vineri

 Prințesa albă, Philippa Gregory





Philippa Gregory este o romancieră de naționalitate engleză, foarte cunoscută și apreciată pe plan mondial. Ea s-a născut în 9 ianuarie 1954 la Nairobi (Kenya). A urmat studiile Facultății de Jurnalism din Cardiff, apoi a lucrat timp de doi ani la Radio BBC. Philippa Gregory a obținut titlul de Doctor în literatură și este membră a Universității Kingstone începând din anul 1994. Romanul său de debut a fost "Wideacre" (în 1987) și a reprezentat un mare succes. P.Gregory scrie romane istorice, dar și ficțiune contemporană. Unele din romanele ei au câștigat importante premii internaționale și au fost ecranizate de mari case de producție.

    Autoare prolifică, Philippa Gregory a publicat pînă în prezent peste douăzeci de romane, dintre care amintim: Windeacre (1987), The Favoured Child (1989), A Respectable Trade (1992), The Other Boleyn Girl (2001; Surorile Boleyn, Polirom, 2008, 2013), distins un an mai târziu cu premiul Parker Romantic Novel of the Year şi ecranizat de studiourile Miramax, The Queen’s Fool (2003), The Virgin’s Lover (2004), The Constant Princess (2005), The Boleyn Inheritance (2006; Moştenirea Boleyn, Polirom, 2009, 2014), The Other Queen (2008), The White Queen (2009; Regina albă, Polirom, 2010, 2014), The Red Queen (2010; Regina roşie, Polirom 2011, 2014), The Kingmaker’s Daughter (2012; Fiica eminenţei cenuşii, Polirom, 2013), Changeling (2012; Copilul zânelor, 2013). Cărţile sale s-au bucurat de un succes răsunător în întreaga lume şi au fost deja traduse în foarte multe limbi.

    Philippa Gregory şi-a făcut o adevărată misiune din a le insufla pasiunea, dorinţa de independenţă doamnelor de la curtea Angliei, unor personaje care înainte de a ajunge în roman îşi trăiau istoria lipsită de viaţă în vreun arbore genealogic, ţinute minte doar ca monedă de schimb în diplomaţie sau ca mijloc de perpetuare a marilor case nobiliare. În romane precum ,,Prinţesa albă”, Philippa Gregory schimbă soarta acestor personaje, creându-le un portret psihologic aparte.

    Astfel, aflăm că, undeva, între hotarele Angliei, un pretendent la tron strânge o armată. Spune tuturor că e fratele Prințesei albe și adevăratul moștenitor. Dar era oare acesta băiatul trimis cândva în necunoscut de mama sa, Regina albă!? Sau doar un prinț închipuit, un inamic dintr-o spiță măruntă al lui Henric Tudor și al prințesei de York!?

    Când Henric Tudor a luat coroana Angliei, a știut că, pentru a aduce pacea într-o țară chinuită de războaie, trebuie să ia de soție o prințesă dintr-o stirpe rivală, pe Elizabeth de York. Însă Elizabeth se va găsi în situația de a hotărî de partea cui să fie: a Casei Tudor sau a Casei de York, a soțului sau a băiatului care pretinde că-i e frate, un frate de mult pierdut.

    Philippa Gregory aduce în prim plan o poveste adânc îngropată de familiile regale engleze, făcând totul și mai fascinant prin felul în care reușește să te arunce în lumea asta plină de războaie, iubire, nedreptate și minciuni a curții lui Henric Tudor. 

    Frații lui Elisabeth de York au fost închiși în Turnul Londrei, iar după câtva timp, au dispărut, lăsând în urmă două năluci a doi prinți frumoși de York. Doar Elisabeth și mama sa știu, însă, că Richard, baiatul cel mic, nu a ajuns niciodata în Turn, căci mama sa a reușit să îl salveze. Zece ani mai târziu, zvonurile abundă: Prințul Richard, unul dintre Prinții din Turn, poate fi în viață și poate veni în Anglia pentru a-și afirma dreptul la regat, cu mult superior celui lui Henry. Un zvon care a rămas până în ziua de azi doar atât, un zvon, pentru că nimeni nu știe cu adevarat dacă ,,Băiatul” blond (căci așa i se spunea la curtea Tudor, ,,băiatul”) era într-adevăr un York sau a fost Perkin Warbeck, un simplu țăran.

    ,,Băiatul” apare în diverse locuri, dar când Henric crede că a reușit să-l prindă, dispare. La un moment dat, se stabilește la curtea regelui Scoției, unde se căsătorește și are, la rândul lui, un băiat. Regele pleacă din nou la luptă și reușește să-l prindă pe rival. La început, îi cruță viața și îi permite să rămână la curte, atât băiatului cât și soției sale, Lady Katherine, de care regele se îndrăgostește. Sfătuit, probabil, de mama sa, Henric ajunge să facă fapte pe care mai târziu pare să le regrete sincer, sau doar de teama unui blestem aruncat de soacra și soția sa.

    ,,Prințesa albă” este un roman puternic, despre iubire, trădare, rivalitate și moștenirea de familie. Puteți achiziționa volumul de pe libris.ro alături de alte romane celebre ale Philippei Gregory.



Niciun comentariu: