marți

 AGONIE ȘI EXTAZ - IRVING STONE




Editura: POLIROM
Titlu Original: The Agony and the Ecstasy
Nr. pagini: 488, 528
An apariție: 2016
Categoria: Literatură contemporană

,,Agonie și extaz” - un roman biografic despre viața lui Michelangelo Buonarroti. 
Această carte îmbină multe teme grandioase precum talentul, religia, iubirea, arta și cultura europeană. Descrierea detaliată a ceea ce simțea personajul, a ceea ce îl înconjura, te captivează și simți că faci parte și tu din acele vremuri glorioase, pline de personalități și evenimente ce au avut o mare valoare istorică. Am simțit o mare plăcere în descoperirea adevăratei munci a artistului, entuziasmul necontenit de a crea ceva măreț și totodată perfect. Datorită acestei cărți am înțeles ce înseamnă viața unui artist din orice domeniu atunci când face ceea ce iubește cel mai mult. Pentru că, doar oamenii cu adevărat pasionați și plini de extaz pot crea lucruri aproape imposibile și mărețe. Romanul m-a făcut să-mi doresc încă o dată să vizitez Italia pentru a descoperi detaliat locurile și operele descrise aici.

Nicio carte nu are suficiente pagini pentru a se potrivi cu amploarea geniului artistic al lui Michelangelo Buonarroti, complexitatea caracterului său și interpretarea imensei sale opere. Romanul istoric epic al lui Stone spune atât de complex povestea vieții lui Michelangelo. Acesta face o muncă extraordinară prezentând viața și faptele marelui sculptor și pictor care a produs capodopere precum Pietà din Bazilica Sf. Petru, Gigantul David din Florența și Cappella Sistina. Mi-aș dori să existe o ediție „ilustrată” a romanului, pentru a afișa unele dintre lucrările sale alături de acele capitole care descriu creația lor. Dar presupun că pentru asta există Google! :D


Stone a făcut cercetări ample, locuind în Italia câțiva ani și folosind multe dintre scrisorile și documentele lui Michelangelo găsite în diferite arhive. În roman, Stone reușește să aducă cu adevărat artistul (dar și lucrările sale) la viață. Și, în timp ce mulți dintre noi suntem deja familiarizați cu sculpturile sale, tot de aici aflăm că Michelangelo a fost și un poet și un arhitect desăvârșit. Stone aduce toate aceste elemente într-o biografie romanizată. Cartea l-a făcut pe Michelangelo și vremurile lui să prindă viață pentru mine. Simt că acum îl cunosc, îl plac și îl respect pe Michelangelo ca persoană. 

În plus, romanul include și o mare parte din politica vremurilor, de la Medici din Florența la diferiți papi din Roma, romanul fiind, de fapt, o istorie fascinantă a epocii. Viața artistului nu a fost întotdeauna cea pe care și-a dorit-o. Papii nu l-au lăsat doar să sculpteze, au abuzat de talentul său la maxim. Așa a ajuns să picteze tavanul Capelei Sixtine inspirat din Geneză, să ridice cavouri pentru familia Rovere și papa Iulius al II-lea și să devină arhitectul catedralei Sfântul Petru, pe care nu a ajuns să o termine. Tinzând mereu spre perfecțiune și noutate a inovat un model de schele care nu atingea tavanul Sixtinei, a elaborat un sistem de apărare a zidurilor Florenței împotriva atacului papal, a făcut poduri și drumuri în locurile mai neaccesibile pentru a putea transporta marmura mai fina decât cea de Cararra și multe, multe altele pe care le puteți afla doar citind minunatul roman.

Inițial, titlul acestei cărți m-a dus cu gândul la o tragedie exagerată și multe afaceri ilicite care conduc complotul zilnic, dar viața lui Michelangelo reflectă cu siguranță titlul. Există atât de multe răsturnări de situație în narațiunea vieții acestui artist. Sunt atât de multe momente critice în care, dacă soarta ar fi intervenit altfel, lumea s-ar putea să nu fi cunoscut niciodată numele Michelangelo. Și doar pentru că, la aceea vreme, toți voiau să picteze, pentru că asta era la modă. Nimeni nu era interesat să cumpere statui noi de marmură. Cumpărătorii suficient de bogați pentru a-și permite sculpturi erau interesați doar de vechile statui grecești, proaspăt scoase din mormintele lor pământești. Michelangelo a încercat într-adevăr să facă ceea ce toată lumea și-a dorit să facă, dar singura dată când s-a simțit cu adevărat în viață, a simțit cu adevărat că își îndeplinește misiunea în viață, a fost atunci când elibera o figură din piatră. Marmura l-a strigat și, odată ce mâinile i s-au pus pe piatră, a trebuit doar să se aplece suficient de aproape ca să prindă șoaptele cine era în piatră. 

„Avea impresia că, oricât de onest ar fi proiectat un sculptor, nu ar ajunge la nimic dacă nu ar fi de acord cu natura de bază a blocului. În acest sens, un sculptor nu ar putea fi niciodată pe deplin stăpân pe soarta lui, așa cum ar putea fi un pictor. Vopseaua era fluidă, se putea îndoi în jurul colțurilor. Marmura era soliditatea însăși. Sculptorul de marmură a trebuit să accepte disciplina riguroasă a unui parteneriat. Marmura și el erau una. Au vorbit unul cu altul. Iar pentru el senzația de marmură era senzația supremă. Nicio satisfacție a oricărui alt simț, gust, vedere, sunet, miros nu s-ar putea apropia.”

Lui Michelangelo îi plăceau femeile, dar prefera bărbații pentru sculptură. 

„Găsesc toată frumusețea și puterea structurală la bărbat. Luați un bărbat în orice acțiune, sărind, luptă, aruncând o suliță, arat, îndoiți-l în orice poziție și mușchii, distribuția greutății și a tensiunii, au simetria lor. Pentru mine, o femeie pentru a fi frumoasă sau emoționantă trebuie să fie absolut nemișcată.”

Irving Stone a așteptat șase ani pentru a începe să scrie acest roman. A aranjat ca dr. Charles Speroni, profesor italian la Universitatea din California, să traducă toate cele patru sute nouăzeci și cinci de scrisori supraviețuitoare ale lui Michelangelo, precum și înregistrările și contractele de artă pe care le păstra. Stone a vrut să fie sigur că portretul pe care l-a sculptat lui Michelangelo prin scrierea acestei cărți se bazează pe câte date concrete a putut găsi. De asemenea, pentru a adăuga mai multă autenticitate, Irving a trăit în Italia câțiva ani în timp ce lucra la acest roman, astfel încât să poată vedea, gusta și simți lumea care l-a făcut pe Michelangelo. 

Cu siguranță, veți simți că îl cunoașteți pe Michelangelo până când veți termina această carte. Irving Stone își aruncă toate vrăjile și pune carne pe oasele unui artist mort de foarte mult timp și, uneori, această lectură m-a făcut să simt că mă plimb pe străzile din Bologna, Florența și Roma, de mână cu un geniu. 

Cel mai mult m-a impresionat etica în muncă și perseverența lui Michelangelo. Ideile lui l-au consumat, dar chiar și atunci când a trebuit să-și părăsească adevărata chemare din cauza capriciilor bărbaților mai puternici, indiferent de sarcina pe care ei l-au pus să o facă, a făcut-o cât de bine a putut el. Chiar și sarcinile neplăcute, artistul simțea că trebuie făcute corect. Totul trebuia terminat cu artă și geniu.

După părerea mea, romanul este plin de agonie, este plin de extaz. Este plin de istorie! Mi-a plăcut foarte mult, mai ales că am învățat o mulțime de lucruri! Dacă doriți să vă procurați cartea, vă recomand Libris.ro unde mai puteți găsi și alte scrieri la fel de frumoase ale celebrului autor.


Niciun comentariu: