Dragostea în vremea holerei, de Gabriel García Márquez
Motto: „Când mă gândesc la moarte,
singurul lucru de care-mi pare rău
e că s-ar putea să nu mor din dragoste.”
Autor: Gabriel Garcia-Marquez
Titlu original: El amor en los tiempos del colera
Gen: ficțiune, roman de dragoste
Anul apariției: 2005
Nr. pagini: 476 (Rao)
Ecranizare: Love in time of the Cholera
Recomand și: Un veac de singurătate, Despre dragoste și alți demoni, A trăi pentru a-ți povesti viața (vz. lista de cărți Gabriel Garcia-Marquez)
Recomand această carte în special romanticilor incurabili, celor care vor o poveste de dragoste mai ,,altfel” și celor care îl apreciază deja pe Marquez pentru scriitura sa. ,,Dragostea în vremea holerei” este un roman de dragoste care oferă o perspectivă inedită asupra acestui subiect: „Dragostea era dragoste oricând și oriunde, dar cu atât mai intensă cu cât se apropia de moarte”, dar și o ocazie de a-l cunoaște pe García Márquez și altfel decât prin clasicul său ,,Un veac de singurătate”, care, recunosc, este lucrarea de vârf a lui Marquez. În schimb, ,,Dragostea în vremea holerei” introduce o narațiune care seduce și în același timp sensibilizează cititorul în legătură cu ideea unei iubiri neîngrădite de barierele timpului, narațiune care în același timp poate fi privită ca o viziune simplistă a dragostei, de către cititorul care este neatent și intră în capcana stilului fermecător al artistului numit Márquez. E una din cărțile numai bune de citit și de asociat cu vremea de acum. Cu izolarea și pandemia din 2020. Se aseamănă multe... Așa cum poate sugerează și titlul, dragostea este văzută și aici (ca în multe din celelalte lucrări ale lui Marquez) ca o boală spirituală și fizică, iar suferința spiritului pentru dragoste este necesară pentru înnobilarea sufletului. Scriitorul reușește cu ușurință să lege cele două elemente contrastante regăsite de foarte multe ori în literatură: sacralitatea sentimentului de dragoste și transpunerea ei în lumea reală.
Povestea aceasta pornește de la ideea respingerii dragostei și a punerii în imposibilitate a acesteia chiar de către persoana iubită, în timp ce el, (Florentino Ariza) își promite să repete într-o bună zi legământul de fidelitate eternă și iubire nemărginită către singura femeie iubită, (Fermina Daza). O poveste captivantă care se poate găsi în orice oraș sau sat al lumii, dar care, scrisă de Gabriel Garcia Marquez, va rămâne nemuritoare… Cartea este o capodoperă, în adevăratul sens al cuvântului! Stilul inconfundabil al lui Garcia Marquez, personajele cu nebuniile și inhibițiile lor, povestea în sine, m-au făcut să savurez fiecare cuvânt.
Povestea vieții celor doi, împreună și separat, a fost ecranizată în anul 2008, adaptat pentru cinema de către scenaristul Ron Harwood. Cartea, în comparație cu filmul, este mult mai bogată în detalii, trăiri, sentimente pe care simți că le trăiești și tu, alături de personajele din roman! Ecranizarea nu redă cu fidelitate nici acțiunea din roman, ci se ,,pliază” mai mult pe povestea de dragoste dintre protagoniști. Cu toate acestea, pe mine m-a emoționat destul de tare și o recomand celor care au citit romanul.
Cartea o puteți cumpăra din marile librarii online (libris.ro, de exemplu) unde de cele mai multe ori o găsiți în ofertă, la un preț redus.
Un comentariu:
O carte care merita citita, multumesc pentru recomandare!
Trimiteți un comentariu