Tabla înmulțirii fără țipete și învățare pe de rost
Tabla înmulțirii se învață în clasa a doua și, de cele mai multe ori, le dă bătăi de cap celor mici pentru că sunt nevoiți să învețe șiruri după șiruri de înmulțiri pe de rost.
Învățarea presupune înțelegerea, iar aceasta înseamnă mai mult decât cunoașterea faptelor. Pe de altă parte ținând cont de stadiile de dezvoltare ale școlarului, la această vârstă predomină stadiul gândirii operaționale concrete, caracterizat prin construcții logice. De aceea, implicarea elevilor, mai ales în predarea - învățarea cunoștințelor matematice asigură o mai bună înțelegere a acestora și o stocare îndelungată a informației în memorie.
Pentru a avea cu adevărat elevul în centrul demersului didactic învățătorul deține un rol mult mai important decât ar părea, el fiind cel care crează oportunitățile optime de învățare pentru
fiecare elev, acționând mereu, dar adecvat și adaptat nevoilor și particularităților de vârstă ale elevilor. Bunul mers al procesului de învățământ și rezultatele obținute depind de metodele utilizate. Marii pedagogi au evidențiat faptul că folosindu-se metode diferite se obțin diferențe esențiale în pregătirea elevilor, că însușirea unor noi cunoștințe sau comportamente se poate realiza mai ușor sau mai greu în funcție de metodele utilizate.
Cu toate acestea, metoda memorării este recomandată de majoritatea cadrelor didactice, deși toți recunosc că aceasta este una dintre cele mai anevoioase și greoaie.
Dar, ca părinte, cum poți să îți ajuți copilul să înțeleagă și să învețe mai ușor tabla înmulțirii?
Înmulțirea se învață la clasa a II-a ca adunare repetată. Cea mai ușoară și atractivă metodă mi s-a părut aceasta:
Poți să lipești pe un perete un panou de polistiren pe care să așezi pahare ca în imaginea de mai sus: pe primul rând un singur pahar de plastic, pe al doilea rând două pahare și așa mai departe, până la al zecelea rând care avea zece pahare de plastic. În partea stângă vei asocia numărului de pahare, cardinalul: 1, 2, 3 etc. Acest număr reprezintă, de fapt, primul factor al înmulțirii. Apoi, totul poate deveni foarte atractiv, în funcție și de varietatea materialelor folosite la adunarea repetată, adică ceea ce vom introduce în pahare.
La înmulțirea cu 6, de exemplu, vom avea de rezolvat 6 x 7= ?, așa că pe rândul cu 6 pahare de plastic vom așeza în fiecare pahar câte 7 bețișoare de plastic (sau bomboane, bile, nuci, jetoane, sticks-uri etc). Prin adunare succesivă (6+ 6+ 6+ 6+ 6+ 6+ 6) ajungea la rezultatul 42, verificând prin numărare.
Desigur, aceste exerciții de lucru cu material manipulativ vor dura mai mult sau mai puțin, pe măsură ce micuții vor reușit să-și însușească măcar deprinderea de adunare repetată, desprinzându-se treptat de lucrul cu material concret. Unii dintre ei își vor forma tot felul de tertipuri și strategii de numărare (din 3 în 3, din 5 în 5, din 7 în 7, pe degete sau cu obiecte concrete), pentru ca, într-un final, în ritm propriu, fiecare să învețe tabla înmulțirii.
Ajută foarte mult și lipirea unei planșe cu tabla înmulțirii pe un perete/ dulap, birou. Am găsit un model foarte bine realizat pe libris.ro , nu foarte mare să deranjeze vizual și să-l streseze pe cel mic, un model foarte potrivit pentru consolidare, după părerea mea. Această planșă îl va ajuta foarte mult și la rezolvarea corectă și rapidă a temelor.
O altă metodă ar fi cea japoneză, metoda liniilor și a punctelor, dar mie mi se pare potrivită doar la înmulțirile cu numere mici: 2 x 3, 4 x 2, 3 x 3 și în perioada de inițiere.
Pare cam complicat, însă, exersând împreună, veți vedea că nu e așa greu.
De fapt, orice metodă veți alege, nu trebuie să forțați zilnic copilul la multe exerciții, ci, doar succesiv, trebuie mărit volumul acestora, căci totul trebuie perceput ca o joacă, pentru a realiza o învățare durabilă.
Voi cum învățați tabla înmulțirii mai ușor?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu