marți

 Dragoste și prietenie- Jane Austen



Jane Austen s-a nascut pe 16 decembrie 1775 în Hampshire, Anglia, și a decedat pe 18 iulie 1817, în aceeași localitate în care s-a și născut. A fost o romancieră realistă din perioada romantică pre-victoriană. Datorită viziunii sale asupra vieții interioare a femeilor, a măiestriei descrierii, a amestecului bine dozat de descrieri la persoana a treia, respectiv de comentarii ironice, Austen a devenit fără îndoială cea mai notabilă scriitoare a epocii sale, cu o influență deosebită asupra tuturor cititorilor săi. Născută ca cel de-al șaptelea copil din opt, Jane a crescut într-o familie mare și unită, aflată la marginea de jos a nobilimii engleze. La început, educația și-a primit-o de la tatăl și de la frații ei, dar și prin intermediul cititului. În jurul vârstei de 18 ani a scris primul sau roman, ,,Elinor și Marianne". Suportul stabil al familiei sale a fost esențial în dezvoltarea lui Austen ca scriitor profesionist. Perioada în care Jane și-a dezvoltat capacitățile artistice a început în adolescență și a durat până la vârsta de treizeci și cinci de ani. În această perioadă, ea a scris trei romane importante și l-a început pe al patrulea. Din 1811 până în 1815, prin apariția romanelor "Rațiune și simțire" (în 1811), "Mândrie și prejudecată" (1813), "Parcul Mansfield" (1814) și "Emma" (în 1815), ea a avut succes ca scriitor. Cărțile ei au fost traduse în zeci de limbi și vândute în milioane de exemplare.

Jane Austen a intrat în istoria literaturii cu operele sale de maturitate, cu personaje și situații bine conturate, narațiuni în care temele centrale sunt iubirea și viața interioară a femeilor, dar și caracteristicile absurde ale epocii. Volumul de față este alcătuit din scrieri de tinerețe și dezvăluie cititorilor o Jane Austen mai altfel: o scriitoare care folosește din plin ironia mușcătoare și comicul absurd doar pentru a ridiculiza convențiile literaturii din perioada romantică și tiparele de comportament din societatea acelor vremuri.

,,Dragoste și prietenie” scoate la lumină vocea literară a tinerei autoare. Scrisă sub forma unor romane epistolare, volumul de față oferă pasaje savuroase, dezvăluind cutumele unei societăți bolnave, marcate de incertitudini și prejudecăți, unde nimeni nu ar recunoaște în veci că trăiește nociv. 

Cartea are mai multe părți. 
Prima parte ,,Dragoste și prietenie” este povestea de viață a Laurei, transmisă fiicei lui Isabel (o bună prietenă a Laurei), respectiv Marianne, prin intermediul scrisorilor. Povestea mi-a plăcut căci e plină de emoție. 
A doua parte, ,,Castelul Lesley”, cuprinde corespondența unor prietene ce-și povestesc tot felul de evenimente la care au luat parte, locuind una departe de cealaltă, în orașe diferite.
A treia parte ,,Istoria Angliei” este o înșiruire de date, nu neapărat istorice, de la domnia lui Henric al IV-lea până la moartea lui Charles Întâiul.
Urmează o ,,Colecție de scrisori” - care cuprinde o serie de epistole, fără legătură între ele.
Finalul volumului cuprinde ,,Fragmente” motivaționale, adresate nepoatei Fanny Catherine Austen, de fapt, doar niște opinii și avertismente despre comportamentul tinerelor fete.

Mi-a plăcut cartea și o recomand, fiind o lectură extrem de facilă. O puteți procura, la un preț foarte bun și de la Libris.ro, alături de multe alte volume ale aceleiași autoare.

Fragmente:

    ,,Cât de des, ca răspuns la rugămințile mele repetate de a-i oferi fiicei mele o descriere amănunțită a nenorocirilor și a aventurilor din viața ta, mi-ai răspuns : „Nu, scumpa mea prietenă, nu voi da curs rugăminții tale până ce nu voi înceta să mai fiu în pericol de a trăi din nou asemenea grozăvii.“ Acum, cu siguranță, a sosit această clipă. Astăzi împlinești cincizeci și cinci de ani. Dacă se poate spune vreodată despre o femeie că este la adăpost de încăpățânarea iubiților dezagreabili și de persecuțiile nemiloase ale părinților îndărătnici, fără îndoială că acesta este un astfel de moment al vieții.”

,,SCRISOAREA A X-A 
    Din partea drei Margaret Lesley către dra. Charlotte Lutterell 
                                                                    Piața Portman, 13 aprilie 
    Draga mea Charlotte, 
    Am părăsit castelul Lesley pe 28, luna trecută, și am ajuns în siguranță în Londra după o călătorie de șapte zile; la sosire am avut plăcerea de a găsi epistola ta, pentru care te rog să-mi dai voie să-ți adresez cele mai recunoscătoare mulțumiri. Ah! scumpa mea prietenă, cu fiecare zi ce trece regret mai mult plăcerile senine și liniștite ale castelului pe care l-am lăsat în urmă, în favoarea distracțiilor inconstante și nesigure ale acestui oraș plin de vanitate și lăudăroșenie. Asta nu înseamnă că voi încerca să afirm că aceste atracții inconstante și nesigure îmi sunt neplăcute în vreun fel; dimpotrivă, le savurez cu mare satisfacție și m-aș bucura chiar mai mult ele dacă nu aș fi sigură că fiecare apariție în societate nu face altceva decât să întărească lanțurile acelor ființe nefericite pe care nu poți să nu-i compătimești pentru pasiunile lor, deși îmi este peste puteri să le răspund cu aceeași măsură. Pe scurt, draga mea Charlotte, motivele pentru care nu mă pot bucura pe deplin de distracțiile atât de amuzante și de plăcute pe care le oferă Londra sunt tocmai sensibilitatea în ceea ce privește suferințele multor tineri de bună-credință, neplăcerea pe care mi-o stârnește admirația extremă cu care sunt tratată și aversiunea pe care o simt când mă văd astfel prezentată în public, în privat, în ziare și în tipografii. Ah, cât de des mi-am dorit să fi posedat la fel de puțină frumusețe personală ca tine; că silueta mea să fie la fel de lipsită de eleganță, chipul la fel de puțin draguț și întreaga înfățișare la fel de neplăcută ca a ta! Dar, vai, sunt șanse mici să am parte de o asemenea. schimbare; am făcut deja varicelă, așa că de-acum încolo trebuie să mă resemnez cu soarta aceasta nefericită.”

Un comentariu:

Daniela spunea...

Un titlu interesant, multumesc pentru recomandare!