luni

Viața după Auschwitz - de Eva Schloss şi Karen Bartlett -
o poveste despre suferință și supraviețuire, scrisă de sora vitregă a lui Anne Frank





Astăzi e 27 ianuarie, Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului.


Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei au fost uciși de către regimul nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Oare ce a dus în Germania la aceste evenimente? Și cât de mult se știa despre aceste crime în masă, în anii celui mai negru capitol din istoria secolului XX?

Descoperirea lagărelor de concentrare naziste a arătat întreaga oroare a planurilor lui Hitler de a extermina evreii din Europa şi alte minorități, iar dezvăluirile făcute de media au șocat lumea întreagă. Alegerea datei de comemorare a Holocaustului este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945 și a fost decisă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin rezoluția 60/7 din 1 noiembrie 2005.

În prezent, șapte state comemorează Holocaustul: Austria, Germania, Marea Britanie, Israel, Italia, România şi Statele Unite. Adică 3.6 % din totalul membrilor ONU. Rusia, succesor legal al fostei URSS şi membru permanent al Consiliului de Securitate, nu comemorează Holocaustul. Nici China sau Franța, de asemenea membri permanenți ai Consiliului de Securitate.

În Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului se aduc omagii, se aprind lumânări și au loc marșuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului. Eu am ales să citesc ,,Viața după Auschwitz”.


Această carte este dedicată memoriei victimelor Holocaustului și genocidului, care n-au putut da glas propriilor povești. - Eva Schloss


KAREN BARTLETT este scriitoare și regizor de film. După ce a lucrat pentru BBC și Channel 4 News, Karen a scris pentru publicații de renume precum The Sunday Times, The Times, Newsweek și Wired, realizând și documentare pentru BBC World Service. Este stabilită la Londra și a scris câteva romane de nonficțiune, printre care și After Auschwitz, bestseller Sunday Times.

Cartea urmărește povestea Evei Schloss, începând cu anii de dinaintea celui de al Doilea Război Mondial, continuând cu supraviețuirea la Auschwitz și, mai târziu, cu activitatea ei la Fundația „Anne Frank“. Eva s-a împrietenit cu Anne înainte de război, în Amsterdam, și a reușit să supraviețuiască războiului, spre deosebire de prietena ei. Eva  avea să fie, însă, legată pentru tot restul vieții de ea, deoarece mama ei s-a căsătorit cu tatăl Annei. 

Anne Frank

Viața după Auschwitz este o relatare uimitoare a vieții Evei Schloss, începând cu anii de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, continuând cu supraviețuirea la Auschwitz și, mai târziu, cu activitatea ei la Fundația „Anne Franck“. Înainte de război, în Amsterdam, Eva se împrietenise cu o fetiță, Anne Frank. Deși destinele lor au fost diferite, Anne fiind ucisă de nemți, Eva avea să fie legată pentru tot restul vieții de ea, întrucât mama ei s-a căsătorit cu tatăl Annei. După încheierea războiului, Eva își va continuă viața încercând să uite teroarea prin care a trecut: se căsătorește, face trei copii, are propria sa afacere, dar se va dedica, totuși, alături de tatăl vitreg, și păstrării memoriei bunei sale prietene, Anne Frank. Va călători în toată lumea și va face cunoscute ororile din lagărele de exterminare, îndemnând lumea să nu uite tragediile întâmplate și să-și păstreze speranța.

,,Noaptea visam că mă prăbușesc într-un hău imens și întunecat. Când nepoții mă întrebau ce reprezintă tatuajul înfierat pe braț la Auschwitz, le spuneam că era numărul meu de telefon. Nu vorbeam niciodată despre trecut. Cu toate acestea, nu puteam să refuz invitația de a lua cuvântul la deschiderea Expoziției „Anne Frank“ – cu atât mai mult cu cât era vorba de munca de-o viață a mamei mele și a lui Otto.

Cartea ne ,,vorbește” despre suferința și lupta de supraviețuire dusă la Auschwitz. Relatarea autoarei dezvăluie cu o sinceritate brutală, uneori, tragediile pe care le-a îndurat și cum a izbutit să își recapete viata după aceea experiență nefastă. Călătoria cititorului prin paginile acestei lucrări nu va fi una ușoară, dar cu siguranță va fi o lecție de speranță și perseverență.



De-a lungul timpului, am avut posibilitatea să citesc multe volume despre viața evreilor în lagărele de concentrare. Însă această carte este o poveste diferită. Este  despre viața de dinainte de război și viața din lagăr, văzută prin ochii unei copile, dar și viața de după eliberarea din lagăr, prin ochii unui copil maturizat înainte de vreme. Și chiar dacă povestea e sfâșietoare, ea trebuie citită. Cuprinde multe detalii interesante pe care e bine să le cunoaștem. Cartea poate fi comandată de pe Libris.ro; o găsiți în categoria Beletristică – Literatură universală, alături de multe alte cărți de excepție.


,,Multe lucruri s-au schimbat în lume de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar, din păcate, prejudecățile și discriminarea nu se află printre acestea. De la mișcarea pentru drepturile civile din Statele Unite până la Apartheidul din Africa de Sud, de la războiul din fosta Iugoslavie până la conflictele necontenite din Republica Democrată Congo, am asistat la lupta înverșunată a oamenilor de pretutindeni pentru a fi tratați cu demnitate și respect. Iar ca evreică, am văzut că nici măcar adevărul crud al Holocaustului n-a reușit să trezească la viață conștiința oamenilor față de grozăviile antisemitismului. Și astăzi există încă indivizi care caută țapi ispășitori în funcție de culoarea pielii, de trecutul, de sexualitatea sau de religia semenilor lor.”


Un comentariu:

Dilek Kolat spunea...

Bună ziua, sunt Viorica Dăncilă, aproape că mi-am pierdut viața când soțul meu de șase ani m-a părăsit să fiu cu o altă femeie. Am plâns și am oftat în fiecare zi și noapte, până am fost atât de rău încât am venit pe internet pentru ajutor. Și am văzut o mărturie a unui vrăjitor minunat care o ajută pe o doamnă pe nume Adina-Ioana Vălean să-și refacă casa și am decis să o încerc, așa că am contactat-o ​​pentru ajutor și el mi-a aruncat o cutie de ortografie de dragoste pe care o folosesc soțul meu pentru ia-mă înapoi, iar acum sunt o femeie fericită. Pentru ceea ce ai făcut pentru mine, nu voi înceta să împărtășesc numele tău bun cu oamenii de acolo, pentru munca bună pe care ai făcut-o pentru mine. Sper ca Dumnezeu să vă binecuvânteze foarte mult, i-ați ajutat pe oameni să-și recâștige dragostea, este ideal că am publicat acest lucru într-un ziar local pentru Dr. Amiso, în alții pentru a aduce mai mulți clienți la el, el merită mai mult decât acesta și este sigur că îl va răsplăti. fie că este vorba de sănătate sau cancer, divorț sau sarcină, recuperare de datorii sau datorii, HIV sau orice virus, încetați să plângeți, contactați [email protected] sau sunați la whatsapp la +2349045238817. el este singurul răspuns la toate problemele dvs. Testat și de încredere, de încredere 100%.