CONFORT ȘI EFICIENȚĂ ENERGETICĂ ÎN ȘCOLI
O mare parte a populației își petrece mai mult de 20 de ore pe zi într-un mediu artificial: la domiciliu, la locul de muncă, în magazine, în diverse locuri de recreere (restaurante, cafenele, teatre, cinematografe, galerii etc.). Acest lucru a condus la creșterea interesului privind studierea și înțelegerea influenței mediului ambiental interior asupra omului, iar pe măsură ce s-au realizat tot felul de cercetări în acest domeniu s-au îmbunătățit și standardele naționale și internaționale. Aceste standarde se referă la calitatea aerului interior (puritate), temperatura aerului, temperatura medie radiantă, umiditatea relativă, viteza aerului, activitatea umană, îmbrăcămintea, etc. S-a demonstrat, astfel, că dacă se muncește într-un mediu confortabil, performanțele și productivitatea cresc. Deși există o mulțime de studii realizate asupra condițiilor de confort termic în clădiri de birouri, întreprinderi și consecințele asupra productivității indivizilor, pentru studenții/elevii care își petrec cea mai mare partea a timpului lor în școli, sunt mult mai puține, cu toate că aceștia nici nu au prea ușor posibilitatea de a schimba spațiile de desfășurare a activităților, așa cum un angajat poate să-și schimbe locul de muncă, dacă nu este mulțumit de condițiile climatice interioare.
Performanța energetică influențează starea și productivitatea
Educația pentru generațiile viitoare este un subiect foarte important și dezbătut în ultimul timp din ce în ce mai des. Deși se știe că performanța individuală este afectată de motivare, abilități dar și de mediul de lucru, totuși, se cunosc foarte puțin efectele calității mediului ambiental asupra “muncii” în școli. Totuși, ar trebui să se pună un accent deosebit pe calitatea mediului interior în școli deoarece copiii sunt mai predispuși la probleme de sănătate decât adulții, iar o calitate a aerului slabă se poate traduce și printr-o propagare mai ușoara a microbilor. Elevii respiră volume mai mari de aer în raport cu greutatea corpului lor și sunt activi și în creștere, având o mai mare sensibilitate la poluanții din mediu decât adulții.
Confortul în școli ține de totalitatea condițiilor și factorilor care asigură o existență plăcută, comodă și igienică, deci de ansamblul condițiilor optime necesare desfășurării vieții școlare în încăperile de studiu (sălile de clasă), de recreere (bibliotecile) sau joacă (sălile de sport). Acesta are două componente: confortul termic și calitatea aerului interior. Parametrii confortului termic sunt: temperatura, umiditatea relativă, viteza de mișcare a aerului interior, temperatura medie de radiație a elementelor delimitatoare ale încăperii, îmbrăcămintea, metabolismul corpului uman. În timp ce calitatea aerului interior din școli nu afectează doar sănătatea și confortul elevilor/ studenților, ci poate să afecteze și randamentul lor intelectual și să aibă o influență asupra eficienței de învățare și atenție în timpul orelor de curs, cu repercusiuni asupra performanțelor și costurilor sociale. În consecință starea de confort este o caracteristică de foarte mare complexitate tehnică, ea putând fi influențată negativ de o multitudine de factori.
Ce înseamnă confort termic?
Conform standardelor internaționale, confortul termic este descris ca o senzație generală de satisfacție în raport cu mediul care ne înconjoară. Atunci când vorbim despre confortul termic din interiorul unei clădiri, principalii factori care stabilesc confortul termic sunt temperatura și umiditatea. Temperatura dintre podea și tavan ar trebui să fie cât mai omogenă, astfel încât indicele de confort termic să fie la un nivel cât mai bun. În ceea ce privește umiditatea, aceasta nu ar trebui sa treacă de limita de 80%. Dacă limita de 80% este depășită, atunci apare disconfortul termic.
Temperatura mediului ambiant și temperatura centrală a organismului sunt elementele active ale transferului de căldură om – mediu. Tocmai de aceea toate clădirile școlilor trebuie să asigure parametrii optimi ai condițiilor termice (temperatură, umiditate, viteza aerului), condițiilor vizuale (grad de iluminare, mediu plăcut), condițiilor acustice (nivel scăzut al zgomotului) și de calitate a aerului (aer proaspăt, control al mirosurilor și poluanților). Obiectivul major trebuie să rămână acela de a asigura condițiile menționate astfel încât educabilii să fie în total confort (termic, vizual, acustic) într-un mediu sănătos. Iar performanța energetică în condiții de igienă, sănătate, siguranță este absolut necesară să se realizeze pentru o durată de viață normată a clădirii și a instalațiilor prin activități de întreținere ce cuprind întreținerea curentă, reviziile și reparațiile.
Confortul termic în instituțiile de învățământ din România
Clădirile educaționale reprezintă cele mai importante construcții din comunitate, copiii ocupând aceste spații o bună parte din durata unei zile. Ar trebui să se facă analize ample ale acestor clădiri deoarece nu există suficiente studii detaliate de confort, cu atât mai puțin studii de optimizare a eficienței energetice corelată cu ameliorarea calității mediului interior; deși numeroase studii internaționale au arătat că performanțele intelectuale ale elevilor pot crește cu până la 20% dacă aceștia se află într-un mediu confortabil.
În prezent, din ce în ce mai multe unități de învățământ fac parte dintr-un amplu program de reabilitare și reconstrucție. Pe lângă alte criterii, aceste clădiri trebuie să asigure un grad ridicat de confort termic și să prevadă o cantitate corespunzătoare de aer proaspăt. În majoritatea clădirilor unităților școlare pierderile de energie prin anvelopa clădirii, datorate utilizării unor materiale de construcție cu calități slabe termoizolatoare, a producerii energiei termice cu echipamente vechi și neperformante conduc la costuri din ce în ce mai greu de suportat. Tocmai de aceea este bine ca pe viitor să se construiască numai clădiri cu un grad de calitate înalt.
Există o îngrijorare larg răspândită că mediul interior poate afecta sănătatea ocupanților, confortul și performanța. Mediul interior în școli este de interes public special, deoarece școlile, în raport cu alte tipuri de clădiri, sunt considerate ca fiind deosebit de sensibile pentru a avea deficiențe de mediu care ar putea duce la slaba calitate a microclimatului interior.
Sfaturi pentru păstrarea confortului termic
Nu doar obținerea confortului termic este obligatorie, ci la fel de importantă se dovedește a fi și păstrarea acestuia. Un prim lucru pe care trebuie să îl faci pentru a păstra confortul termic în clădiri este izolarea pereților folosind materiale de cea mai bună calitate. Totodată, o bună izolare garantează temperaturi plăcute în interior fără a fi nevoie de folosirea sistemului de încălzire la capacitate maximă, ceea ce ajută și la obținerea unor economii generoase.
Pentru a măsura confortul într-o clădire, de multe ori ne sunt suficiente câteva aplicații pe telefon, alteori este necesară prezența unui specialist cu echipamente profesionale care să ne ofere toate informațiile importante despre performanța energetică a unei clădiri și să o încadreze într-o clasă energetică, în funcție de consumul anual calculat. Acești specialiști, numiți auditori energetici, eliberează documente tehnice (certificate energetice) pentru orice tip de clădire: apartamente, case, spații comerciale, spații de birouri, hoteluri, case pasive energetic, farmacii, spitale, săli de sport, instituții de învățământ, etc. Imobilele încadrate în clasa energetică A prezintă cel mai scăzut consum de energie, și pot crește până la clasa G, cu cel mai ridicat consum. Deci, cu cât clădirea se încadrează într-o clasă mai apropiată de A, cu atât cheltuielile aferente cu întreținerea acesteia vor fi mai mici și confortul mai ridicat!
Cu alte cuvinte, certificatul de performanță energetică este un document tehnic care atestă performanța energetică a unui clădiri sau a unei locuințe. Acest certificat energetic este necesar și obligatoriu pentru locuințe, clădirile publice și private vizitate frecvent de public (hoteluri, restaurante, clădirile de birouri, școli, etc.). Dar, pe lângă această obligativitate, un certificat energetic este și foarte util. De ce? Pentru că, odată stabilită performanța energetică a clădirii sau a spațiului de locuit, aceasta poate fi poate fi îmbunătățită. Și cu cât o clădire pierde cantități mai mici de energie, cu atât mai mult își va crește confortul înăuntrul ei, fapt ce va duce, în final, la o productivitate maximă în mediul educațional.
- Articol SuperBlog 2019 -
13 comentarii:
Confortul termic este foarte important. Mai ales în mediul educational.
Confortul termic este extrem de important pentru starea noastra de bine dar si pentru nivelul de productivitate, fiindca atunci cand corpul lupta ca sa se incalzeasca nu mai putem fi la fel de ageri si de inspirati in ceea ce facem.
Chiar este important confortul termic
Cand vine vorba de confort termic nu trebuie sa facem rabat de la calitate. Mai ales in scoli
Confortul termic are un rol important pentru productivitatea si eficienta copiilor.
Foarte important confortul termic. Îmi aduc aminte când eram în școală generala ce frig strângeam în fiecare zi.
In instituțiile de învățământ din România confortul termic este cam deficitar, ba e cald de scoti limba, ba ingheti de frig.
Este important sa existe in scoli un anumit confort termic pentru ca cei mici au nevoie de acets lucru!
Daca nu ai certificat energetic, nici nu poti vinde.
pare o foarte buna idee pentru cei ce ar trebui sa poata asigura confortul copiilor ce frecventeaza scoala! Sper sa ajunga informatia si la ei!
La fel cum este pentru casa noastra trebuie sa fie si pentru copiii din scoli! Noi vara aceasta am inceput sa construim o casa, si de cand am initiat proiectul (l-am facut cu cei de la https://www.eproiectedecase.ro/ ,foarte meseriasi) am avut in vedere pe primul loc confortul termic.
Uite cate lucruri noi am invatat azi despre coeficientul termic.
Confortul termic este extrem de important pentru ca de el depinde si concentrarea
Trimiteți un comentariu