Mici șiretlicuri la care trebuie să apeleze părinții pentru a-i încuraja pe copii să citească
Cu siguranță, ați auzit de multe ori vorbindu-se despre importanta lecturii la orice vârstă. Părinții și profesorii îi îndeamnă mereu pe copii să descopere magia din spatele coperților care ascund povesti unice și personaje deosebite. Dar cum ne dăm seama că este timpul ca cei mici să descopere singuri lumea magica a personajelor din cărți?
Nu există o vârstă anume la care copiii să înceapă să citească. Fiecare copil are ritmul său și abilitățile fiecăruia de citire și de învățare sunt diferite. Copilul nu trebuie forțat să citească, el trebuie atras spre citit de la cea mai mică vârstă. Cu cât un copil este mai expus unui mediu propice cititului, cu atât el va fi mai atras de cărți și va începe să citească mai repede și mai ușor. Totuși, există anumite repere general valabile care pot fi folosite ca ghid pentru părinți privind abilitățile copiilor de citit, însă ele nu trebuie luate ad-literam. Lipsa unui reper nu înseamnă un deficit de învățare, ci pur și simplu poate însemna că trebuie făcute anumite schimbări, acasă sau la școală, pentru a ajuta copilul să învețe să citească.
Pe la vârsta de 6-7 ani încep copiii să citească cu adevărat. În această perioadă, ei încep să citească povești și să ”decodeze” înțelesul anumitor cuvinte. Se folosesc cu ușurință de imagini și context pentru a descoperi cuvinte necunoscute, învață să scrie și să formeze propoziții într-un mod logic, cu un început, mijloc și sfârșit și, mai ales, se pot auto-corecta când fac o greșeală în timp ce citesc cu voce tare. Pot vorbi despre anumite personaje, povești.
În general, pe la vârsta de 7-8 ani, copiii își dezvoltă tot mai mult abilitățile de scris și citit, înțeleg pe deplin ce citesc și încep să aibă capacitatea de a face analize și să extragă informații dintr-un text sau carte. Acum e momentul să recurgem la ,,șiretlicuri”! :D
Ce puteți face pentru a-l încuraja să citească?
Sunt multe metode de a atrage copiii spre citit. Ei nu trebuie forțați, ci atrași spre această activitate. Cititul trebuie asociat cu o activitate distractivă și relaxantă. Pentru a obține acest lucru, părinții pot face o mulțime de astfel de activități:
Fiți un exemplu pentru el!
Citiți când cel mic se joacă sau își face temele! Astfel, el va putea avea încredere în exemplul personal al celor mai apropiate persoane din viața lui: părinții, bunicii sau frații mai mari. Lectura este un mod plăcut de a petrece timp de calitate împreună, atât pentru copii, cât și pentru noi, ca părinți. Lumea poveștilor este fascinantă, ajutându-ne să ne îmbogățim imaginația. Numai noi, părinții, le putem deschide apetitul pentru lectură, citindu-le noi poveștile, la început, iar mai apoi lăsându-i să le citească singuri. Foarte important este propriul exemplu, e necesar să le arătăm copiilor că și nouă ne place să citim și chiar să citim și noi în același timp cu ei.
Lăsați-i cărți la îndemână!
Este foarte important pentru copil să existe cărți în preajma lui, fie doar și vizual, încă din primii ani de viață. Astfel, curiozitatea îi va fi atrasă și, atunci când va crește, acestea nu vor fi doar simple obiecte, ci adevărate resurse pentru imaginație.
Citiți împreună cu copilul!
Chiar dacă a depășit vârsta cititului de povești înainte de culcare, puteți să continuați acest obicei ca o activitate amuzantă în familie- timp de cel puțin o jumătate de oră pe zi, faceți un program special de lectură în care toți membrii familiei citesc pe roluri diverse fragmente din cărțile preferate.
Jucați-vă de-a actorii!
E indicat să-i citiți poveștile într-un mod mai special, cu o intonație și mimică deosebită. Atunci, cu siguranță, copilul va descoperi cât de distractive sunt cărțile. Suplimentar, îl puteți provoca să deseneze personajele sau obiectele descrise în poveste, exact cum și le imaginează el.
Oferiți-i recompense!
Nu este indicat să-l obligați pe copil să citească. Dar o mică recompensă, din când în când, mai ales la început, va fi un stimulent care va crește frecvența cititului.
Alegeți cărțile împreună!
De fiecare dată când vă aflați la shopping cu copilul, nu uitați să treceți și printr-o librărie sau să vă opriți la un stand de cărți. E foarte benefic să răsfoiți împreună câteva pagini, să priviți câteva imagini sau doar să admirați coperțile. Același lucru îl puteți face și de acasă într-o librărie online - libris.ro, de exemplu. Încurajați-l și dacă observați că cel mic este mai degrabă atras de cititul în format digital. Din ce în ce mai mulți copii sunt mai interesați să citească o carte în format electronic.
Alegeți întotdeauna volume potrivite vârstei copilului!
Este foarte important ca fiecare copil să parcurgă volume potrivite vârstei și ritmului propriu de citit. Nu este greșit să îi recomandați și câteva cărți mai grele, însă luați în considerare faptul că va începe școala curând și va avea mult mai puțin timp liber.
Recomandarea mea pentru începători e ,,Povestioare cu tâlc”, o serie de povești scurte, prezentate într-o formă atractivă și adaptate de Teodor Castrisanu nivelului de înțelegere al celor mici. Copiii absorb mult mai ușor informațiile din povești. Atrași de fantastic și mister, copiii vor primi, cu ajutorul acestor povești, răspunsuri la multe întrebări și vor trage mai ușor învățămintele. Din aceste povesti avem multe de învățat și noi, adulții. Iată câteva dintre titlurile povestioarelor: “Lăcomia”, “Iertarea”, “Să nu porți dușmănie!”, “Fiecare cu rostul lui”, “Buruiana tinereții” și multe altele.
Lectura unei cărți de plăcere reprezintă o activitate cu multiple beneficii, la orice vârstă. Și, cu siguranță, cei mici vor avea ce povesti colegilor și prietenilor atunci când va începe anul școlar și vor fi întrebați: Tu ce ai făcut în vacanță?
Un comentariu:
Foarte bine scris articolul, multumesc pentru sfaturi!
Trimiteți un comentariu