duminică

Lectura de duminică - 

Scrisoare pentru două iubiri, de Kathryn Hughes






An apariție: 2017
Categoria: Literatură Universală
Colecție: Fiction Connection
Editura: TREI
Format: 200x130
Nr. pagini: 374
Titlu Original: The Letter
Traducator: Mihaela Apetrei



Scrisoare pentru două iubiri nu este o capodoperă a genului, dar este genul de carte pe care, dacă începi să o citești, nu mai poți să o închizi până nu o termini. Eu am terminat-o în aproximativ trei ore, cu pauze dese de ceai și biscuiți. E nemaipomenit de ușoară ca stil, dar profundă prin subiectele atinse, prin ceea ce transmite și anume că fiecare clipă își are timpul ei, că iubirea și violența se exclud reciproc, că oamenii sunt nemiloși deseori și că te pot distruge, că viața merge mai departe, indiferent de durerea și de pierderile noastre și că forța de a continua, chiar și atunci când ai impresia că ești pe fundul prăpastiei, o găsești tot în tine.

O scrisoare uitată în buzunarul unei haine vechi leagă două povești care nu prea au legătură una cu alta, dar pe care Kathryn Hughes reușește cu multă pricepere să le aducă într-un punct în care sunt nevoite să se întrepătrundă pentru a le putea continua în dragoste, liniște și pace sufletească. 

Romanul debutează cu prezentarea Tinei, o stenodactilografă extrem de apreciată pentru talentul ei. A fost o elevă strălucită, cu vise mari, nu își dorise să facă stenodactilografie în viață, dar moartea tatălui ei o obligase să muncească pentru a-și întreține familia. Soarta i-l aduce în față pe Rick, de care se îndrăgostește nebunește. Doar că Rick posedă un caracter vulcanic și nu pierde mult timp până să și-l arate: o lovește pe Tina chiar în noaptea nunții lor și timp de patru ani de zile de la momentul acela răul crește, cu fiecare zi: lovind-o, violând-o, jignind-o și mințind-o, în mod repetat, și reușind, astfel, să instaleze rapid teamă și dezgust în locul iubirii


Tina Craig ajunge să-și dorească din ce în ce mai mult să scape de soțul său violent și e conștientă că trebuie să muncească foarte mult să adune bani pentru a-l părăsi. Pentru a evita să stea cât mai mult timp lângă soțul ei violent, Tina face voluntariat într-un magazin de vechituri unde, în timp ce sorta niște haine, găsește o scrisoare veche ascunsă în buzunarul unui costum uzat. Scrisoarea pe care o găsește Tina este începutul unei noi vieți pentru ea și, în același timp, prima piesă dintr-un puzzle care ne dezvăluie misterul unei alte povești de dragoste, pe cât de frumoasă, pe atât de tristă: în anii dinaintea războiului, Chrissie și Billy au parte de o dragoste fulgerătoare dar de foarte scurtă durată. Când Chrissie îi spune că e însărcinată, el se sperie, lăsând-o să creadă că nu o mai vrea în viața lui. Dar Billy Stirling conștientizează repede că a greșit și speră să repare lucrurile cu o scrisoare care speră că-i va schimba viitorul. 

Așadar, după ce găsește această scrisoare, Tina este extrem de intrigată și își propune să ducă scrisoarea celei căreia i-a fost destinată în urmă cu 40 de ani și care, după toate aparențele, nu a fost expediată niciodată. De ce? De ce nu a ajuns la Chrissie acea scrisoare care ar fi putut schimba totul?!

Vă las pe voi să aflați!  
Vă recomand cu drag această carte, deși e una tristă, care îți cam zguduie sufletul, dar pe care mă bucur că am citit-o. Mi-a plăcut stilul autoarei (este un roman de debut) și modul în care a înlănțuit cele două povești. 

Am găsit cartea pe libris.ro, la un preț excelent (de la 39 lei la 9,99).


Un comentariu:

Alina spunea...

Ma credeti sau nu, la mine totul a inceput de la un show de stand up, am mers acolo sa ma distrez, sa ma simt bine si tin minte si acum momentul, era Sergiu Floroaia care mi-a deschis ochii cu o gluma.. umor negru cum face el... dar m-am regasit in ce a spus. Acum il urmaresc peste tot, este cu inca 3 comediati la Comics Club. Daca esti din bucuresti chiar iti recomand sa mergi la un eveniment, uite si linkul de la siteul lor https://comicsclub.ro/ .O sa citesc cartea asta, multumesc de recomandare!