

Elena Chedică Mateică spunea...

Chiar am aflat lucruri utile care îmi vor fi de ajutor in viitor, momentan locuiesc la bloc dar, dacă o sa am posibilitatea, vreau sa ma mut la casa.

AleRogo spunea...

E tare important un arhitect bun. Sau cel putin asta am invatat eu din experientele avute cu casa noastra.

Ioana Margineanu spunea...

Iti multumesc pentru sfaturi. Sunt foarte folositoare mai ales ca visam la o casuta!!

Albu Steluta spunea...

Sfaturi foarte utile...pacat ca eu n-am avut parte de ele acum 4 ani cand am avut 100 de probleme cu arhitectul ales.

Mikyangel spunea...

Proiectantul trebuie sa-ti inteleaga dorintele si sa-ti ofere cele mai bune sfaturi in materie de optimizare a spatiului si a costurilor.

Georgiana Sabina spunea...

M am documentat si eu anu trecut cu privire la acest subiect si sunt total de acord cu tot ce ai zis.

Natura este viata mea spunea...

imi place mult ce ne prezinti tu,cand ne facem o casuta trebuie sa apelam la o firma serioasa,la oameni capabili,nu sa ridicam case dupa ureche si s ane trezim ca am facut ceva ce nu ne va fi util si folositor.

Rox spunea...

Foarte util articolul tau. Si noi am trecut prin procesul construirii unei case si, din fericire, nu au fost probleme. E foarte important sa alegem proiectantul potrivit ;)

Mihaela Nistor spunea...

Proiectantul trebuie sa aiba rabdare sa ne explice toate detalii si avantajele propunerii sale.