miercuri

 Dincolo de stele- Kristen Hannah





Autor: Kristin Hannah
Data apariției: August 2019
Categoria: Literatura Universală
Categoria: Literatura americană
Colecție: Blue Moon
Ediție: Necartonată
Editura: LITERA
Nr. pagini: 416
Traducere: Valentina Georgescu
Titlu Original: Fly Away


Kristin Hannah a scris peste 20 de romane, printre acestea numărându-se bestsellerurile ''A doua șansă'' (On Mystic Lake, 1999), ''Aleea cu licurici'' (Firefly Lane, 2008), carte vândută în 1,2 milioane de exemplare, ''Grădina de iarnă'' (Winter Garden, 2010), ''Dincolo de stele" (Fly Away, 2013), ''Privighetoarea'' (The Nightingale, 2015), roman tradus în 43 de limbi și vândut în 2 milioane de exemplare și ''Un nou început'' (The Great Alone, 2018). 

"Aleea cu licurici" a devenit bestseller absolut în 2009, un roman esențial care a adus împreună femeile pentru o cauză comună, iar "Privighetoarea" a fost votată, în 2015, cea mai bună carte a anului de către Amazon, Buzzfeed, iTunes, Library Journal, The Wall Street Journal și The Week. În plus, romanul a câștigat Premiul Goodreads și People's Choice Award. Romanele sale "Privighetoarea", "Un nou început" și "Home Front" urmează să fie ecranizate de case de producție importante.

Înainte să se dedice în totalitate scrisului, Kristin a lucrat ca avocat. Acum locuiește în Pacific Northwest împreună cu soțul ei.

,,Dincolo de stele” este o carte care subliniază fragilitatea vieții și care te învață cum să devii puternic, să crezi, să iubești și să ierți! Cu toții avem nevoie de amintiri, de visuri comune și de oameni care au puterea să lupte pentru noi. De oameni care nu ne vor uita și ne vor regăsi în fiecare zâmbet, în fiecare acord muzical, în suflet. Este o carte care te trezește la realitate, oricum ar fi ea, și din care putem învăța că speranța, iubirea, iertarea fac parte din realitățile vieții, viață care poate fi frumoasă, în ciuda oricăror fapte.

Dacă Aleea cu licurici este cartea celor 30 de ani de prietenie, ani care s-au sfârșit într-o mare de lacrimi din cauza morții lui Kate, continuarea acestei povești – Dincolo de stele – ne poartă prin următorii patru ani de luptă cu durerea acestei pierderi. După moartea lui Kate, niciunul dintre oamenii care au iubit-o atât de mult, nu știe cum să gestioneze absența ei.

Tully nu reușește să se mai regăsească pe sine după moartea prietenei sale. Din dorința de a se apropia mai mult de cei pe care îi consideră singura ei familie face anumite lucruri care sunt interpretate greșit, iar strădaniile ei adâncesc și mai mult hăul dintre ea și membrii familiei lui Kate. Singurătatea devine din ce în ce mai copleșitoare, iar Tully își găsește refugiul în somnifere și calmante. Întunericul pare să o înghită cu totul și o împinge către acea limită de la care nu mai există cale de întoarcere. Hannah a reușit să descrie această stare extrem de bine, încât suferința lui Tully e aproape palpabilă.

Marah Ryan are șaisprezece ani și este distrusă de durere la moartea mamei sale. Tatăl ei, Johnny, se străduiește să țină familia unită, dar pentru Marah, nimic și nimeni nu pare să conteze. E copleșită de vina tuturor cuvintelor urâte pe care i le-a spus mamei sale înainte ca aceasta să se îmbolnăvească și a celor pe care nu a mai apucat să i le spună. Deși nu-și dădea seama atunci când o avea, mama sa reprezenta centrul universului ei. După ce o pierde, Marah este complet debusolată și deși Tully încearcă să o ajute, tânăra refuză cu încăpățânare să se lase ajutată. Se îndrăgostește, însă, de Paxton, un tânăr care o face să zâmbească din nou dar care o duce în lumea lui plină de pericole. Ea face greșeală după greșeală, ia decizii din ce în ce mai proaste și se afundă tot mai mult în negura vieții.

Dorothy Hart se află în miezul trecutului tragic al lui Tully. A părăsit-o în mod repetat pe fiica ei pe când era copilă, dar acum se întoarce, într-un moment în care Tully se simte complet singură. Spre final, Dorothy își dezvăluie povestea vieții, care nu a fost deloc una frumoasă. Trecutul ei plin de tenebre a împiedicat-o să aibă o relație cu propria fiică, deși a iubit-o dintotdeauna. Dorothy se confruntă cu un adevăr dureros: numai prin dezvăluirea secretelor trecutului său poate speră să devină mama de care fiica ei are nevoie.

În acest roman fiecare personaj își are de înfruntat demonii, are de acceptat consecințele propriilor decizii, de reparat ceea ce a stricat, de acceptat și de iertat greșeli. Fiecare are propria contribuție la tragedia generală și fiecare greșeală pavează drumul către aceasta. Cartea reda pe mai multe planuri cum fac față la suferință părinții, partenerul de viață, copiii adolescenți, prietenii. Viețile lor par așa de reale... 

Mi-a plăcut cartea, dar nu se ridică la înălțimea primei părți. Nu are aceeași profunzime ca în primul volum însă merită citită. Dacă nu aș fi citit ,,Aleea cu licurici”  poate aș fi renunțat să o citesc după primele pagini, mi se părea prea anostă și parcă nimic nu mai avea sens după moartea lui Kate, dar am descoperit ca și această carte îți poate atinge sufletul. Cartea are același stil plăcut și ușor de citit al autoarei, e o carte relaxantă, cu o poveste minunată.

,,Dincolo de stele” este un roman emoționant despre iubire, maternitate, pierdere și noi începuturi, care ne amintește că acolo unde există viață, există speranță, și unde există iubire, există iertare. O poveste plină de forță, care demonstrează, o dată în plus, de ce Kristin Hannah este una dintre cele mai iubite scriitoare contemporane.

Romanul îl puteți găsi și pe Libris.ro la un preț foarte bun!


Niciun comentariu: