marți

 Privighetoarea- Kristin Hannah



Motto: Și că dacă sari de pe o stâncă, cel puțin o să zbori înainte să cazi.



Data apariției: Nov 2016
Editura: LITERA
Colecție: Blue Moon
Gen: ficțiune istorică
Premii: Goodreads Choice, 2015
Nr. pagini: 480
Traducător(i): Ruxandra Târcă și Gabriel Tudor

Îmi plac cărțile autoarei Kristin Hannah. Așa că atunci când am văzut Privighetoarea la reducere, pe Libris.ro, mi-am zis că trebuie să fie a mea. Mă bucur c-o am acum în bibliotecă, deoarece mi-a plăcut foarte mult. Felul în care este relatată acțiunea transformă această carte într-una remarcabilă. Este potrivită pentru oricine, nu doar pentru cei pasionați de istorie. Relația mea cu autoarea este una specială. Cărțile ei m-au captivat de fiecare dată. Autoarea este făcută pentru a scrie astfel de cărți, este clar!

Kristin Hannah a scris peste 20 de romane, printre acestea numărându-se bestsellerurile ,,A doua șansă” (On Mystic Lake, 1999), ,,Aleea cu licurici” (Firefly Lane, 2008), carte vândută în 1,2 milioane de exemplare, ,,Grădina de iarnă” (Winter Garden, 2010), ,,Dincolo de stele” (Fly Away, 2013), ,,Privighetoarea” (The Nightingale, 2015), roman tradus în 43 de limbi și vândut în 2 milioane de exemplare și ,,Un nou început” (The Great Alone, 2018) li ,,Cele patru vânturi”- cea mai nouă carte a sa.

Kristin Hannah m-a fermecat de la prima sa carte pe care am citit-o. Toate cărțile citite au subiecte interesante, captivante, rupte din realitate, dar Privighetoarea, încă de la primele pagini, m-a convins de talentul său de scriitor - are de toate: documentare, acțiune, tristețe, durere, prietenie, lacrimi, compromisuri și renunțare, toate astea împletite cu destinele tragice ale unei națiuni, ale unei lumi întregi, de fapt, care a pierdut aproape totul în timpul războiului. Dar, indiferent cât historical- fiction aș citi, indiferent câte cărți mai mult sau mai puțin inspirate din istoria lumii aș citi, pentru mine niciodată nu vor fi de ajuns. Căci trebuie să cinstim și să păstrăm vie amintirea celor care au luptat pentru libertate și dreptate și amintirea lor trebuie să dăinuie în gândurile noastre, fie doar și pentru câteva momente, prin simpla lecturare a acestor cărți.

Privighetoarea e povestea a două surori Vianne și Isabelle, două firi diferite care nu simt și nu trec la fel prin cel de-al doilea război mondial, fiecare gata să “lupte” pentru a-și onora principiile după care se ghidează în viață. Privighetoarea este despre familie, temeri, război, curaj, iubire și sacrificii. Am trăit alături de cele 2 eroine o parte din cel de-al doilea război mondial: cu durere, cu suferință, cu iubire și neputință, deseori cu supunere, dar cu dorința de nu a sta niciodată cu mâinile în sân, cu foamete și lagăre, cu luptă și într-un final cu o acceptare aproape liniștitoare. Privighetoarea este o carte te poartă prin toate stările: ură, simpatie, compasiune, dezgust, curiozitate; dar până la finalul lecturii păstrezi în suflet speranța. Povestea celor două surori m-a făcut să trec printr-un adevărat tăvălug emoțional. Privighetoarea este o carte memorabilă, este cea mai frumoasă carte ancorată în istorie pe care am citit-o până acum!

Romanul este scris într-un stil direct, evocativ, emoționant, pe alocuri, având un puternic impact asupra cititorului. Este foarte bine aprofundat în latura sentimentală și psihologică, astfel încât, odată cu creșterea ritmului dinspre final, te ține pagini întregi cu respirația tăiată sau cu ochii înlăcrimați. Hannah într-adevăr scrie bestial și are obiceiul să te lase să te apropii de personaje, să-ți intre pe sub piele ca imediat după aceea să-ți răstoarne întregul univers. Am retrăit la intensitate maximă fiecare acțiune a privighetorii, având respirația tăiată de fiecare dată când pleca și apoi, expirând ușurată, atunci când o găseam printre rânduri, vie. Am suferit alături de Vianne, fiind silită să facă alegeri imposibil de îndurat doar pentru a-și ține familia în viață.

Privighetoarea e o carte care îți dă fiori și în același timp, te umple de emoții. Te face să simți războiul cu tot ceea ce a însemnat el, să apreciezi curajul celor care au riscat pentru a face un bine.

Citind Privighetoarea vei înțelege și vei realiza o mulțime de lucruri noi, pentru că acestă carte e menită să te facă să vezi viața cu alți ochi.

LECTURI  PLĂCUTE!

Un comentariu:

Ana-Maria spunea...

O carte superba, multumesc mult pentru recomandare!