miercuri


 Prințesa statornică - Phillippa Gregory




    După mai bine de 500 de ani, lumea încă este fascinată de dinastia Tudorilor. Din spatele unor destine spectaculoase ca acela al Annei Boleyn sau a unor domnii faste ca aceea a lui Henric al VIII-lea, Philippa Gregory a decis să scoată la lumină și figura tragică a soţiei dintâi a tatălui reginei Elisabeta I: Katherine de Aragon. 

Philippa Gregory este o romancieră istorică, care a publicat până acum numai romane celebre, precum:
Prințesa Albă
Îmblânzirea Reginei
Ultimul dintre Tudori
Prințesa statornică
Surorile Boleyn
Copilul Zânelor
Blestemul regelui
Toate cărțile sunt apărute la editura Polirom, iar după majoritatea sunt făcute deja seriale istorice bine cunoscute și apreciate. 


    Romanul "Prințesa statornică" a apărut în anul 2015 și a fost tradus din limba engleză de catre Ioana Georgescu, cea care a făcut și note explicative, atât de necesare pentru cei care vor să știe mai mult despre acele vremuri de mult apuse.

    Scriitura Philippei mi s-a părut asemănătoare romanului "Surorile Boleyn", roman care are un stil aparte, mult mai cald și mai apropiat de cititor față de al celorlalte romane. Cartea este somptuoasă graţie descrierilor de epocă, redate cu fidelitate şi care construiesc un tablou al unei lumi ce atrage şi astăzi. „La prima vedere, ne gândim la Katherine de Aragon ca la nevasta stearpă a unui rege celebru; dar în spatele scenei stă o istorie fascinantă”. Povestea spusă cu farmec de Philippa Gregory nu este doar antrenantă, ci conţine şi o lecţie: femeile în căutarea împlinirii destinului au schimbat de multe ori faţa Europei. Acest roman ne-o prezintă pe protagonistă în toate ipostazele sale, sub toate titlurile oficiale care i-au fost conferite prin naștere și prin cele două căsătorii. Dar o cunoaștem, totodată, și pe adevărata Katherine cea care nu se schimbă de loc în functie de situațiile de moment, cea care reușește să rămână mereu ea însăși - curajoasă, credincioasă, răbdatoare și atât de devotată misiunii pe care crede că o are prin naștere, rămânând o prințesă statornică propriilor ei idealuri, oricâte piedici ar întâlni.

    Katherine de Aragon, prințesa Spaniei, este promisă prințului Arthur din dinastia Tudorilor încă de când era mică. Ca să se cunoască între ei mai bine, aceștia, până în ziua în care prințesa a plecat spre Anglia, au comunicat prin scrisori, de pe urma cărora Catherine a rămas cu o impresie foarte bună despre soțul ei, Arthur, prințul moștenitor. Pe drumul spre Anglia, a trecut prin multe primejdii care i-au pus viața în pericol, însă ajunsă la palat, în cele din urmă, realizează că tot ce știa până acum despre țara peste care va domni atunci când Arthur va urca pe tron, nu era adevărat. La început, nu par să fie pe placul noii prințese de Wales nici regele Angliei, nici manierele englezilor, cu atât mai puțin clima. Nici chiar prințul Arthur. Încearcă însă să se adapteze situației, reușește să intre în grațiile socrului său și, ceea ce nu părea posibil, se îndrăgostește de soțul său.


    Acest roman este structurat pe două planuri: cel al situațiilor inedite în care este pusă prințesa de la vârsta de patru ani cand i se spune că va fi prințesa de Walles și regină a Angliei și până când acest lucru se întamplă cu adevărat; și al doilea plan - cel al permanentelor discuții cu ea însăși, murmurul ei interior prin care își fixează amintirile, și le repetă pentru a rezista momentelor de încercare, vorbește cu ea însăși pentru a putea spune măcar așa adevărul, exact ce gândește despre oameni și întâmplări pentru că de când se naște și până ajunge regina Angliei este mereu singură chiar dacă în jurul ei este întreaga curte și nu numai. 

    Katherine de Aragon este fiica reginei Isabel de Castilia și a regelui Ferdinand de Aragon cei doi regi catolici care au făcut reconquista și care au făcut din Spania o țară cât un imperiu ce se întindea pe două continente. Catherina este cea mai mică dintre fiicele celor doi regi și este încă din mica copilărie tratată ca un pion prețios menit să asigure Spaniei pe cale să devină o mare putere, o alianță prețioasă prin căsătoria cu prințul moștenitor al Angliei. 

    Anglia, la rândul ei, își dorea să redevină importantă pe plan extern, după zeci de ani de razboaie civile, cunoscute și sub numele de Războiul celor două roze. Tronul era ocupat de regele Henric al VII-lea, primul din dinastia Tudor, care prin mama sa apartinea rozei roșii si prin soția sa, frumoasa Elisabeth de York aparținea rozei albe. Acest rege nu era unul dornic de războaie, ci de politici potrivite să-i aducă avere, pace și importanță pe plan european. Căsătoria fiului său, Arthur, prinț de Walles, cu prințesa spaniolă era de natură să-i crească prestigul și să-i umple visteria. Așa că, după împlinirea vârstei de 15 ani de către cei doi tineri, Catherine vine în Anglia și se căsătorește cu Arthur. Tinerii sunt trimiși să trăiască la castelul Ludlow, la granița cu Țara Galilor, pentru a deprinde arta guvernării și acolo, timp de doar câteva luni, trăiesc o frumoasă poveste secretă de dragoste, atât de frumos descrisă de autoare, încât devine demnă de povestea lui Romeo și a Julietei care va fi spusă magistral după mai multe decenii de marele Shakespeare. Povestea se termină tragic prin moartea complet neașteptată a tânărului prinț. Catherina devine prințesă văduvă și are nevoie de toată statornicia ei și de toată tăria ei pentru a învinge singură orice tip de provocare și a-și împlini visul de a deveni regina Angliei prin căsătoria cu prințul Henric, fratele lui Arthur, cel atât de bine cunoscut cu numele de regele Henric VIII. 

    De data asta nu mai este vorba de o poveste de dragoste, ci de una despre putere. Romanul merită citit nu numai pentru detaliile istorice fascinate, ci, mai ales, pentru modul magistral în care autoarea reușește să facă din niște portrete rămase peste timp, oameni în carne și oase care simt, trăiesc, se transformă magistral sub puterea cuvintelor atent alese. 

    Mesajul Philippei Gregory pentru noi este povestea de dragoste dintre cei doi tineri soți princiari, care e permanent presărată cu poveștile pe care Catherina i le spune seară de seară soțului ei. Aceste povești se referă la regatele arabe cucerite de părinții ei, la lumea aceea care trăia în pace, indiferent de religie, și în care nu conta decât căutarea frumuseții și a creativității- o lume a primelor universități, a cărților traduse din greacă și latină și a grădinilor parcă rupte din rai. Katherine va reînvia pentru soțul ei acea lume distrusă, o lume care îi lipsea din ce în ce mai mult. La final, Phillippa Gregory scrie și o notă explicativă pentru cititori, nota care se referă exact la acest aspect. 

    Recomand lectura acestui roman al Philippei Gregory și, cu siguranță, veți avea parte numai de momente de desăvârșită plăcere și de total interes. Cartea o puteți găsi și pe libris.ro , alături de alte scrieri minunate ale acestei scriitoare.


Citat preferat: „Trebuie să ai credință că faci voia lui Dumnezeu. Uneori nu vei înțelege. Uneori te vei îndoi. Dar dacă faci voia lui Dumnezeu, nu poți greși.”


Niciun comentariu: