joi

5 sfaturi extrem de utile dacă urmezi o dietă fără gluten






Dieta fără gluten - singurul tratament pentru boala celiacă


Din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu boala celiacă sau sensibilitate la gluten. În plus, se estimează că există foarte multe persoane care suferă de boala celiacă fără să fie diagnosticați. Asta înseamnă că o serie de alimente cum ar fi pâinea, covrigii sau prăjiturile - le fac rău și agravează boala. Netratată, boala celiacă, duce la complicații și probleme de sănătate destul de serioase. În prezent, nu exista nici un tratament medicamentos pentru boala celiaca, singura terapie fiind aceea de a urma toată viata un regim alimentar strict fără gluten. Totuși, evitarea completă a produselor din cereale care conțin gluten este destul de dificil de realizat și de menținut, din cauză că anumite produse, cum ar fi făina de grâu, se găsesc în majoritatea alimentelor pe care le consumăm.

Dieta fără gluten este, momentan, singurul tratament eficient pentru cei care suferă de boala celiacă sau de sensibilitate la gluten. Excluderea glutenului din alimentație nu tratează definitiv boala celiacă, dar ameliorează semnificativ simptomele și împiedică dezvoltarea complicațiilor asociate. Ca să te alimentezi corect trebuie să fii foarte bine informat și treptat să te obișnuiești cu noul mod de alimentație, fără să ți se mai pară o povară.


Ce alimente poți consuma dacă ai sensibilitate la gluten?


Există o mare varietate de alimente care nu conțin gluten și care pot fi parte integrantă a unei nutriții echilibrate:
* fructe și legume
* leguminoase: fasole, linte, năut, mazăre verde, soia;
* nuci și semințe (nuci, migdale, caju, fistic, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui);
* carne și pește;
* lactate și ouă;
* amaranth;
* orez sălbatic, brun sau alb;
* hrișcă;
* făină de migdale;
* porumb și amidon de porumb;
* mei;
* făină de mazăre;
* făină de cartofi;
* quinoa;
* soia și făină de soia

* produse speciale fără gluten. (poți găsi o mulțime de astfel de produse pe nutrivita.ro - eu ador produsele de patiserie și panificație de la Gerble)



Dar circa 70% din produsele din comerț conțin gluten. Prin urmare, înainte de a folosi un ingredient sau un preparat, este recomandat să se citească cu mare atenție eticheta. Citirea etichetelor oferă informații despre conținutul de grâu, orz sau secară. Odată ce știi la ce trebuie să te uiți pe etichetă, vei deveni un cumpărător care își poate gestiona cu încredere dieta și în consecință, boala.

Sfaturi utile dacă urmezi o dietă fără gluten


* Citește etichetele alimentelor, astfel încât să poți identifica rapid produsele fără gluten.
* Spune-le prietenilor tai - dacă aceștia știu că ții dieta fără gluten, atunci vor alege restaurante sau alte locuri care au în meniu opțiuni fără gluten.
* Cumpără-ți o carte de bucate cu rețete fără gluten! În acest fel, vei putea fi mai creativ în bucătărie și vei face ca mesele tale să devină o adevărată plăcere culinară.
* Planifică totul înainte! Dacă urmează să călătorești peste hotare, caută din timp locuri unde poți mânca fără gluten și unde poți face cumpărături.
Atenție mare la contaminarea cu gluten! Folosește ustensile de bucătărie separate. Dacă împarți bucătăria cu prietenii sau cu cineva din familie, trebuie să folosiți ustensile de bucătărie separate, pentru că, altfel, contaminezi, accidental, alimentele tale cu glutenul de la alimentele altor persoane.


Dieta pe bază de gluten - un alt mod de a te hrăni sănătos



Dieta alimentară ce exclude produsele pe baza de gluten a devenit din ce în ce mai populară printre persoanele care nu suferă de boala celiacă și percep aceasta dieta ca fiind mai sănătoasă. Mărturie stau vânzările produselor fără gluten care au crescut cu 12,6% anul trecut la nivel global. Dieta alimentară fără gluten a prins popularitate atunci când comunitatea medicilor a anunțat că glutenul poate crește riscul declanșării obezității, sindromului metabolic, bolilor cardiovasculare, dar și riscul apariției simptomelor neuro-psihiatrice la persoanele sănătoase, conform unui studiu publicat în British Medical Journal. Ca rezultat, dietele care limitează aportul de gluten au câștigat popularitate în întreaga lume. Numai în Statele Unite ale Americii aproape 30% dintre adulți evită alimentele care conțin gluten.



Dieta fără gluten are multe beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără și faptul că poate ameliora simptomele de la nivelul tractului digestiv, așa că este indicată pentru persoanele care vor să trateze balonarea, diareea sau constipația, acumularea de gaze intestinale, oboseala și multe alte simptome. Totodată, dieta fără gluten poate reduce inflamația în cazul acelor persoane care au boala celiacă (intoleranță la gluten). Mai multe studii au arătat că dieta fără gluten poate reduce markerii inflamației, precum nivelul unor anticorpi. O dietă fără gluten poate fi grea, dar nu imposibilă atunci când ai în dotare o educație corectă, disciplină și optimism. Dacă vrei să încerci această dietă, te sfătuiesc întâi să ceri sfatul medicului tău sau unui nutriționist.


Niciun comentariu: