Aleea cu licurici - Kristin Hannah
Aleea cu licurici de Kristin Hannah mi-a fost recomandată de multe ori în ultimii ani. Abia luna trecută am reușit să o citesc și recunosc că mi-a plăcut foarte mult. Kristin Hannah a devenit una dintre autoarele mele preferate, după ce am citit Privighetoarea și A doua șansă. Are un stil caracteristic care mă face să ,,trăiesc” intens ceea ce scrie. Fie că vorbește despre prietenie, familie, război sau iubire, fiecare emoție pe care o transmite se simte.
În Aleea cu licurici, Kristin Hannah vorbește despre nedreptate, vicii, orgoliu, familie și prietenie. Este o carte deosebită, care nu te lasă indiferent. O poveste frumoasă despre prietenie, pasiune, dragoste... Kristin Hannah reușește, ca de fiecare dată, să spună o poveste credibilă, văzută din puncte de vedere diferite.... Se spune, pe bună dreptate, că acest roman este un adevărat portret emoționant și realist al unei prietenii complexe și trainice.
Stilul lui Kristin Hannah m-a cucerit încă de la prima carte citită (Privighetoarea). Nu sunt genul de persoană care să plângă ușor, dar ,,Aleea cu licurici” are toate ingredientele unei povești emoționante: râsete, lacrimi, fericire, suferință și situații neprevăzute. Am citit cele aproape 500 de pagini cu nerăbdare și deosebită plăcere. Nu aș încadra-o la ,,lecturi ușoare” ci, mai degrabă la ,,lecturi de relaxare”.
Acțiunea romanului începe în anii ’70, atunci când are loc întâlnirea celor două fete pe Firefly Lane (Aleea cu licurici). Tully și Kate sunt două personaje conturate foarte bine, punându-se accentul pe trăirile, emoțiile și pe diferențele dintre ele. Aleea cu licurici este o poveste nu doar despre prietenie, ci și despre viață, despre lucrurile mărunte pe care aceasta le oferă, despre visuri, despre alegeri și despre iubire.
Kate este fata liniștită, care respectă regulile, aspiră la o viață simplă, fără a vrea să iasă în evidență. A crescut sub tutela unei familii iubitoare, lucru care avea să devină idealul ei în viață. Tully, în schimb, este o fire rebelă, independentă, ambițioasă, capabilă de orice pentru a-și atinge scopurile. Astfel, ele se completează una pe alta și devin de nedespărțit, până când Tully se mută înapoi la bunica ei. Singurul contact cu noua ei prietenă este prin telefon sau scrisori.
După decesul bunicii, Tully este adoptată de familia lui Kate, astfel încât cele două fete își petrec ultimul an de liceu împreună. Fetele cresc, au un vis comun și sunt hotărâte să și-l îndeplinească. Sau, mai exact, Tully îl are, iar Kate se lasă purtată de val. Fetele sunt hotărâte să urmeze aceeași facultate pentru a studia jurnalismul. Acest domeniu o pasionează cu adevărat doar pe Tully, care devine treptat, prin muncă și dedicare, o femeie de succes. În tot acest timp, Kate realizează că tot ce a făcut a fost să urmeze visul prietenei sale. Preferă să renunțe la cariera în producție, la postul TV unde lucra Tully, și să-și întemeieze o familie cu Johnny, șeful ei, pe care l-a iubit în secret timp de câțiva ani.
Deși are toată faima pe care și-ar fi dorit-o cineva, Tully nu este fericită. Încă afectată de drama respingerii mamei, va încerca mereu să țintească tot mai sus. Își clădește o viață de succes, însă nu compensează lipsurile din copilărie. Un singur lucru îi lipsea: familia. Era singură, în timp ce Kate trăia viața simplă și liniștită pe care și-a dorit-o.
Fetele trec prin multe împreună, doar oare există prietenie veșnică sau orgoliul distruge totul? În ciuda succesului lui Tully, cele două au ținut legătura, însă momentul când o trădează pe Kate le desparte și le supune relația de prietenie la un test complicat. Vă invit să aflați singuri dacă fetele vor trece testul.
Aleea cu licurici – Firefly Lane e și pe Netflix! Netflix a investit mult în ultimul timp în povești specifice orășelelor din America. Aleea cu licurici (Firefly Lane) este cel mai recent din universul dulceag al serialelor TV, care practic vine cu propriul set de pături și pahare de vin. Katherine Heigl și Sarah Chalke sunt Tully și Kate, cele mai bune prietene care au fost nedespărțite de la adolescență până la vârsta mijlocie. Serialul sare între diferite perioade de timp, începând cu perechea în adolescență (când sunt interpretate de Ali Skovbye și Roan Curtis), apoi la vârsta de douăzeci de ani în 1982 (ne dăm seama după Heigl și Chalke cu coafuri à la Farrah Fawcett și întinerite cu ajutorul filtrelor aparatului de filmat), și la patruzeci de ani, în 2003.
,,Aleea cu licurici” este impresionant de relaxat pentru un serial care relatează povești despre viol, cancer și sinucidere. Abilitatea de a menține o lejeritate emoțională și estetică pe tot parcursul, chiar și când abordează teme grave, este un lucru care le reușește de minune acestor seriale. De multe ori nu primesc suficient credit pentru asta. Și-ar trebui să-i fim recunoscători serialului Aleea cu licurici pentru blândețea confortabilă pe care ne-o oferă.
ALEEA CU LICURICI are reducere pe libris.ro. Ți-o recomand cu tot dragul și te atenționez să te pregătești pentru zbucium, tristețe, dar și bucurie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu